• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Boekweit pannenkoeken - pancakes van boekweitmeel

    Bijgewerkt: okt 2023 · Geplaatst: aug 2019 door Sandra

    Boekweit pannenkoeken, dat is nog eens een lekker ontbijt! En nog voedzaam ook.

    Naar recept
    Boekweit pannenkoeken

    Tijdens mijn huwelijksreis door Zuid-West Amerika ben ik lichtelijk verslaafd geraakt aan die fluffy American pancakes. Ik maak ze dan thuis ook regelmatig, al is het in wat normalere hoeveelheden dan in Amerika ;-) Want mán, de porties die je daar krijgt... Soms kreeg ik het gewoon echt niet allemaal op. Thuis maak ik daarom iets bescheidener porties. Vandaag maak ik een iets voedzamere versie: boekweit pannenkoeken.

    Boekweit pannenkoeken

    Om de pancakes iets voedzamer te maken, gebruik ik boekweitmeel in plaats van gewone bloem. Daardoor worden de pannenkoeken wel iets compacter dan normaal, maar ook een stuk voedzamer. En met een banaantje door het beslag krijg je ook direct een portie fruit binnen met dit ontbijt van boekweit pannenkoeken!

    Toppings voor de pancakes

    Met de toppings kun je natuurlijk alle kanten op. Zelf ga ik graag voor spek & stroop (niet zo voedzaam natuurlijk, maar wel heel lekker en dat mag best af en toe). Maar een topping van yoghurt en vers fruit (aardbei, bosbes, banaan...) bovenop is natuurlijk ook erg lekker en een stuk voedzamer. Of top ze af met (wal)noten en maple syrup. Ook een heel fijne combinatie!

    Meer pannenkoek recepten

    Ook zo dol op pannenkoeken? Probeer dan ook eens deze wortelpannenkoeken en deze pannenkoeken met rode biet.

    Recept

    Een stapel boekweit pannenkoeken op een bruin bord, gegarneerd met een schep yoghurt. Om de pannenkoekjes heen ligt vers fruit (frambozen en blauwe bessen).

    Boekweit pannenkoeken - pancakes van boekweitmeel

    Lekker als ontbijt: voedzame boekweit pannenkoeken. Lekker met een topping van yoghurt en vers fruit bijvoorbeeld.
    5 van 5 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 20 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • mengkom
    • garde
    • pannenkoekenpan

    Ingrediënten

    • 50 gr boekweitmeel
    • 1 tl bakpoeder
    • 50 ml amandelmelk
    • 2 eieren
    • 1 banaan
    • toppings naar keuze (fruit, yoghurt, noten, stroop...)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Zeef het boekweitmeel en het bakpoeder boven een kom. Voeg de amandelmelk en de eieren toe.
    • Prak in een kommetje de banaan heel fijn, en voeg de banaan toe aan het beslag.
    • Klop alles goed door elkaar met een garde tot een mooi beslag.
    • Verhit wat olie in een koekenpan en laat de pan goed heet worden. Schep nu met een juslepel 3 kleine hoopjes beslag in de pan. Je kunt op dit moment je pancakes beleggen met bijvoorbeeld een plakje ontbijtspek, een schijfje appel of bosbessen.
    • Als de bovenkant van de pancake gestold is, kun je hem omdraaien en nog eventjes verder laten bakken. Zodra ook de onderkant mooi bruin is, zijn je pancakes klaar. Beleg de boekweit pancakes met een topping naar keuze, eet smakelijk!

    Notities

    Je kunt heel goed een extra portie pannenkoeken maken. In de koelkast blijven deze nog een dag of twee lekker. Even opbakken in de pan en je hebt nog een keer een heerlijk ontbijtje (je kunt de boekweit pannenkoeken ook vooraf maken en op de ochtend zelf opwarmen).

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 217kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwitten: 10g | Vetten: 6g | Zout: 153mg | Vezels: 5g | Suiker: 10g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More ontbijt

    • Een potje zelfgemaakte bramenjam, met enkele verse bramen ernaast.
      Zelf bramenjam maken
    • Zelfgemaakte aardbeienjam in een pot met een gebloemd doekje als deksel. Er omheen liggen verse aardbeien.
      Aardbeienjam maken
    • Zelf jam maken: een potje zelfgemaakte kersenjam. Er zit een handgemaakt label op de pot en er liggen verse kersen omheen.
      Kersenjam maken
    • Pruimenjam recept, de jam zit in een glazen potje en is omringd met steranijs, de smaakmaker in dit recept.
      Pruimenjam maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Sjieuwke Griek

      maart 16, 2025 at 5:44 pm

      5 sterren
      Smaakt ongelofelijk lekker ☺️

      Beantwoorden
      • Sandra

        maart 17, 2025 at 2:37 pm

        Wat leuk om te horen Sjieuwke, blij dat het gesmaakt heeft!

        Beantwoorden
    5 from 5 votes (4 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.