• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Gnocchi van zoete aardappel met chorizo en tomaat

    Bijgewerkt: mei 2024 · Geplaatst: okt 2019 door Sandra

    Zelf gnocchi maken is niet moeilijk, maar het is even een klusje. Echt een weekendgerecht dus. Gelukkig is het wel leuk om te doen! Bij deze gnocchi van zoete aardappel maakte ik een smaakvolle saus van tomaten met chorizo, ui en Italiaanse kruiden.

    Naar recept Naar video
    Gnocchi van zoete aardappel

    Gnocchi - hoe spreek je dat uit?

    Best een lastig woord hè? Veel mensen zeggen 'gnotsjie' maar dat is niet juist. Je spreekt de naam van dit aardappelgerecht uit als 'njokkie'. Maar hoe je het ook uitspreekt, lekker is sowieso!

    Gnocchi maken

    Gnocchi maken, het stond al tijden op mijn 'dat wil ik ooit nog eens maken' lijstje. Maar je weet hoe het gaat met zulke lijstjes, daar kom je dus nooit aan toe.

    Toch heb ik nu 'zelf gnocchi maken' van de lijst af kunnen strepen. Ik maakte geen traditionele aardappel-gnocchi, maar ik maakte gnocchi van zoete aardappel. Een ideetje wat ik tegenkwam op Pinterest.

    Gnocchi maak je van slechts twee ingrediënten: gare aardappel en bloem. Die meng je door elkaar, je rolt er worstjes van waar je weer stukjes van afsnijdt, en die kook je kort. Het resultaat is een heerlijk luchtig 'kussentje' van aardappeldeeg.

    Met de saus kun je natuurlijk volop variëren. Ik maakte een echte comfort food versie: gnocchi van zoete aardappel met chorizo en tomaat. Maar je kunt er ook een romige champignonsaus bij maken, of een tomatensaus met spekjes en pecorino bijvoorbeeld.

    Meer gnocchi inspiratie nodig? Check dan ook eens deze doperwten gnocchi en deze gnocchi ovenschotel.

    Recept

    Gnocchi van zoete aardappel met een saus van tomaten en chorizo. Het gerecht is gegarneerd met verse blaadjes salie.

    Gnocchi van zoete aardappel met chorizo en tomaat

    Een lekkere variatie op traditionele gnocchi: zoete aardappelgnocchi met een heerlijke, simpele saus van tomaten en chorizo.
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • koekenpan

    Ingrediënten

    • 200 gr zoete aardappel
    • 100 gr bloem (bij benadering)
    • 1 teen knoflook
    • 1 rode ui
    • 100 gr chorizo
    • 400 gr tomatenblokjes
    • 1 tl Italiaanse kruiden
    • 1 snufje cayennepeper
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Prik de zoete aardappels een paar keer in met een vork en pof ze in de magnetron gaar. Dit duurt een minuut of 5-6. Prik de zoete aardappels in met een vork om te checken of ze gaar zijn, en laat ze goed afkoelen. Daarna kun je ze makkelijk pellen.
      Heb je geen magnetron? Dan kun je de aardappels ook roosteren in de oven (ca 45 minuten op 200 graden) of snijd ze in kleine blokjes en kook ze in 15-20 minuten gaar. Laat de aardappel zo goed mogelijk uitstomen.
    • Prak de zoete aardappels zo fijn mogelijk en laat ze daarna volledig afkoelen in de koelkast.
    • Breng de zoete aardappel op smaak met peper en zout. Meng daarna vlug de bloem erdoor met een spatel, probeer niet teveel te kneden want dan kneed je de bloem er helemaal in en heb je waarschijnlijk meer bloem nodig, daar worden de gnocchi wat zwaarder van. Het deeg moet niet plakkerig meer zijn, en je moet er een bal van kunnen vormen, maar die hoeft niet heel stevig te zijn. Het kan zijn dat je iets meer of minder bloem nodig hebt dan de aangegeven hoeveelheid.
    • Rol nu vier 'worstjes' van het deeg en snijd de worstjes in stukjes van ongeveer een centimeter lang. Rol er overheen met je vork zodat je een mooi reliëfje in de zoete aardappel gnocchi krijgt. Zet de kussentjes op een bebloemd bord in de koelkast tot gebruik.
    • Maak ondertussen de saus. Snijd hiervoor de knoflook en de ui fijn en snijdt de chorizo in kleine stukjes. Bak dit in een koekenpan (zonder extra olie) een paar minuten aan.
    • Voeg daarna de tomatenblokjes, de Italiaanse kruiden en de cayennepeper toe. Laat de saus op een zacht vuurtje een kwartier pruttelen.
    • Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de gnocchi met ongeveer tien stuks tegelijk gaar. Ze zijn klaar als ze naar boven komen drijven.
    • Je kunt de gnocchi nu desgewenst nog een paar minuutjes aanbakken in een koekenpan met wat olie, dan krijgen ze een knapperige buitenkant en dat is heel lekker!
    • Serveer de zoete aardappel gnocchi met de saus.

    Video

    Notities

    Gnocchi kun je - ongekookt - invriezen dus maak gerust een dubbele portie van dit recept. Om de zoete aardappelgnocchi in te vriezen bestrooi je ze lichtjes met bloem en vries je ze in op een bord (zorg dat ze elkaar niet raken). Als ze bevroren zijn kun je de gnocchi overdoen in een diepvriesdoos.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 497kcal | Koolhydraten: 78g | Eiwitten: 19g | Vetten: 13g | Zout: 323mg | Vezels: 9g | Suiker: 15g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More vlees

    • Een hazen stoofpotje in een bord in een rijke, donkere saus met wortel.
      Hazen stoofpotje (Hazenpeper)
    • Een hazenrug omwikkeld met spek en gegarneerd met verse kruiden, ligt op een bord met een vleesbestek ernaast.
      Hazenrug
    • Een ovenschotel met Italiaanse gehaktballetjes: met mozzarella gevulde balletjes gehakt in een tomatensaus. De schotel is gegratineerd met kaas en gegarneerd met verse basilicum.
      Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
    • Een plankje met daarop drie Schotse eieren (gehaktballen gevuld met een gekookt ei), waarvan één gehalveerd.
      Schotse eieren

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.