Sinaasappelsiroop, mandarijnensiroop... Hoe zullen we dit recept eens noemen? Uiteindelijk kwam ik op 'limonadesiroop van mandarijn en sinaasappel', want dat is wat het is! Een heerlijke, zelfgemaakte siroop van winterse ingrediënten: sinaasappel, mandarijn en laurier.

Zelf limonadesiroop maken
Een fles siroop is natuurlijk zo gekocht, maar hoeveel leuker is het om zelf limonadesiroop te maken? Dat is ook nog eens zo gepiept.
Je doet water en suiker in een pan, voegt smaakmakers toe en laat het een paar minuutjes doorkoken. Dat is alles!
Tip: de siroop is niet alleen lekker als je hem aanlengt met water, maar ook met prosecco! Voor als je iets te vieren hebt, of gewoon zomaar natuurlijk! Je kunt de siroop ook gebruiken als basis voor schaafijs.
Ingrediënten sinaasappellimonade met mandarijn

Voor dit recept heb je nodig:
Mandarijnen - je gebruikt zowel de schillen als het sap van het fruit. Schil de vruchten eerst met een dunschiller, en pers ze vervolgens uit.
Sinaasappels - ook hiervan gebruik je zowel de schillen als het sap. Schil de vruchten eerst met een dunschiller, en pers ze vervolgens uit.
Suiker - gewone kristalsuiker is prima voor dit recept.
Laurierblaadjes - geven een heerlijke, subtiel kruidige smaak aan de sinaasappelsiroop. Gebruik gedroogde laurierblaadjes.
Zelfgemaakte limonade
Of zelfgemaakte siroop veel beter voor je is dan gekochte limonadesiroop? Ook in deze siroop zit flink wat suiker, dus wat dat betreft is zelfgemaakte siroop niet veel beter dan gekochte.
Wél is het lekkerder en zit er in ieder geval echt fruit in, en geen kleur/geur/smaakstoffen. Bovendien heb je van één keer limonadesiroop maken lang plezier, dus excuses om het niet zelf te maken zijn er niet.
Wissel met de seizoenen
Bovendien kun je steeds afwisselen en met de seizoenen mee andere limonade maken.
Deze siroop met mandarijn en sinaasappel is het lekkerste als de mandarijnen in het seizoen zijn, vanaf november dus.
Maar in het voorjaar zijn deze vlierbloesemsiroop en rozensiroop weer heel lekker. En wat dacht je van citroenlimo, kersenlimonade of deze perziksiroop in de zomer?
Hoe bewaar je de siroop?
Nog een laatste tip: giet je homemade siroop in een brandschone (uitgekookte) fles en bewaar hem in de koelkast, dan blijft hij het langste houdbaar (zeker een paar weken).
Recept limonadesiroop van mandarijn en sinaasappel
Goed, je kwam hier voor het recept voor sinaasappelsiroop of mandarijnensiroop, dus daar komt 'ie!
Recept

Limonadesiroop van mandarijn en sinaasappel
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 5 mandarijnen
- 5 sinaasappels
- 250 gr suiker
- 2 laurierblaadjes
Zo maak je het
- Schil de mandarijnen en de sinaasappels met een dunschiller en pers ze uit.
- Doe het sap samen met de suiker, de laurierblaadjes, de schillen van de mandarijn en de sinaasappel en 150 ml water in een pannetje.
- Breng het mengsel aan de kook en laat ongeveer vijf minuten zachtjes doorkoken. Roer af en toe door zodat de suiker goed oplost.
- Haal de pan van het vuur en laat de siroop goed afkoelen. Schenk de siroop in een schone fles en bewaar in de koelkast. Leng aan met (bruisend) water of prosecco naar smaak.






Nelly
Hoi Sandra,
Waarom schil je de mandarijnen en sinaasappels als je ze alleen maar hoeft te persen, of moeten de schillen ook meegekookt worden?
Sandra
Hoi Nelly, inderdaad kook ik de schillen ook mee maar ik zie dat ik dit helemaal ben vergeten in het recept! Dank voor je oplettendheid, ik heb het direct aangepast. Ben benieuwd wat je van het recept voor deze limonadesiroop vindt.