Menu
kip / Hoofdgerechten

Marokkaanse pastilla met kip, kaneel en amandelen

Pastilla - of bestilla - een Marokkaanse pastei met kip

Pastilla – of bestilla – is een heel bijzonder gerecht. Het is een hartige pastei met een zoete touch. Op het eerste gezicht klinkt de combinatie van kip, poedersuiker en kaneel misschien niet heel aanlokkelijk, maar probeer het eens een keer!

Kip pastilla van Ellouisa

Ik maakte deze kip pastilla voor de ‘Foodblogswap’. Een maandelijks evenement waarbij jouw blog wordt gelinkt aan een ander foodblog. Het idee is dat je een recept maakt van dat andere blog. Deze maand mocht ik koken van het blog van Ellouisa, deze leuke blog staat bomvol met heerlijke recepten, waaronder een groot deel Marokkaanse recepten.

Superleuk, want heel toevallig had ik voor deze maand een lang weekend Marrakech geboekt! Ik besloot om dit tripje af te wachten en te bekijken wat voor lekkere gerechten ik zou eten, en mijn favoriet zou ongetwijfeld terug te vinden zijn op Ellouisa’s blog. En ja hoor, tijdens het weekend at ik een heerlijke pastilla met kip bij Café Kessabine en gelukkig vond ik een recept voor kip-pastilla op Ellouisa’s blog!

Marokkaanse pastilla van Filodeeg

Pastilla maak je met filodeeg. Normaal gesproken heb ik altijd ruzie met filodeeg uit de vriezer, maar wonder boven wonder brak er deze keer geen één velletje! Ook geen held met filodeeg? Volg dan Ellouisa’s tip op en ga even langs bij een Marokkaanse of Turkse winkel, daar hebben ze meestal vers filodeeg in de koeling liggen. Dit schijnt veel makkelijker te verwerken te zijn.

Ras el hanout

En als je er toch bent, kun je meteen wat andere ingrediënten voor de pastilla meenemen: want blanke amandelen en ras el hanout heb je misschien niet standaard in je keukenkastje liggen. Die ras el hanout is overigens in heel veel recepten heerlijk. In deze aubergine ovenschotel met gehakt bijvoorbeeld.

Nou, alles in huis? Laten we dan verdergaan met het recept voor kip-pastilla!

Recept Marokkaanse pastilla met kip, kaneel en amandelen

4 from 14 stemmen
Gang: DinerKeuken: MarokkaansNiveau: Uitdagend
Voor

4

personen
Voorbereiding

45

minutes
Oventijd

30

minutes
Calorieën

722

kcal

Pastilla is een bijzonder Marokkaans gerecht: filodeeg met een hartige vulling, bestrooid met poedersuiker & kaneel.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 800 gr 800 kip (kippenbouten of kipfilet)

  • 1 teen 1 knoflook

  • 2 2 uien

  • 1 tl 1 gemberpoeder

  • 1 tl 1 kaneel

  • 0,5 tl 0,5 ras el hanout

  • 0,5 tl 0,5 kurkuma

  • 100 gr 100 blanke amandelen

  • 2 2 eieren

  • 8 vellen 8 filodeeg

  • 75 gr 75 roomboter

  • poedersuiker en kaneel

Bereiding kip pastilla met kaneel

  • Bak de kipfilets bruin op een hoog vuurtje en laat ze ongeveer een kwartiertje smoren tot ze goed gaar zijn. Laat eventueel wat afkoelen en pluk de kipfilets met behulp van twee vorken in sliertjes.
  • Snijd de knoflook en uien fijn en bak deze op een middelhoog vuur aan. Doe de geplukte kip terug in de pan en doe de kruiden erbij. Breng op smaak met zout. Voeg een kop water toe en laat dit mengsel een kwartiertje pruttelen. Voeg wat extra water toe als het mengsel uitdroogt. Hak ondertussen de amandelen fijn (houd een handje achter voor de garnering) en voeg deze toe aan het kip-mengsel.
  • Haal de pan van het vuur en kluts de eieren los. Roer de losgeklopte eieren door het kipmengsel en laat staan tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Ontdooi indien nodig het filodeeg en smelt de roomboter samen met 2 el olijfolie op een laag vuurtje. Smeer de ovenschaal in met een beetje van dit mengsel en bekleed de ovenschaal met vijf vellen filodeeg. Smeer steeds elk velletje in met de gesmolten boter/olie en verschuif het deeg steeds een stukje zodat de hele bodem van de schaal wordt bedekt. Laat wat van het deeg over de randen hangen.
  • Vul de ovenschaal met het kipmengsel en vouw de randen dicht. Dek de vulling af met de resterende drie vellen filodeeg en besmeer ook deze steeds weer met wat boter. Dek de pastilla af met aluminiumfolie en bak de pastei 20 minuten. Haal dan de folie van de pastei af en bak nog 10 minuten verder.
  • Laat de pastilla een paar minuten afkoelen en besmeer met nog een beetje van het gesmolten boter/olie mengsel. Bestrooi de pastilla met flink wat poedersuiker en wat kaneel, en garneer met de overgebleven amandelen.

Opmerkingen

  • Vers is de pastilla het allerlekkerste. Krijg je hem niet op? Dan kun je hem eventueel de volgende dag nog een keer (afgedekt) opwarmen in de oven.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Recept Pastilla

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter