• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Kersengalette met frangipane en amandelen

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: jul 2019 door Sandra

    Dankzij de kersenboom in onze tuin begint het aantal recepten met kersen op mijn blog steeds groter te worden en vandaag heb ik een wel héél lekker nieuw recept voor jullie: kersengalette met frangipane.

    Naar recept
    Kersengalette met frangipane en amandel

    In een galette (een lekker rommelige taart van een simpel kruimeldeeg) gaat lekker veel fruit dus het leek me een heerlijke manier om een flink aantal kersen in te verwerken. 

    Kersengalette met frangipane

    Kersen combineren goed met amandelen, dus ik besloot de bodem van de kersengalette te bedekken met een laagje frangipane. Frangi-watte?

    Frangipane is een soort amandelspijs maar dan nog wat romiger, doordat je er boter & ei doorheen mengt. Echt zalig en het maakt deze galette nóg lekkerder!

    Je maakt er bijvoorbeeld ook deze perentaart extra lekker mee.

    Galette - een rommelige Franse taart

    Wat zo leuk is aan een galette, is dat je het deeg lekker rommelig mag houden. Dat ziet er alleen maar extra rustiek uit!

    In dit geval maakte ik een zoete kersengalette, maar met het deeg kun je ook een hartige galette maken. Lekker gevuld met verschillende soorten groenten en wat kaas. Lekker hoor!

    Mocht je een hartige galette willen maken, laat dan wel de suiker weg uit het korstdeeg. Maar goed, ik ga er vanuit dat je op deze pagina bent gekomen voor het recept voor kersengalette, dus laten we snel verder gaan.

    Kersenontpitter

    Je hebt voor deze galette met kersen trouwens een flink aantal kersen nodig, een kersenontpitter is daarom erg handig om in huis te hebben, maar het is geen must. Ik geef je nog wel een laatste tip: de galette kun je eten als toetje of bij de koffie.

    Serveertip

    Als je hem als toetje serveert is hij extra lekker nog een beetje warm uit de oven, met een bol vanille-ijs erbij, of een beetje warme vanillesaus. Als je hem bij de koffie serveert is wat opgeklopte room erbij ook zalig.

    Recept

    Kersengalette met frangipane en amandel, die ligt af te koelen op een ovenrek. Het rek staat op een roze doek en er liggen verse kersen naast. De galette is bestrooid met poedersuiker.

    Kersengalette met frangipane en amandelen

    Deze makkelijke, rommelige taart is zalig. Een Franse galette met kersen en een vulling van frangipane (een soort amandelspijs). Heerlijk als toetje met een bolletje ijs, of bij de koffie.
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 40 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 10 minuten minuten
    Servings: 8 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kersenontpitter
    • deegroller
    • bakpapier

    Ingrediënten

    Voor het deeg

    • 225 gr bloem
    • 125 gr boter
    • 1 snufje zout
    • 50 gr poedersuiker
    • 50 ml ijskoud water (zet het water van tevoren in de koelkast)

    Voor de frangipane

    • 50 gr boter
    • 50 gr suiker
    • 50 gr amandelmeel
    • 1 el bloem
    • 0,5 ei
    • 1 el amaretto

    Voor de vulling

    • 400 gr kersen (ontpit)
    • 0,5 ei
    • amandelschaafsel
    • poedersuiker
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Begin met het deeg. Meng de bloem met het zout en de poedersuiker. Meng de boter er vlug door, door deze door je vingers in het deeg te wrijven zodat er een kruimeldeeg ontstaat. Het deeg zal nu nog niet binden. Voeg een beetje van het koude water toe en kneed weer goed door. Blijf water toevoegen en doorkneden tot het een mooi samenhangend deeg is geworden. Je hebt waarschijnlijk niet al het water nodig. Maak een platte schijf van het deeg en laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
    • Maak ondertussen de frangipane. Laat hiervoor de boter op kamertemperatuur komen en meng deze met de suiker en het amandelmeel. Klop het ei, de amaretto en de bloem erdoor.
    • Ontpit ondertussen de kersen, laat ze goed uitlekken en verwarm de oven voor op 180 graden.
    • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het zo dik is dat je het nog wel kunt omvouwen (iets minder dan een halve centimeter dikte). Het hoeft er absoluut niet netjes uit te zien.
    • Leg het deeg op een bakplaat en besmeer met de frangipane, laat aan de randen een centimeter of 2 vrij.
    • Dep de kersen indien nodig nog wat extra droog en verdeel ze over de frangipane. Sla nu de deegranden om zodat de taart deels wordt bedekt door het deeg.
    • Klop het overgebleven halve ei los en besmeer de randen van het deeg ermee.
    • Bestrooi de kersengalette met amandelschaafsel en een beetje poedersuiker en bak de taart 40 minuten op 180 graden. Laat iets afkoelen voor je de galette serveert.

    Notities

    De galette kun je na het bakken ook goed invriezen voor later, ook restjes van de taart kun je invriezen. De kersengalette smaakt het lekkerste als hij een klein beetje warm is, dus warm hem het liefste nog even op in de oven voor het serveren.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 383kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwitten: 6g | Vetten: 22g | Zout: 198mg | Vezels: 2g | Suiker: 19g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.
      Griesmeelpudding - Ouderwets toetje
    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Atie

      juli 15, 2019 at 3:09 pm

      Wat een heerlijk recept Sandra, vooral als de galette nog een beetje warm is!

      Beantwoorden
    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.