Pastitio is een lekkere Griekse ovenschotel die bestaat uit pasta, gehakt en een lekkere bechamelsaus. De ingrediënten lijken wel wat op die van de Italiaanse lasagne, maar in plaats van vellen pasta gebruik je gewone pasta, en je gebruikt andere kruiden om het gerecht op smaak te brengen.
Pastitio voorbereiden
Het is echt een heerlijk gerecht en goed voor te bereiden (daar houd ik altijd wel van). De laatste keer dat ik het maakte, bakte ik de pastitio helemaal af en warmde hem dan de volgende dag op in de oven. Dan smaakt hij nog prima!
Griekse ovenschotel met extra groenten
Tip: wil je meer groenten verwerken in de pastitio? Dat kan! Voeg bijvoorbeeld fijngesneden courgette toe aan de gehaktsaus. Je kunt er ook een groene salade met tomaat bij serveren voor een extra portie groenten.
Als je fan bent van de Griekse keuken, vind je deze spanakopita (quiche met feta & spinazie) en deze saganaki (gebakken feta) vast ook lekker!

Recept Pastitio – Griekse ovenschotel met gehakt
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 300 gr rundergehakt
- 1 rode paprika
- 200 gr tomaatblokjes
- 1 tl suiker
- 1 el peterselie (vers)
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl kaneel
- peper en zout
- 200 gr pasta (bv macaroni)
- scheut melk
- 1 ei
- 100 gr geraspte kaas
- peper en zout
- 30 gr boter
- 30 gr bloem
- 300 ml halfvolle melk
- 75 gr geraspte kaas
- 1 ei
- nootmuskaat
- peper en zout
Zo maak je het
- Snijd de ui en de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook op een laag vuur. Voeg de gehakt toe en rul het gaar.
- Voeg de fijngesneden paprika, tomaatblokjes, suiker, peterselie, oregano, kaneel en nootmuskaat toe, roer door en breng op smaak met peper en zout. Laat dit mengsel afgedekt een kwartiertje pruttelen.
- Vet een in en verwarm de oven voor op 190 graden. Kook ondertussen de pasta beetgaar, laat iets afkoelen. Klop de melk, het ei, 50 gr geraspte kaas en wat peper en zout los en meng door de pasta. Doe de pasta in een ovenschaal, bedek met 50 gr geraspte kaas en schep de gehakt over de pasta.
- Maak nu de bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter op een zacht vuur in een pannetje en voeg de bloem toe. Roer goed door en blijf roeren tot het mengsel is gegaard, dit duurt ongeveer een halve minuut. Schenk nu beetje bij beetje de melk erbij en blijf steeds goed roeren met een garde. Als je een beetje een dikke (gebonden) saus hebt, haal je de pan van het vuur en roer je de helft van de geraspte kaas door de saus. Blijf roeren tot de kaas in de saus is gesmolten. Klop het ei door de saus en breng de bechamelsaus op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Schenk de bechamelsaus over het gehaktmengsel en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
- Bak de pastitio in 30 minuten gaar en goudbruin, dek de pastitio eventueel af met aluminiumfolie tegen het einde van de baktijd, als hij te bruin wordt.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

1 Reactie
Eef
29 november 2017 at 20:35Wat leuk! Deze kende ik (nog) niet. Lijkt mij erg lekker :)