• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Mac & Cheese met bloemkool en prei

    Bijgewerkt: okt 2023 · Geplaatst: jul 2020 door Sandra

    Mac & Cheese is ontzettend populair in Amerika & Groot-Brittannië, maar wat mij betreft mag dit gerecht ook Europa veroveren hoor! Mac & Cheese - de naam zegt het al - bestaat uit macaroni met kaassaus. Erover doe je nog een laagje kaas en vervolgens laat je het in de oven even gratineren. Echt comfort food!

    Naar recept
    Mac & Cheese met bloemkool in een ovenschaal. De bloemkoolschotel is bestrooid met gebakken uitjes.

    De Mac & Cheese van Andrea

    Deze mac & cheese met groenten maakte ik naar aanleiding van de maandelijke Foodblogswap, waarbij je een gerecht mag namaken van een ander blog, waarbij je er je eigen twist aan geeft. Deze maand mocht ik iets maken van By Andrea Janssen.

    Andrea volg ik al heel lang via verschillende social kanalen, dus ik weet hoeveel lekkere recepten er op haar site staan. Na flink scrollen kwam ik bij haar macaroni & cheese recept met maar liefst drie kazen uit. Klinkt heerlijk!

    Macaroni & cheese met extra groente

    Ik maakte op basis van dit recept een mac & cheese recept met bloemkool en prei, om toch ook wat groenten binnen te krijgen. Niet dat dit daarmee nu meteen een super voedzame mac & cheese is hoor, er gaat nog steeds lekker veel kaassaus doorheen, wees maar niet bang!

    Welke kaas voor mac & cheese gebruiken?

    Welke kaas je gebruikt voor dit recept, kun je geheel overlaten aan je eigen smaak. Zelf gebruikte ik een combinatie van cheddar en oude kaas. Je kunt er ook 'gewone' geraspte kaas voor gebruiken, maar omdat macaroni natuurlijk vrij smaakloos is, en je er een 'roux' bijmaakt die ook echt wel wat smaakmakers nodig heeft, raad ik wel aan om te kiezen voor kazen met een lekkere sterke smaak.

    Cheddar & oude kaas hebben dat, en die vind ik daarom heel geschikt voor dit recept. Maar denk ook eens aan een lekkere blauwe kaas, dan wordt het meteen weer een heel ander gerecht.

    Recept

    Mac & Cheese met bloemkool in een ovenschaal. De bloemkoolschotel is bestrooid met gebakken uitjes.

    Mac and Cheese met bloemkool en prei

    Echt comfort food: mac and cheese! Macaroni in een lekkere kaassaus. Deze versie is voorzien van extra groenten (bloemkool en prei). Lekker!
    4.75 van 4 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 40 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • ovenschaal
    • koksmes
    • kookpan

    Ingrediënten

    • 125 gr macaroni
    • 0,5 bloemkool
    • 1 teen knoflook
    • 1 prei
    • 30 gr boter
    • 25 gr bloem
    • 2 tl mosterd
    • 250 ml halfvolle melk
    • 1 tl tijm
    • 100 gr geraspte kaas (bv cheddar of oude kaas)
    • 2 el gebakken uitjes
    • peper en zout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar (al dente). Snijd ondertussen de bloemkool in kleine stukjes en kook deze de laatste drie minuten mee met de pasta. Giet af.
    • Snijd de knoflook en de prei fijn en fruit deze in een pannetje licht aan. Laat het niet verkleuren!
    • Maak nu de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Blijf roeren en bak dit een minuutje mee. Voeg nu de mosterd toe en voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe, onder constant roeren.
    • Voeg de helft van de geraspte kaas toe en breng de kaassaus goed op smaak met de tijm en peper en zout. Wees niet te zuinig, anders wordt de mac and cheese te flauw!
    • Meng de macaroni, bloemkool, prei en knoflook door de kaassaus en giet het mengsel in een ingevette ovenschaal. Verdeel de rest van de geraspte kaas erover.
    • Bak de macaroni ovenschotel in 20 minuten af op 200 graden en serveer met de gebakken uitjes erover.

    Notities

    Niet genoeg groente? Je kunt eventueel nog een frisse groene salade serveren bij de mac and cheese.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 782kcal | Koolhydraten: 79g | Eiwitten: 28g | Vetten: 40g | Zout: 699mg | Vezels: 5g | Suiker: 11g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Pieter

      januari 18, 2021 at 7:54 am

      Hallo Sandra, heb je recept gemaakt, vraag me alleen af wat de goede tijd is om de mosterd toe te voegen? Heb het met de prei gemengd. Was lekker, en inderdaad goed zout en peper toevoegen! Was bij ons nog iets te flauw

      Beantwoorden
      • Sandra

        januari 28, 2021 at 7:12 pm

        Hi Pieter, wat goed gespot! Zelf voegde ik het aan de kaassaus toe, heb het meteen even aangepast. Het gerecht kan inderdaad flink zout en peper gebruiken, door het gebruik van de melk kan het anders wat "weeïg" worden en een beetje flauw.

        Beantwoorden
    4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.