Menu
Hoofdgerechten / ovenschotels / vegetarisch

Mac&Cheese met bloemkool en prei

Mac & Cheese met bloemkool

Ontzettend populair in Amerika & Groot-Brittannië, maar wat mij betreft mag dit gerecht ook Europa veroveren hoor! Mac & Cheese – de naam zegt het al – bestaat uit macaroni met kaassaus. Erover doe je nog een laagje kaas en vervolgens laat je het in de oven even gratineren. Echt comfort food!

De Mac & Cheese van Andrea

Deze mac & cheese met groenten maakte ik naar aanleiding van de maandelijke Foodblogswap, waarbij je een gerecht mag namaken van een ander blog, waarbij je er je eigen twist aan geeft. Deze maand mocht ik iets maken van By Andrea Janssen. Andrea volg ik al heel lang via verschillende social kanalen, dus ik weet hoeveel lekkere recepten er op haar site staan. Na flink scrollen kwam ik bij haar mac & cheese recept met maar liefst drie kazen uit. Klinkt heerlijk! Ik maakte op basis van dit recept een mac & cheese recept met bloemkool en prei, om toch ook wat groenten binnen te krijgen. Niet dat dit daarmee nu meteen een gezonde mac & cheese is hoor, er gaat nog steeds lekker veel kaassaus doorheen, wees maar niet bang!

Mac&Cheese met bloemkool en prei

4 from 2 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: VegetarischDifficulty: Gemiddeld
Voor

2

personen
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

20

minutes
Calorieën

764

kcal

Echt comfort food: mac and cheese! Macaroni in een lekkere kaassaus. Deze versie is voorzien van extra groenten (bloemkool & prei). Lekker!

Ingrediënten

  • 125 gr macaroni

  • 0,5 bloemkool

  • 1 teen knoflook

  • 1 prei

  • 30 gr boter

  • 25 gr bloem

  • 2 tl mosterd

  • 250 ml halfvolle melk

  • 1 tl tijm

  • 100 gr geraspte kaas (bv cheddar & oude kaas)

  • 2 el gebakken uitjes

  • peper en zout

Bereiding

  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar (al dente). Snijd ondertussen de bloemkool in kleine stukjes en kook deze de laatste drie minuten mee met de pasta. Giet af.
  • Snijd de knoflook en de prei fijn en fruit deze in een pannetje licht aan. Laat het niet verkleuren!
  • Maak nu de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Blijf roeren en bak dit een minuutje mee. Voeg nu de mosterd toe en voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe, onder constant roeren.
  • Voeg de helft van de geraspte kaas toe en breng de kaassaus goed op smaak met de tijm en peper en zout. Wees niet te zuinig, anders wordt de mac&cheese te flauw!
  • Meng de macaroni, bloemkool, prei en knoflook door de kaassaus en giet het mengsel in een ingevette ovenschaal. Verdeel de rest van de geraspte kaas erover.
  • Bak de macaroni ovenschotel in 20 minuten af op 200 graden en serveer met de gebakken uitjes erover.

Opmerkingen

  • Niet genoeg groente? Je kunt eventueel nog een frisse groene salade serveren bij de mac & cheese.
Recept Mac&Cheese met bloemkool

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

2 Reacties

  • Pieter
    18 januari 2021 at 07:54

    Hallo Sandra, heb je recept gemaakt, vraag me alleen af wat de goede tijd is om de mosterd toe te voegen? Heb het met de prei gemengd. Was lekker, en inderdaad goed zout en peper toevoegen! Was bij ons nog iets te flauw

    Reply
    • Sandra
      28 januari 2021 at 19:12

      Hi Pieter, wat goed gespot! Zelf voegde ik het aan de kaassaus toe, heb het meteen even aangepast. Het gerecht kan inderdaad flink zout en peper gebruiken, door het gebruik van de melk kan het anders wat “weeïg” worden en een beetje flauw.

      Reply

Laat een reactie achter