Menu
Hoofdgerechten / ovenschotels / vegetarisch

Mac & Cheese met bloemkool en prei

Mac & Cheese met bloemkool

Mac & Cheese is ontzettend populair in Amerika & Groot-Brittannië, maar wat mij betreft mag dit gerecht ook Europa veroveren hoor! Mac & Cheese – de naam zegt het al – bestaat uit macaroni met kaassaus. Erover doe je nog een laagje kaas en vervolgens laat je het in de oven even gratineren. Echt comfort food!

De Mac & Cheese van Andrea

Deze mac & cheese met groenten maakte ik naar aanleiding van de maandelijke Foodblogswap, waarbij je een gerecht mag namaken van een ander blog, waarbij je er je eigen twist aan geeft. Deze maand mocht ik iets maken van By Andrea Janssen.

Andrea volg ik al heel lang via verschillende social kanalen, dus ik weet hoeveel lekkere recepten er op haar site staan. Na flink scrollen kwam ik bij haar macaroni & cheese recept met maar liefst drie kazen uit. Klinkt heerlijk!

Macaroni & cheese met extra groente

Ik maakte op basis van dit recept een mac & cheese recept met bloemkool en prei, om toch ook wat groenten binnen te krijgen. Niet dat dit daarmee nu meteen een gezonde mac & cheese is hoor, er gaat nog steeds lekker veel kaassaus doorheen, wees maar niet bang!

Welke kaas voor mac & cheese gebruiken?

Welke kaas je gebruikt voor dit recept, kun je geheel overlaten aan je eigen smaak. Zelf gebruikte ik een combinatie van cheddar en oude kaas. Je kunt er ook ‘gewone’ geraspte kaas voor gebruiken, maar omdat macaroni natuurlijk vrij smaakloos is, en je er een ‘roux’ bijmaakt die ook echt wel wat smaakmakers nodig heeft, raad ik wel aan om te kiezen voor kazen met een lekkere sterke smaak.

Cheddar & oude kaas hebben dat, en die vind ik daarom heel geschikt voor dit recept. Maar denk ook eens aan een lekkere blauwe kaas, dan wordt het meteen weer een heel ander gerecht.

Mac & Cheese met bloemkool

Mac and Cheese met bloemkool en prei

Echt comfort food: mac and cheese! Macaroni in een lekkere kaassaus. Deze versie is voorzien van extra groenten (bloemkool en prei). Lekker!
4.75 van 4 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 125 gr macaroni
  • 0,5 bloemkool
  • 1 teen knoflook
  • 1 prei
  • 30 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 2 tl mosterd
  • 250 ml halfvolle melk
  • 1 tl tijm
  • 100 gr geraspte kaas (bv cheddar of oude kaas)
  • 2 el gebakken uitjes
  • peper en zout

Zo maak je het

  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar (al dente). Snijd ondertussen de bloemkool in kleine stukjes en kook deze de laatste drie minuten mee met de pasta. Giet af.
  • Snijd de knoflook en de prei fijn en fruit deze in een pannetje licht aan. Laat het niet verkleuren!
  • Maak nu de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Blijf roeren en bak dit een minuutje mee. Voeg nu de mosterd toe en voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe, onder constant roeren.
  • Voeg de helft van de geraspte kaas toe en breng de kaassaus goed op smaak met de tijm en peper en zout. Wees niet te zuinig, anders wordt de mac and cheese te flauw!
  • Meng de macaroni, bloemkool, prei en knoflook door de kaassaus en giet het mengsel in een ingevette ovenschaal. Verdeel de rest van de geraspte kaas erover.
  • Bak de macaroni ovenschotel in 20 minuten af op 200 graden en serveer met de gebakken uitjes erover.

Notities

u003cliu003eNiet genoeg groente? Je kunt eventueel nog een frisse groene salade serveren bij de mac and cheese.u003c/liu003e

Voedingswaarden

Calories: 764kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
Recept Mac&Cheese met bloemkool

2 Reacties

  • Pieter
    18 januari 2021 at 07:54

    Hallo Sandra, heb je recept gemaakt, vraag me alleen af wat de goede tijd is om de mosterd toe te voegen? Heb het met de prei gemengd. Was lekker, en inderdaad goed zout en peper toevoegen! Was bij ons nog iets te flauw

    Reply
    • Sandra
      28 januari 2021 at 19:12

      Hi Pieter, wat goed gespot! Zelf voegde ik het aan de kaassaus toe, heb het meteen even aangepast. Het gerecht kan inderdaad flink zout en peper gebruiken, door het gebruik van de melk kan het anders wat “weeïg” worden en een beetje flauw.

      Reply

Laat een reactie achter

Beoordeling recept