Meringue schuimpjes zelf maken stond dit jaar op mijn 'food-bucketlist'. Ieder jaar bepaal ik voor mezelf een aantal gerechten dat ik sowieso wil maken, en merengue schuimpjes waren er daar één van.

Eiwitten uit de vriezer
Nu heb ik altijd een diepvrieszakje met eiwit in mijn vriezer (als ik voor een recept alleen het eigeel nodig heb, vries ik het eiwit in voor later gebruik), dus was er geen excuus om dit gerecht dit jaar niet te maken!
Om zelf meringue schuim te maken heb je namelijk alleen eiwit en suiker nodig. Zo simpel kan het zijn!
Lemon meringue
Een beetje té simpel vond ik, dus bedacht ik een lekkere twist: citroen meringue schuim met lemoncurd ertussen - net als bij lemon meringue taart.
Echt een heerlijke combinatie: zoete meringue (die van binnen nog een beetje taai is), en dan daartussen die zoetzure smaak van lemoncurd. Echt een dikke aanrader dit koekje, je blijft er van eten...
Lemon curd
Lemon curd is echt heerlijk. Een friszoet mengsel waar je heerlijke recepten mee kunt maken. Het is heel makkelijk zelf te maken (maar ook in veel supermarkten te koop) en je kunt er onwijs veel lekkers mee maken.
Dit mon chou toetje met lemon curd bijvoorbeeld, of in deze lemon curd Eton Mess.
Recept

Meringue schuimpjes met lemoncurd
Ingrediënten
- 3 eiwitten
- 150 gr fijne suiker
- 1 citroen (alleen de rasp)
- 10 el lemoncurd
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 110 graden en leg twee bakplaten klaar, bedekt met bakpapier. Pak een vetvrije kom en zorg dat je mixerhaken ook goed vetvrij zijn (niet zeker? Was ze goed af en wrijf er eventueel even met een halve citroen over, dan is het zeker goed ontvet).
- Klop de eiwitten stijf en voeg vervolgens beetje bij beetje de suiker toe. Blijf het mengsel op de hoogste stand mixen, 6 minuten lang.
- Rasp de citroen en spatel de rasp voorzichtig door de eiwitten. Doe het stijfgeklopte eiwit eventueel in een spuitzak en spuit twintig cirkels op de bakplaten. Heb je geen spuitzak? Dan kun je het eiwit ook met een lepel verdelen over de bakplaten, maar een spuitzak geeft wel het mooiste resultaat.
- Doe de bakplaten in de oven en bak de koekjes een uur. Wissel de bakplaten halverwege om. Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaat. Besmeer tien koekjes met een eetlepel lemoncurd en dek ze af met de andere tien koekjes. Serveer de meringue schuimpjes meteen.






Anne-Marie
Doe ik ook altijd, eiwit invriezen. Vooral omdat we hier veel van pasta carbonara houden. Leuk dat je iets van je bucketlist hebt kunnen maken.
Lianne
Wat een slim idee: eiwit invriezen! De volgende keer als ik iets met enkel eigeel maak ga ik dat ook doen. Deze merengue koekjes zien er heerlijk uit!