Deze panna cotta met lavendel is weer net even iets anders, hou ik van! Panna cotta is een heerlijk romig toetje. Logisch ook, het bestaat eigenlijk volledig uit slagroom en wat smaakmakers!
Lavendel panna cotta
In deze versie maak ik een iets lichtere versie van panna cotta. Want met alleen slagroom vind ik ‘m in de zomer vaak net iets te heftig als toetje. In deze versie gebruik ik daarom een deel slagroom en een deel volle melk. Wordt het net even ietsje minder zwaar, lekker voor een zomerse dag. En, ik gaf ‘m nog een extra twist mee: gedroogde lavendel!
Koken met lavendel
Sinds ik een tijdje geleden een potje gedroogde lavendel kocht, ben ik lekker aan het experimenteren geslagen. Daar zijn een paar goede recepten uitgekomen, en sommigen wat minder, dus die zie je hier natuurlijk ook niet terug ;-)
Maar, inmiddels staat er al een leuke verzameling van recepten met lavendel op mijn blog. Bijvoorbeeld deze leuke koekjes met lavendel en deze bijzondere boterkoek met lavendel.
Als je van de ‘bloemige’ smaak van lavendel houdt, ga je deze panna cotta met lavendel ook echt heerlijk vinden.
Het potpourri effect
Om de smaak niet té erg te laten overheersen (je wilt niet dat je toetje naar potpourri smaakt!), heb ik de lavendel enkel mee laten trekken in het panna cotta mengsel. Voor de sier heb ik de toetjes wel bestrooid met wat losse gedroogde lavendel, maar dat kun je ook achterwege laten voor een minder intense lavendelsmaak.
Panna cotta met lavendel – voorbereiden en bewaren
Dit toetje moet minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, maar langer mag ook zeker. Je kunt dit toetje dan ook al prima een dag van tevoren klaarmaken. Wel zo handig als je een etentje geeft! Na het bereiden blijft het toetje nog zeker twee dagen goed. Dek af met bijvoorbeeld een bijenwasdoek of keukenfolie, en bewaar in de koelkast.

Panna cotta met lavendel en vanille
Ingrediënten
- 3,5 blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- 250 ml volle melk
- 50 gr kristalsuiker
- 1 tl gedroogde lavendel + extra voor het serveren
- 1 vanillestokje
Zo maak je het
- Week de blaadjes gelatine in koud water.
- Doe ondertussen de slagroom, melk en suiker in een pannetje. Doe de gedroogde lavendel in een theezakje of thee-ei en hang deze in het room-mengsel (heb je geen theezakje of thee-ei? Dan kun je het mengsel na het koken ook even door een zeef gieten).
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe dit, samen met het vanillestokje, bij het roommengsel.
- Zet het roommengsel op een zacht vuurtje en breng het bijna tegen de kook aan. Laat ongeveer tien minuten trekken.
- Haal het mengsel van het vuur en verwijder het theezakje en het vanillestokje. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer deze door het lavendel panna cotta mengsel.
- Giet de lavendel panna cotta in vier kommetjes of mooie glazen en laat minstens vier uur opstijven in de koelkast. Bestrooi voor het serveren eventueel met nog een beetje extra gedroogde lavendel.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

Nog geen reacties