• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Panna cotta met lavendel en vanille

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: jul 2018 door Sandra

    Deze panna cotta met lavendel is weer net even iets anders, hou ik van! Panna cotta is een heerlijk romig toetje. Logisch ook, het bestaat eigenlijk volledig uit slagroom en wat smaakmakers!

    Naar recept
    Lavendel panna cotta

    Lavendel panna cotta

    In deze versie maak ik een iets lichtere versie van panna cotta. Want met alleen slagroom vind ik 'm in de zomer vaak net iets te heftig als toetje. In deze versie gebruik ik daarom een deel slagroom en een deel volle melk. Wordt het net even ietsje minder zwaar, lekker voor een zomerse dag. En, ik gaf 'm nog een extra twist mee: gedroogde lavendel!

    Koken met lavendel

    Sinds ik een tijdje geleden een potje gedroogde lavendel kocht, ben ik lekker aan het experimenteren geslagen. Daar zijn een paar goede recepten uitgekomen, en sommigen wat minder, dus die zie je hier natuurlijk ook niet terug ;-)

    Maar, inmiddels staat er al een leuke verzameling van recepten met lavendel op mijn blog. Bijvoorbeeld deze leuke koekjes met lavendel en deze bijzondere boterkoek met lavendel.

    Als je van de 'bloemige' smaak van lavendel houdt, ga je deze panna cotta met lavendel ook echt heerlijk vinden.

    Het potpourri effect

    Om de smaak niet té erg te laten overheersen (je wilt niet dat je toetje naar potpourri smaakt!), heb ik de lavendel enkel mee laten trekken in het panna cotta mengsel. Voor de sier heb ik de toetjes wel bestrooid met wat losse gedroogde lavendel, maar dat kun je ook achterwege laten voor een minder intense lavendelsmaak.

    Panna cotta met lavendel - voorbereiden en bewaren

    Dit toetje moet minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, maar langer mag ook zeker. Je kunt dit toetje dan ook al prima een dag van tevoren klaarmaken. Wel zo handig als je een etentje geeft! Na het bereiden blijft het toetje nog zeker twee dagen goed. Dek af met bijvoorbeeld een bijenwasdoek of keukenfolie, en bewaar in de koelkast.

    Recept

    Lavendel panna cotta, bovenaanzicht. De panna cotta is gegarneerd met blaadjes verse lavendel.

    Panna cotta met lavendel en vanille

    Een klassieke, romige panna cotta met een twist: panna cotta met lavendel. Dit eenvoudige toetje is erg lekker als je van de bloemige smaak van lavendel houdt.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 15 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • thee-ei
    • mooie glazen

    Ingrediënten

    • 3,5 blaadjes gelatine
    • 250 ml slagroom
    • 250 ml volle melk
    • 50 gr kristalsuiker
    • 1 tl gedroogde lavendel + extra voor het serveren
    • 1 vanillestokje
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Week de blaadjes gelatine in koud water.
    • Doe ondertussen de slagroom, melk en suiker in een pannetje. Doe de gedroogde lavendel in een theezakje of thee-ei en hang deze in het room-mengsel (heb je geen theezakje of thee-ei? Dan kun je het mengsel na het koken ook even door een zeef gieten).
    • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe dit, samen met het vanillestokje, bij het roommengsel.
    • Zet het roommengsel op een zacht vuurtje en breng het bijna tegen de kook aan. Laat ongeveer tien minuten trekken.
    • Haal het mengsel van het vuur en verwijder het theezakje en het vanillestokje. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer deze door het lavendel panna cotta mengsel.
    • Giet de lavendel panna cotta in vier kommetjes of mooie glazen en laat minstens vier uur opstijven in de koelkast. Bestrooi voor het serveren eventueel met nog een beetje extra gedroogde lavendel.

    Notities

    Je kunt de lavendel panna cotta ook een hele nacht laten opstijven in de koelkast, het is dan ook een ideaal toetje voor etentjes.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 304kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwitten: 4g | Vetten: 25g | Zout: 42mg | Suiker: 17g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.
      Griesmeelpudding - Ouderwets toetje
    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.