desserts

Panna cotta met lavendel en vanille

Lavendel panna cotta

Deze panna cotta met lavendel is weer net even iets anders, hou ik van! Panna cotta is een heerlijk romig toetje. Logisch ook, het bestaat eigenlijk volledig uit slagroom en wat smaakmakers! In deze versie maak ik een iets lichtere panna cotta. Want met alleen slagroom vind ik ‘m in de zomer vaak net iets te heftig als toetje. In deze versie gebruik ik daarom een deel slagroom en een deel volle melk. Wordt het net even ietsje minder zwaar, lekker voor een zomerse dag. En, ik gaf ‘m nog een extra twist mee: gedroogde lavendel!

Koken met lavendel

Sinds ik een tijdje geleden een potje gedroogde lavendel kocht, ben ik lekker aan het experimenteren geslagen. Daar zijn een paar goede recepten uitgekomen, en sommigen wat minder, dus die zie je hier natuurlijk ook niet terug ;-) Maar, inmiddels staat er al een leuke verzameling van recepten met lavendel op mijn blog. Als je van de ‘bloemige’ smaak van lavendel houdt, ga je deze panna cotta met lavendel ook echt heerlijk vinden. Om de smaak niet té erg te laten overheersen, heb ik de lavendel enkel mee laten trekken in het panna cotta mengsel. Voor de sier heb ik de toetjes wel bestrooid met wat losse gedroogde lavendel, maar dat kun je ook achterwege laten voor een minder intense lavendelsmaak.

Panna cotta met lavendel en vanille

0 from 0 votes
Course: ToetjeCuisine: ItaliaansDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calorieën

328

kcal
Afkoelen

4

uur

Een klassieke, romige panna cotta met een twist: panna cotta met lavendel. Dit eenvoudige toetje is erg lekker als je van de bloemige smaak van lavendel houdt.

Ingrediënten

  • 3,5 blaadjes gelatine

  • 250 ml slagroom

  • 250 ml volle melk

  • 50 gr kristalsuiker

  • 1 tl gedroogde lavendel + extra voor het serveren

  • 1 vanillestokje

Bereiding

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Doe ondertussen de slagroom, melk en suiker in een pannetje. Doe de gedroogde lavendel in een theezakje of thee-ei en hang deze in het room-mengsel (heb je geen theezakje of thee-ei? Dan kun je het mengsel na het koken ook even door een zeef gieten).
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe dit, samen met het vanillestokje, bij het roommengsel.
  • Zet het roommengsel op een zacht vuurtje en breng het bijna tegen de kook aan. Laat ongeveer tien minuten trekken.
  • Haal het mengsel van het vuur en verwijder het theezakje en het vanillestokje. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer deze door het lavendel panna cotta mengsel.
  • Giet de lavendel panna cotta in vier kommetjes of mooie glazen en laat minstens vier uur opstijven in de koelkast. Bestrooi voor het serveren eventueel met nog een beetje extra gedroogde lavendel.

Opmerkingen

  • Je kunt de lavendel panna cotta ook een hele nacht laten opstijven in de koelkast, het is dan ook een ideaal toetje voor etentjes.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten