Mac & Cheese is ontzettend populair in Amerika & Groot-Brittannië, maar wat mij betreft mag dit gerecht ook Europa veroveren hoor! Mac & Cheese – de naam zegt het al – bestaat uit macaroni met kaassaus. Erover doe je nog een laagje kaas en vervolgens laat je het in de oven even gratineren. Echt comfort food!
De Mac & Cheese van Andrea
Deze mac & cheese met groenten maakte ik naar aanleiding van de maandelijke Foodblogswap, waarbij je een gerecht mag namaken van een ander blog, waarbij je er je eigen twist aan geeft. Deze maand mocht ik iets maken van By Andrea Janssen.
Andrea volg ik al heel lang via verschillende social kanalen, dus ik weet hoeveel lekkere recepten er op haar site staan. Na flink scrollen kwam ik bij haar macaroni & cheese recept met maar liefst drie kazen uit. Klinkt heerlijk!
Macaroni & cheese met extra groente
Ik maakte op basis van dit recept een mac & cheese recept met bloemkool en prei, om toch ook wat groenten binnen te krijgen. Niet dat dit daarmee nu meteen een gezonde mac & cheese is hoor, er gaat nog steeds lekker veel kaassaus doorheen, wees maar niet bang!
Welke kaas voor mac & cheese gebruiken?
Welke kaas je gebruikt voor dit recept, kun je geheel overlaten aan je eigen smaak. Zelf gebruikte ik een combinatie van cheddar en oude kaas. Je kunt er ook ‘gewone’ geraspte kaas voor gebruiken, maar omdat macaroni natuurlijk vrij smaakloos is, en je er een ‘roux’ bijmaakt die ook echt wel wat smaakmakers nodig heeft, raad ik wel aan om te kiezen voor kazen met een lekkere sterke smaak.
Cheddar & oude kaas hebben dat, en die vind ik daarom heel geschikt voor dit recept. Maar denk ook eens aan een lekkere blauwe kaas, dan wordt het meteen weer een heel ander gerecht.

Mac and Cheese met bloemkool en prei
Ingrediënten
- 125 gr macaroni
- 0,5 bloemkool
- 1 teen knoflook
- 1 prei
- 30 gr boter
- 25 gr bloem
- 2 tl mosterd
- 250 ml halfvolle melk
- 1 tl tijm
- 100 gr geraspte kaas (bv cheddar of oude kaas)
- 2 el gebakken uitjes
- peper en zout
Zo maak je het
- Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar (al dente). Snijd ondertussen de bloemkool in kleine stukjes en kook deze de laatste drie minuten mee met de pasta. Giet af.
- Snijd de knoflook en de prei fijn en fruit deze in een pannetje licht aan. Laat het niet verkleuren!
- Maak nu de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Blijf roeren en bak dit een minuutje mee. Voeg nu de mosterd toe en voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe, onder constant roeren.
- Voeg de helft van de geraspte kaas toe en breng de kaassaus goed op smaak met de tijm en peper en zout. Wees niet te zuinig, anders wordt de mac and cheese te flauw!
- Meng de macaroni, bloemkool, prei en knoflook door de kaassaus en giet het mengsel in een ingevette ovenschaal. Verdeel de rest van de geraspte kaas erover.
- Bak de macaroni ovenschotel in 20 minuten af op 200 graden en serveer met de gebakken uitjes erover.
Notities
Voedingswaarden

2 Reacties
Pieter
18 januari 2021 at 07:54Hallo Sandra, heb je recept gemaakt, vraag me alleen af wat de goede tijd is om de mosterd toe te voegen? Heb het met de prei gemengd. Was lekker, en inderdaad goed zout en peper toevoegen! Was bij ons nog iets te flauw
Sandra
28 januari 2021 at 19:12Hi Pieter, wat goed gespot! Zelf voegde ik het aan de kaassaus toe, heb het meteen even aangepast. Het gerecht kan inderdaad flink zout en peper gebruiken, door het gebruik van de melk kan het anders wat “weeïg” worden en een beetje flauw.