• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Koken met restjes - bleekselderij

    Bijgewerkt: dec 2023 · Geplaatst: mei 2016 door Sandra

    Wist je dat iedereen in Nederland gemiddeld 50 kilo (goed) voedsel per jaar weggooid? (bron: mileucentraal.nl) Echt bizar. Dat moet minder kunnen toch?

    Naar recept
    Een borrelplank met bleekselderij met dipsaus en andere groenten.

    Zelf vind ik het in ieder geval erg belangrijk om eten niet zomaar weg te gooien. En ja, ook ik ben hierin écht geen heilige, ik ben de eerste om dat toe te geven. Natuurlijk gooi ik ook wel eens iets weg, maar dat is soms helemaal niet nodig. 

    Mede daarom start ik deze nieuwe serie 'koken met restjes'. Kom ik een restje tegen in mijn koelkast, vriezer of voorraadkast en maak ik er iets lekkers mee? De recepten deel ik met jullie, samen met wat tips en trucs. Hopelijk helpt deze serie je om te voorkomen dat je goed eten weggooit.

    Een restje bleekselderij

    Vandaag start ik deze serie met een restje bleekselderij. Ik vind het toch zo jammer dat je deze groente alleen in zo'n grote knol met wel zo'n 15 stengels kunt kopen. Het is altijd veel te veel. Tijd om uit te zoeken wat ik met de restjes bleekselderij kan doen!

    Wat kun je maken met bleekselderij?

    • Pastasaus - bijvoorbeeld bolognesesaus
    • Soep - bijvoorbeeld groentensoep
    • Salade - lekker in de klassieke waldorfsalade, of in combinatie met appel & blauwe kaas
    • Gestoofd, als bijgerecht bij vlees en aardappels

    Bleekselderij invriezen

    Je kunt bleekselderij goed invriezen. Wat je hiervoor moet doen: de stengels in halve maantjes snijden, 3 minuten blancheren in kokend water, dan op een bakplaat de vriezer in, en vervolgens in een zip-lock zakje bewaren. Zo kun je bleekselderij wel een jaar bewaren.

    Let wel op dat de de groente wel zijn knapperigheid verliest door het invriezen. Hij is daardoor niet meer geschikt om te verwerken in salades. Maar het blijft op deze manier wel een prima smaakmaker voor soep en pastasaus.

    Hapje - bleekselderij dipsaus

    Bovenaanzicht van een borrelplank met groenten: bleekselderij hapje met dip.

    Goed, met het invriezen was ik de meeste stengels kwijt. Ik had echter twee stengels achtergehouden om een snel hapje mee te maken: bleekselderij met dipsaus: een kruidige mayonaisedip geeft namelijk superveel smaak en past daarom perfect bij deze neutraal smakende groente.

    Recept

    Een borrelplank met bleekselderij met dipsaus en andere groenten.

    Koken met restjes - bleekselderij

    Een snel en makkelijk hapje: bleekselderij met een basilicum dipsaus.
    5 van 1 stem
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 0 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes

    Ingrediënten

    • 2 stengels bleekselderij
    • 1 el mayonaise
    • 1 el kwark
    • 1 takje basilicum
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Was de stengels bleekselderij en snijd ze in reepjes.
    • Roer de mayonaise los met de kwark.
    • Snijd de basilicum fijn en roer door het mayo-kwarkmengsel. Serveer met de stengels bleekselderij en dip ze!

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 11kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwitten: 0.4g | Vetten: 0.5g | Zout: 44mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Informatieve artikelen

    • Plaattaart met snijbiet en geitenkaas. De plaattaart ligt op een houten serveerplank en is in stukken gesneden.
      Snijbiet recepten | Zó veelzijdig is snijbiet!
    • Bietenwrap: een kleurrijke rode wrap met hummus en groenten, op een bordje.
      Van kliekje naar lunch: makkelijke lunchideeën met restjes
    • Een potje zelfgemaakte Italiaanse kruidenmix, gemaakt van een mix van zes gedroogde kruiden.
      Italiaanse kruiden maken
    • een hapje van gegrilde courgette met roomkaas en gerookte zalm.
      Borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Atie Groot

      mei 05, 2016 at 7:56 pm

      Goed idee Sandra, het is toch zonde om al dat eten weg te gooien.

      Beantwoorden
    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.