Menu
tips & trucs

Bloemkool – bewaren, bereiden en recepten met bloemkool

Gevulde paprika met bloemkoolcurry

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. aubergine en avocado. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: bloemkool.

Bloemkool

De bloemkool is een echte lievelingsgroente. Ook kinderen vinden deze groente vaak lekker omdat hij niet zo’n uitgesproken smaak heeft. In de Hollandse keuken komt bloemkool dan ook vaak op tafel. Meestal gekookt, al dan niet met een sausje. Maar je kunt nog veel meer doen met deeze gezonde groente. Zo is het fijngemalen een prima alternatief voor couscous. Rauw eten kan ook. Lekker met een dipsausje!

Welke soort?

Er zijn twee varianten: natuurlijk de overbekende witte variant, maar er is ook een paarse variant. Hoe de witte bloemkool zo wit blijft? Door uit de zon te blijven! De groene bladeren aan de buitenkant van de kool, bedekken de groente waardoor deze wit blijft. Sommige rassen doen dit vanzelf, maar soms wordt het ook handmatig gedaan.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Kies voor een kool die er mooi wit uitziet, zonder zwarte plekken erop. De bladeren moeten frisgroen zijn en nog stevig vastzitten. Bewaar de kool het liefst in de groentelade van de koelkast of een andere, koele en donkere plek. De kool blijft dan ongeveer een week goed. Als je de bloemkoolroosjes drie minuten blancheert, kun je ze prima invriezen.

Bloemkool kun je rauw eten, maar ook koken of roerbakken (10 minuten), in de oven bereiden (20 minuten op 180 graden, wel eerst 3 minuten voorkoken) of stomen (12-14 minuten).

Bloemkool gezond?

Bloemkool zit vol met vezels, vitaminen en mineralen. Zo bevat de kool vitamine B1, B2, B6, B11, C en K. En daarbij de mineralen kalium, calcium, zink, fosfor. magnesium en ijzer. Deze kool is dan ook o.a. goed voor je hart, huid, immuunsysteem en je weerstand. Ook je botten, tanden en haren varen er wel bij. Een goede reden om dit vitaminebommetje vaker op tafel te zetten!

Wat te doen met een restje bloemkool?

Een restje kool kun je rauw serveren als hapje, vooral lekker met een dipsausje erbij. Je kunt de kool ook verwerken in een puree, als je aardappelpuree nodig hebt voor een recept, vervang dan de helft van de aardappel door bloemkool! Je kunt van rauwe bloemkool ook bloemkoolrijst maken door deze fijn te raspen. Of maak er soep van!

Gekookte kool over? Daar kun je een crème van maken die je kunt gebruiken als vulling voor flensjes bijvoorbeeld.

Recepten met bloemkool

Mac & Cheese met bloemkool

Mac&Cheese met bloemkool

Een paar ideetjes:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter