Haricots verts met spek zijn altijd een groot succes, en het is zó'n makkelijk bijgerecht om te maken! Eigenlijk lust iedereen dit heerlijk hartige bijgerechtje wel, dus je kunt de plank niet misslaan.
Bovendien heb je er maar 2 ingrediënten voor nodig en het staat binnen een mum van tijd in de oven.

Bovendien ziet het er toch ontzettend feestelijk uit, zo'n grote ovenschaal met deze feestelijke 'takkenbosjes' van frisgroene haricots verts, omwikkeld met heerlijk hartige plakjes spek?
Recept haricot verts met spek
Een makkelijker recept bestaat er haast niet, want je hebt in de basis maar twee ingrediënten nodig:
- Ontbijtspek
- Haricots verts
Tip: gebruik voor dit recept áltijd verse boontjes. Je kunt ze ook diepgevroren kopen, maar ik vind dat die exemplaren toch snel een beetje slap worden. En dat zonde van dit heerlijke bijgerecht!
Ik breng de haricots verts met spek graag nog wat extra op smaak met mijn favoriete kruid: tijm. Je kunt er ook een snufje nootmuskaat overheen strooien.
Of simpelweg wat peper en een klein beetje zout. Niet teveel, want het spek is natuurlijk ook zout.
Haricots verts met spek voorbereiden
Heel handig: je kunt dit makkelijke bijgerecht helemaal van te voren bereiden. Hoef je het vlak voor het etentje alleen nog maar even in de oven te schuiven.
Je kunt de boontjes al vooraf koken en in het spek wikkelen:
In het seizoen
Haricoverts zijn echte seizoensgroenten. Deze knapperige, dunne boontjes zijn in de zomermaanden in het seizoen. Zo ongeveer van juli t/m september.
Gelukkig zijn ze ook buiten het seizoen prima vers verkrijgbaar. Niet lokaal geteeld dan uiteraard!
Boontjes met spek als makkelijk bijgerecht
Ik reken drie rolletjes boontjes met spek per persoon, maar afhankelijk van eventuele andere bijgerechten en of je grote eters krijgt of niet, zijn de hoeveelheden van dit recept makkelijk aan te passen.
Je kunt ze bijvoorbeeld serveren als bijgerecht bij een hertenbiefstuk of hele kip. Ook aardappelgratin smaakt er heerlijk bij.
Meer recepten voor Kerst & Pasen
Omdat de boontjes met spek zo'n makkelijk bijgerecht zijn, maak ik dit gerecht eigenlijk altijd met Kerst of tijdens het Paasdiner.
Het is echt een succesnummer en je maakt het jezelf lekker makkelijk. En dat mag best tijdens de drukke kerstdagen en paasdagen!
Maar eerlijk, eigenlijk is dit gerechtje altijd lekker... Voor iedere feestelijke gelegenheid kun je dit bijgerecht wel maken!
Nog meer inspiratie opdoen voor jouw Kerstdiner of Paasbrunch? Neem eens een kijkje bij mijn Kerst-recepten en mijn recepten voor Pasen.
En, wanneer zet jij deze haricoverts met spek het liefste op tafel?
Recept
Recept haricots verts met spek uit de oven
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 12 plakjes katenspek of ontbijtspek
- 300 gr haricots verts
- peper en eventueel nootmuskaat of tijm
Zo maak je het
- Snijd de 'kontjes' van de haricots verts en kook ze 4 minuten in water met wat zout. Niet langer, want zo blijven ze mooi groen. Laat wat afkoelen en goed uitlekken in een vergiet.
- Pak steeds een bosje van 7 boontjes en omwikkel deze met een plakje spek. Bestrooi de boontjes met peper en wat nootmuskaat of tijm als je daarvan houdt.
- Leg de haricots verts in een ovenschaal en bak de boontjes ca 12 minuten op 180 graden (houdt even in de gaten dat het spek niet verbrand)
Greet
Ik was op zoek naar informatie of je harico verts van te voren kon maken, dus ik was heel blij met dit recept, en zeker dat je ze in de oven kunt doen, ook nog eens heel gemakkelijk
Dankjewel
Sandra
Fijn om te horen Greet, hopelijk was het een succes op de Kerst-tafel :-)
Linda Fleuren
Ik maak dit ook vaak. Rol de voorgekooktr harivot verts in de bacon en leg ze in een ovenschaal. Bestrijk ze met kant en klaar gehakte knoflook. Laat lekker paar uur intrekken in de koelkast. Voor het eten om en om in de koekenpan bakken. Op het laatst dun stroop er overheen schenken en nog 1 maal en om en bakken.(karameliseren) iedereen eet zn vingers erbij op hier en met kerst weer op t menu hoor.
Sandra
Oeh dat is ook een heel lekker idee Linda, lijkt me heerlijk!