desserts

Panna cotta met lavendel en vanille

Lavendel panna cotta

Deze panna cotta met lavendel is weer net even iets anders, hou ik van! Panna cotta is een heerlijk romig toetje. Logisch ook, het bestaat eigenlijk volledig uit slagroom en wat smaakmakers! In deze versie maak ik een iets lichtere panna cotta. Want met alleen slagroom vind ik ‘m in de zomer vaak net iets te heftig als toetje. In deze versie gebruik ik daarom een deel slagroom en een deel volle melk. Wordt het net even ietsje minder zwaar, lekker voor een zomerse dag. En, ik gaf ‘m nog een extra twist mee: gedroogde lavendel!

Koken met lavendel

Sinds ik een tijdje geleden een potje gedroogde lavendel kocht, ben ik lekker aan het experimenteren geslagen. Daar zijn een paar goede recepten uitgekomen, en sommigen wat minder, dus die zie je hier natuurlijk ook niet terug ;-) Maar, inmiddels staat er al een leuke verzameling van recepten met lavendel op mijn blog. Als je van de ‘bloemige’ smaak van lavendel houdt, ga je deze panna cotta met lavendel ook echt heerlijk vinden. Om de smaak niet té erg te laten overheersen, heb ik de lavendel enkel mee laten trekken in het panna cotta mengsel. Voor de sier heb ik de toetjes wel bestrooid met wat losse gedroogde lavendel, maar dat kun je ook achterwege laten voor een minder intense lavendelsmaak.

Recept panna cotta met lavendel

Voor 4 personen

 • 3,5 blaadjes gelatine
 • 250 ml slagroom
 • 250 ml volle melk
 • 50 gr kristalsuiker
 • 1 tl gedroogde lavendel + extra voor het serveren
 • 1 vanillestokje

Zo maak je de lavendel panna cotta

 • Week de blaadjes gelatine in koud water.
 • Doe de slagroom, melk en suiker in een pannetje. Doe de gedroogde lavendel in een theezakje en hang deze in het room-mengsel (geen theezakje? Dan kun je het mengsel na het koken ook even door een zeef gieten).
 • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe dit, samen met het vanillestokje, bij het roommengsel.
 • Zet het roommengsel op een zacht vuurtje en breng het bijna tegen de kook aan. Laat ongeveer tien minuten trekken.
 • Haal het mengsel van het vuur en verwijder het theezakje en het vanillestokje. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer deze door het lavendel panna cotta mengsel.
 • Giet de lavendel panna cotta in vier kommetjes of mooie glazen en laat minstens vier uur opstijven in de koelkast. Bestrooi voor het serveren eventueel met nog een beetje extra gedroogde lavendel.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten