Menu
weekendgerechten / Hoofdgerechten

Gepofte zoete aardappel met bonen en guacemole

Gepofte zoete aardappel

Het allerleukste is om lekker te experimenteren in de keuken, en als er dan iets uit komt rollen wat écht écht écht heel erg lekker is, ben ik zo blij! Dat was het geval met deze gevulde zoete aardappel uit de oven met bonen en guacemole. Al bij het eerste hapje keken manlief en ik elkaar aan: dit is goéd!

Dit recept ontstond toen ik nog twee zoete aardappels vond die ik graag op wilde maken. Het was alweer een tijd geleden dat ik zoete aardappel had gepoft in de oven, dus dat wilde ik weer eens doen. Toen bedenken wat voor smaken daarbij zouden passen… Bonen smaken altijd erg goed bij zoete aardappel vind ik, maar je hebt wel wat sterke smaken nodig om dit wat op te peppen. Dat werd cervelaat en rode peper. Frisse guacemole leek me lekker als tegenhanger. Nog wat ingrediënten erbij en voila: een nieuw recept is geboren. Zoete aardappel uit de oven met bonen & guacemole!

Liever vegetarisch?

Tip: wil je een vegetarische versie maken van deze gevulde zoete aardappels met bonen? Je kunt het vlees prima vervangen door een rode paprika. Je zou ook nog een klein blikje mais toe kunnen voegen.

De credits voor de ‘keukenmachine guacemole’ gaan naar Wes: bedankt voor het delen van het recept voor je signature guac ;-)

Gepofte zoete aardappel met bonen en guacemole

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: TexMexDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

20

minutes
Calorieën

662

kcal

Comfort food ten top! Kruip op de bank met dit bordje zoete aardappel, gevuld met een mengsel van bonen en chorizo.

Ingrediënten

  • Voor de gevulde zoete aardappel
  • 4 zoete aardappels

  • 250 250r chorizo, salami of cervelaat

  • 2 uien

  • 300 gr kidneybonen

  • 2 rode pepers

  • Voor de guacemole
  • 1 avocado

  • 125 ml zure room + extra voor het serveren

  • 1 teen knoflook

  • 5 stengels verse peterselie

  • citroensap

  • peper en zout

  • Extra
  • zoete chilisaus (nóg lekkerder als het zelfgemaakte chilisaus is)

Bereiding

  • Was de zoete aardappels, prik ze rondom in met een vork en doe ze ongeveer 6-7 minuten in de magnetron op 750 watt. Als ze zacht zijn, zijn ze klaar (pas wel op, ze zijn héél heet!)
  • Snijd ondertussen het vlees in kleine stukjes en bak deze uit in een koekenpan, op een laag vuurtje.
  • Snipper de ui en doe deze ook in de pan. Bak rustig mee tot de ui glazig begint te worden.
  • Snijd 1 rode peper in halve ringetjes (verwijder eventueel de pitjes en de zaadlijsten als je niet van pittig eten houdt) en bak deze een minuut mee.
  • Voeg de bonen toe aan het mengsel en laat nog een paar minuten meewarmen.
  • Hak de peterselie fijn (inclusief de steeltjes) en voeg toe aan de pan. Breng op smaak met peper. Persoonlijk vind ik zout niet nodig omdat het vlees al vrij zout is, maar dit is natuurlijk mijn eigen smaak. Proef vooral zelf even! Houdt dit mengsel warm tot je de gevulde zoete aardappels gaat serveren.
  • Maak nu de guacemole. Snijd de avocado in blokjes en doe ze in een keukenmachine (heb je die niet, doe ze dan in een kom en prak ze goed fijn). Voeg de zure room toe.
  • Hak de tweede rode peper in halve ringetjes en doe deze bij de avocado en zure room (houd een paar halve ringetjes achter voor de garnering). Hak de knoflook fijn en voeg ook deze toe.
  • Voeg wat citroensap, peper en zeezout toe en zet de keukenmachine aan. Laat draaien tot je een mooie romige en gladde guacemole overhoudt.
  • Halveer de zoete aardappels. Doe ze op een bord en verdeel het bonenmengsel erover. Serveer de gevulde zoete aardappel met de guacemole, zure room en zoete chilisaus. Garneer met wat ringetjes rode peper en peterselie.

Opmerkingen

  • Je kunt de kidneybonen ook vervangen door andere peulvruchten, zoals kikkererwten. Het is ook een handig recept om restjes op te maken. Een restje bonen bijvoorbeeld, en je kunt ook prima nog wat paprika of mais meebakken voor de vulling.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Recept gepofte zoete aardappel

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

1 Reactie

  • A.Groot
    15 april 2017 at 08:45

    Ga ik zeker een keertje maken Sandra, ziet er lekker uit!

    Reply

Laat een reactie achter