Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. paprika en pompoen. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: prei.
Prei
Prei vind ik echt zo’n groente die ik ergens ‘bij’ eet. Natuurlijk kun je hem prima op zichzelf eten als bijgerecht, maar zelf verwerk ik hem vooral in pastasauzen, soepen, hartige taarten en dat soort gerechten. Ook in een stamppotje is deze groente erg lekker.
De prei is familie van de ui en smaakt ook een beetje ‘uiig’. De meeste mensen eten alleen het witte gedeelte van de preistengel, maar juist in het groene gedeelte zitten de meeste voedingsstoffen.
Kopen, Bewaren & Bereiden


Quiche met prei en feta
Kies een stevige, rechte preistengel met mooie bladeren zonder verkleuringen. In de koelkast blijft deze nog minimaal een week goed. Het is slim om de prei in te pakken, want melkproducten kunnen de uiige geur van deze groente overnemen. Teveel gekocht? Je kunt deze groente prima invriezen. Snijd hem fijn en kook twee minuten, dan kun je de prei daarna invriezen.
Als je de prei gaat bereiden moet je hem goed schoonmaken, want meestal zit er vrij veel zand in. Je kunt hiervoor het beste de onderkant afsnijden en het groene loof aan de bovenkant. Halveer de stengel in de lengte en spoel hem schoon onder stromend koud water. Gebruik je ook het donkergroene gedeelte, verwijder dan hiervan de buitenste bladen en maak de rest goed schoon.
Bereidingstijden:
- Koken: 10-13 minuten
- Roerbakken: 2-4 minuten
- Smoren: 15-28 minuten
- Stomen: 15-20 minuten
Let er bij het koken op dat je de groente niet te lang doorkookt, dan wordt hij ‘snotterig’. Wist je dat je prei ook rauw kunt eten? Lekker in een salade! Je kunt de groente eventueel blancheren door er kokend water overheen te gieten, dan wordt de groente wat zachter van smaak.
Prei gezond?
Zeker, zet deze groente gerust regelmatig op het menu! Volgens het Voedingscentrum bevat deze groente veel vezels en goede voedingsstoffen. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.
Wat te doen met een restje prei?
Een halve, een hele of meerdere stengels van deze groente over? Geen enkel probleem, want deze groente is zo veelzijdig dat je hem echt niet weg hoeft te gooien. Een paar tips:
- Bak mee in een (groente)omelet
- Verwerk in pastasaus
- Voeg toe aan een quiche of ovenschotel als extra groenten
- Verwerk in een soep
Recepten met prei
Deze heerlijke groente vind ik onmisbaar in de nasi. Nog een paar lekkere recepten:
1 Reactie
Anne
15 augustus 2016 at 07:47Leuk geschreven, nu weet ik weer iets meer over prei!