Menu
Hoofdgerechten / vlees

Moussaka met gehakt, aardappels en ricotta

Moussaka met ricotta

Aubergine, ik moet bekennen dat ik nooit zo dol was op deze groente. Inmiddels begin ik hem echter écht lekker te vinden en kook ik er steeds vaker mee! Deze keer besloot ik er moussaka mee te maken. Een Griekse ovenschotel. Aubergine in combinatie met gehakt, lekkere kruiden en een topping van ricotta. Dat moest toch wel lekker worden? Deze moussaka is echt superlekker geworden.

Lichtere moussaka

Normaal gesproken maak je een bechamelsaus bij moussaka. Dat is een dikke, rijke saus van boter, bloem en melk. Heerlijk, maar ook heel machtig. Toen ik dit moussaka recept ging maken, was het nog schitterend nazomerweer en had ik helemaal geen zin in een zware schotel. Daarom besloot ik de bechamel te vervangen door een laagje ricotta met geraspte kaas. Een stuk lichter en ook heel erg lekker (al is dit daarmee dus absoluut geen klassiek moussaka recept meer).

Tip: je kunt de moussaka helemaal voorbereiden, dit vind ik zelf echt superfijn! ‘s Avonds nog even de keuken in, de ovenschotel opbouwen, goed af laten koelen en dan kan hij de koelkast in. Hoef je hem de volgende dag alleen nog maar even in de oven te schuiven.

Moussaka met gehakt, aardappels en ricotta

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: GrieksDifficulty: Eenvoudig
Voor

3

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

15

minutes
Calorieën

599

kcal
Oventijd

25

minuten

Griekse moussaka is een heerlijke ovenschotel met aardappel, gehakt en aubergine. Deze schotel is goed voor te bereiden.

Ingrediënten

  • 3 vastkokende aardappels

  • 2 tenen knoflook

  • 1 rode ui

  • 250 gr rundergehakt

  • 400 gr tomatenblokjes

  • 1 aubergine

  • 1 tl kaneel

  • 1 tl komijn

  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder

  • 2 tl oregano

  • 200 gr ricotta

  • 50 gr Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Breng ze in een pan met ruim water en wat zout aan de kook, en laat 5 minuten doorkoken. Giet de aardappels af en laat ze wat afkoelen.
  • Snijd ondertussen de knoflook en de ui fijn, en snijd de aubergine in kleine stukjes. Fruit de knoflook en de ui aan in wat olijfolie. Voeg de gehakt toe en bak dit rul.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en de fijngesneden aubergine. Voeg ook de kaneel, komijn, paprikapoeder en oregano toe en laat alles vijf minuten zachtjes pruttelen.
  • Meng de ricotta met de geraspte Parmezaanse kaas en breng op smaak met flink wat peper.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie en doe de helft van het gehaktmengsel in de schaal. Dek af met de aardappelschijfjes. Giet de rest van het gehaktmengsel erover. Verdeel het ricottamengsel over de ovenschotel.
  • Bak de moussaka 25-30 minuten in de oven. Serveer eventueel met een salade.

Opmerkingen

  • Een restje moussaka is lekker als lunch, of vries het in voor later.
Recept moussaka met ricotta

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

1 Reactie

  • Eef
    13 juli 2016 at 11:15

    Hij ziet er heerlijk uit zeg! Ik ben wel dol op aubergine maar heb nog niet zelf moussaka gemaakt ;) Wel gegeten en ik vind het heerlijk. Moet ik het toch ook eens zelf gaan proberen.

    Reply

Laat een reactie achter