Dit is zo'n lekker en makkelijk bijgerecht: een frisse komkommersalade met dille en feta. Simpel, zo gemaakt en het past overal bij!

Komkommersalade ingrediënten
Voor deze komkommer salade met dille en feta heb je maar een paar ingrediënten nodig:
Komkommer - uiteraard! Je kunt zelf kiezen of je hem schilt of niet. Zelf vind ik het lekkerder om hem wel te schillen en dat gaat het makkelijkste met een dunschiller.
Dille - dille smaakt geweldig in combinatie met komkommer. Voeg zoveel toe als je zelf lekker vindt. Zelf heb ik een vrij royale hand met dit heerlijke kruid, maar ik weet dat veel mensen het snel overheersend vinden. Ik laat het dus helemaal aan jou!
Feta - de zoutige feta geeft een heerlijke bite aan deze frisse komkommersalade. Kies absoluut feta en geen 'witte kaas'. Ze staan meestal naast elkaar in de supermarkt, maar persoonlijk vind ik witte kaas erg smakeloos.
Uit de voorraadkast; azijn, witte basterdsuiker, peper en zout.
Serveersuggestie
Haha, dat klinkt als het opschrift van een verpakking, vind je niet? De smaak van deze salade met komkommer is redelijk neutraal, en daarom past het bij veel gerechten.
Persoonlijk vind ik het een lekker bijgerecht bij een stukje vis, deze gepaneerde zalm of deze zalmburgers bijvoorbeeld.
Ook bij de BBQ is deze frisse salade altijd een succes!
Variatietips
Met dit recept kun je lekker variëren. Een paar ideeën:
- Voeg een fijngesneden sjalotje of rode ui toe aan de salade.
- Voeg een zeer fijngesneden appel toe aan de komkommersalade.
- Vervang de dille door munt.
- Maak een yoghurtdressing van yoghurt of kwark, mayonaise en wat citroensap, in plaats van de dressing van suiker en azijn.
Voorbereiden en komkommersalade bewaren
Deze salade met komkommer kun je prima voorbereiden, altijd fijn! Als je hem bewaart in een goed afsluitbare doos, kun je hem minstens een paar uur voordat je hem gaat serveren, klaarmaken.
De komkommer salade smaakt wel het beste als hij niet té koud is, dus haal hem wel minimaal 20 minuten voor het serveren weer uit de koelkast.
Restje over? Geen enkel probleem, deze komkommersalade kun je nog een dag bewaren in de koelkast, en smaakt ook prima als lunchsalade.
Recept
Komkommersalade met dille en feta
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 2 tl azijn (ik gebruikte 'gewone' azijn)
- 2 tl basterdsuiker
- 1 hand dille (naar smaak)
- 100 gr feta
- peper en zout
Zo maak je het
- Schil de komkommer (dit gaat het makkelijkste met een dunschiller, maar met een kaasschaaf lukt het ook) en snijd de kontjes van de komkommer.
- Snijd de komkommer in halve maantjes (dus eerst in de lengte halveren, en daarna in de breedte snijden). Doe de komkommer in een mengkom.
- Voeg de azijn en suiker toe, en breng de komkommer op smaak met peper en zout. Meng alles goed door de komkommer en laat een kwartiertje staan. Giet de komkommersalade daarna af, zodat je niet met een té natte salade eindigt.
- Snijd de dille fijn - ik gebruik echt een royale hand dille, maar veel mensen vinden dit kruid snel overheersen. Proef dus zelf even hoeveel je lekker vindt.
- Verkuimel de feta boven de salade en voeg de dille toe. Meng alles nogmaals goed door elkaar en serveer.
Marjolein
Ik heb deze gemaakt als lunch. Echt heel lekker zo met die feta.