weekendgerechten

Moussaka met gehakt, aardappels en ricotta

Moussaka met gehakt, aardappels en ricotta

Aubergine, ik moet bekennen dat ik niet zo dol ben op deze groente. Maar vorige week kreeg ik twee exemplaren toegestuurd van Melanza. Schitterende ‘graffiti’ aubergines met een prachtige schil, zoals je op de foto kunt zien. Probleempje: ik houd dus niet van aubergine… Wat nu? Want goed eten weggooien dat doe ik niet, en ze zagen er zo prachtig uit… Ik besloot om er moussaka mee te maken. In combinatie met gehakt, lekkere kruiden en een topping van ricotta. Dat moest toch wel lekker worden? Aubergine in dikke plakken snijden vind ik helemaal niet lekker, dus ik besloot ze in kleine stukken te snijden. Nou ik moet zeggen: experiment gelukt! Deze moussaka is echt superlekker geworden.

Tip: je kunt de moussaka helemaal voorbereiden, dit vind ik zelf echt superfijn! ‘s Avonds nog even de keuken in, de ovenschotel opbouwen, goed af laten koelen en dan kan hij de koelkast in. Hoef je hem de volgende dag alleen nog maar even in de oven te schuiven.

Recept moussaka

Voor 2-3 personen

  • 3 vastkokende aardappels
  • 2 tenen (verse) knoflook
  • 1 rode ui
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 1 aubergine
  • 1 zakje kruiden voor gegrilde aubergine (Melanza). Kun je deze niet vinden? Gebruik dan 1 tl kaneel en 1 tl komijn, dit is ook erg lekker in moussaka.
  • 200 gr ricotta
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • peper, zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Breng ze in een pan met ruim water en wat zout aan de kook, en laat 5 minuten doorkoken. Giet de aardappels af en laat ze wat afkoelen.

Snijd ondertussen de knoflook en de ui fijn, en snijd de aubergine in kleine stukjes. Fruit de knoflook en de ui aan in wat olijfolie. Voeg de gehakt toe en bak dit rul.

Voeg de tomatenblokjes toe en de fijngesneden aubergine. Voeg ook de kruiden toe en laat alles vijf minuten zachtjes pruttelen.

Meng de ricotta met de geraspte Parmezaanse kaas en breng op smaak met flink wat peper.

Vet een ovenschaal in met olijfolie en doe de helft van het gehaktmengsel in de schaal. Dek af met de aardappelschijfjes. Giet de rest van het gehaktmengsel erover. Verdeel het ricottamengsel over de ovenschotel.

Bak de moussaka 25-30 minuten in de oven. Serveer eventueel met een salade.

Voor dit artikel heb ik producten toegestuurd gekregen. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Eef

    Hij ziet er heerlijk uit zeg! Ik ben wel dol op aubergine maar heb nog niet zelf moussaka gemaakt ;) Wel gegeten en ik vind het heerlijk. Moet ik het toch ook eens zelf gaan proberen.

    13 juli 2016 at 11:15
  • Reactie achterlaten