Menu
tips & trucs

Bloemkool – bewaren, bereiden en recepten met bloemkool

Gevulde paprika met bloemkoolcurry

De bloemkool is een echte lievelingsgroente. Ook kinderen vinden deze groente vaak lekker omdat hij niet zo’n uitgesproken smaak heeft. In de Hollandse keuken komt bloemkool dan ook vaak op tafel.

Bloemkool

Deze witte kool wordt meestal gekookt en al dan niet geserveerd met een sausje. Maar je kunt nog veel meer doen met deze gezonde groente. Zo is het fijngemalen een prima alternatief voor couscous of rijst.

Maar het is ook erg lekker om er grote plakken van te snijden en deze vervolgens te grillen, heerlijk in combinatie met currykruiden. Zelfs rauw eten kan ook. Lekker met een dipsausje!

Welke soort?

Er zijn twee varianten: natuurlijk de overbekende witte variant, maar er is ook een paarse variant. Hoe de witte bloemkool zo wit blijft? Door uit de zon te blijven!

De groene bladeren aan de buitenkant van de kool, bedekken de groente waardoor deze wit blijft. Sommige rassen doen dit vanzelf, maar soms wordt het ook handmatig gedaan.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Ovenschotel met broccoli en bloemkool

Kies voor een kool die er mooi wit uitziet, zonder zwarte plekken erop. De bladeren moeten frisgroen zijn en nog stevig vastzitten. Bewaar de kool het liefst in de groentelade van de koelkast of een andere, koele en donkere plek. De kool blijft dan ongeveer een week goed. Als je de bloemkoolroosjes drie minuten blancheert, kun je ze daarna prima invriezen.

Bloemkool kun je rauw eten, maar ook koken of roerbakken (10 minuten), in de oven bereiden (20 minuten op 180 graden, wel eerst even 3 minuten voorkoken) of stomen (12-14 minuten).

Bloemkool gezond?

Ja! Eigenlijk bestaan er geen ongezonde groenten en deze kool is daar dan ook geen uitzondering op: bloemkool zit vol met vezels, vitaminen en mineralen. Zo bevat de kool vitamine B1, B2, B6, B11, C en K. En daarbij de mineralen kalium, calcium, zink, fosfor. magnesium en ijzer.

Deze kool is dan ook o.a. goed voor je hart, huid, immuunsysteem en je weerstand. Ook je botten, tanden en haren varen er wel bij. Een goede reden om dit vitaminebommetje vaker op tafel te zetten! Gelukkig zijn er talloze lekkere recepten te bedenken met deze groente, dus dat zal geen probleem zijn.

Wat te doen met een restje bloemkool?

Bloemkoolsoep met blauwe kaas

Een restje kool kun je rauw serveren als hapje, vooral lekker met een dipsausje erbij. Je kunt de kool ook verwerken in een puree, als je aardappelpuree nodig hebt voor een recept, vervang dan de helft van de aardappel door bloemkool! Je kunt van de kool een heerlijke, zijdezachte puree maken. En zo krijg je ongemerkt ook nog wat extra groenten binnen.

Je kunt van rauwe bloemkool ook bloemkoolrijst maken door deze fijn te raspen. Dit is erg lekker als vervanger van rijst of couscous. Of maak er soep van!

Gekookte kool over? Daar kun je een crème van maken die je kunt gebruiken als vulling voor flensjes bijvoorbeeld.

Recepten met bloemkool

Mac & Cheese met bloemkool

Zoals al eerder gezegd is deze groente ontzettend veelzijdig en kun je hem op talloze manieren verwerken. Een paar ideetjes:

Dit laatste recept is ook een geweldig recept om de groente in te verstoppen, als je moeilijke groenten-eters in huis hebt! Maal de kool zo fijn mogelijk, dan heb je amper door dat je het eet!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter