weekendgerechten

Zoete aardappel uit de oven met bonen en guacemole

Zoete aardappel uit de oven met bonen en guacemole

Het allerleukste is om lekker te experimenteren in de keuken, en als er dan iets uit komt rollen wat écht écht écht heel erg lekker is, ben ik zo blij! Dat was het geval met deze gevulde zoete aardappel uit de oven met bonen en guacemole. Al bij het eerste hapje keken manlief en ik elkaar aan: dit is goéd!

Dit recept ontstond toen ik nog twee zoete aardappels vond die ik graag op wilde maken. Het was alweer een tijd geleden dat ik zoete aardappel had gepoft in de oven, dus dat wilde ik weer eens doen. Toen bedenken wat voor smaken daarbij zouden passen… Bonen smaken altijd erg goed bij zoete aardappel vind ik, maar je hebt wel wat sterke smaken nodig om dit wat op te peppen. Dat werd cervelaat en rode peper. Frisse guacemole leek me lekker als tegenhanger. Nog wat ingrediënten erbij en voila: een nieuw recept is geboren. Zoete aardappel uit de oven met bonen & guacemole!

Tip: wil je een vegetarische versie maken van deze gevulde zoete aardappels met bonen? Je kunt het vlees prima vervangen door een rode paprika. Je zou ook nog een klein blikje mais toe kunnen voegen.

De credits voor de ‘keukenmachine guacemole’ gaan naar Wes: bedankt voor het delen van het recept voor je signature guac ;-)

Recept gepofte zoete aardappel uit de oven met bonen en guacemole

Voor 4 personen

  • 4 zoete aardappels
  • 250 gr cervelaat, chorizo of salami
  • 2 grote uien
  • 300 gr rode kidneybonen (blik)
  • 2 rode pepers
  • 1 avocado
  • 125 ml zure room
  • 1 teen knoflook
  • ca 5 stelen verse peterselie + extra voor garnering
  • citroensap
  • peper en zeezout
  • zoete chilisaus (nóg lekkerder als het zelfgemaakte chilisaus is)
  • 2 handjes geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de zoete aardappels schoon en pof ze 45 minuten op 200 graden.

Snijd ondertussen het vlees in kleine stukjes en bak deze uit in een koekenpan, op een laag vuurtje.

Snipper de ui en doe deze ook in de pan. Bak rustig mee tot de ui glazig begint te worden.

Snijd 1 rode peper in halve ringetjes (verwijder eventueel de pitjes en de zaadlijsten als je niet van pittig eten houdt) en bak deze een minuut mee.

Voeg de bonen toe aan het mengsel en laat nog een paar minuten meewarmen.

Hak de peterselie fijn (inclusief de steeltjes) en voeg toe aan de pan. Breng op smaak met peper. Persoonlijk vind ik zout niet nodig omdat het vlees al vrij zout is, maar dit is natuurlijk mijn eigen smaak. Proef vooral zelf even! Houdt dit mengsel warm tot je de gevulde zoete aardappels gaat serveren.

Maak nu de guacemole. Snijd de avocado in blokjes en doe ze in een keukenmachine (heb je die niet, doe ze dan in een kom en prak ze goed fijn). Voeg de zure room toe.

Hak de tweede rode peper in halve ringetjes en doe deze bij de avocado en zure room (houd een paar halve ringetjes achter voor de garnering). Hak de knoflook fijn en voeg ook deze toe. Voeg wat citroensap, peper en zeezout toe en zet de keukenmachine aan. Laat draaien tot je een mooie romige en gladde guacemole overhoudt.

Haal de zoete aardappels uit de oven en halveer ze. Doe ze in een kom en verdeel het bonenmengsel erover. Bestrooi met geraspte kaas en serveer de gevulde zoete aardappel met de guacemole en zoete chilisaus. Garneer met wat ringetjes rode peper en wat peterselie.

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply A.Groot

    Ga ik zeker een keertje maken Sandra, ziet er lekker uit!

    15 april 2017 at 08:45
  • Reactie achterlaten