• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Pastitio - Griekse ovenschotel met gehakt

    Bijgewerkt: jun 2023 · Geplaatst: nov 2017 door Sandra

    Pastitio is een lekkere Griekse ovenschotel die bestaat uit pasta, gehakt en een lekkere bechamelsaus. De ingrediënten lijken wel wat op die van de Italiaanse lasagne, maar in plaats van vellen pasta gebruik je gewone pasta, en je gebruikt andere kruiden om het gerecht op smaak te brengen.

    Naar recept
    Pastitio - Griekse ovenschotel met gehakt en bechamelsaus

    Pastitio voorbereiden

    Het is echt een heerlijk gerecht en goed voor te bereiden (daar houd ik altijd wel van). De laatste keer dat ik het maakte, bakte ik de pastitio helemaal af en warmde hem dan de volgende dag op in de oven. Dan smaakt hij nog prima!

    Griekse ovenschotel met extra groenten

    Tip: wil je meer groenten verwerken in de pastitio? Dat kan! Voeg bijvoorbeeld fijngesneden courgette toe aan de gehaktsaus. Je kunt er ook een groene salade met tomaat bij serveren voor een extra portie groenten.

    Als je fan bent van de Griekse keuken, vind je deze spanakopita (quiche met feta & spinazie) en deze saganaki (gebakken feta) vast ook lekker!

    Recept

    Pastitio, een Griekse ovenschotel met gehakt en bechamelsaus. Enkele ingrediënten van de pastitio schotel liggen ernaast: ui, knoflook en paprika.

    Recept Pastitio - Griekse ovenschotel met gehakt

    Pastitio is een Griekse ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus. Machtig, maar heel erg lekker!
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 40 minuten minuten
    Bereidingstijd: 30 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 10 minuten minuten
    Servings: 3 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • ovenschaal
    • koekenpan

    Ingrediënten

    Voor de groentesaus

    • 1 el olijfolie
    • 1 ui
    • 2 tenen knoflook
    • 300 gr rundergehakt
    • 1 rode paprika
    • 200 gr tomaatblokjes
    • 1 tl suiker
    • 1 el peterselie (vers)
    • 1 tl gedroogde oregano
    • 1 tl kaneel
    • peper en zout

    Voor de pasta

    • 200 gr pasta (bv macaroni)
    • scheut melk
    • 1 ei
    • 100 gr geraspte kaas
    • peper en zout

    Voor de bechamelsaus

    • 30 gr boter
    • 30 gr bloem
    • 300 ml halfvolle melk
    • 75 gr geraspte kaas
    • 1 ei
    • nootmuskaat
    • peper en zout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd de ui en de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook op een laag vuur. Voeg de gehakt toe en rul het gaar.
    • Voeg de fijngesneden paprika, tomaatblokjes, suiker, peterselie, oregano, kaneel en nootmuskaat toe, roer door en breng op smaak met peper en zout. Laat dit mengsel afgedekt een kwartiertje pruttelen.
    • Vet een in en verwarm de oven voor op 190 graden. Kook ondertussen de pasta beetgaar, laat iets afkoelen. Klop de melk, het ei, 50 gr geraspte kaas en wat peper en zout los en meng door de pasta. Doe de pasta in een ovenschaal, bedek met 50 gr geraspte kaas en schep de gehakt over de pasta.
    • Maak nu de bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter op een zacht vuur in een pannetje en voeg de bloem toe. Roer goed door en blijf roeren tot het mengsel is gegaard, dit duurt ongeveer een halve minuut. Schenk nu beetje bij beetje de melk erbij en blijf steeds goed roeren met een garde. Als je een beetje een dikke (gebonden) saus hebt, haal je de pan van het vuur en roer je de helft van de geraspte kaas door de saus. Blijf roeren tot de kaas in de saus is gesmolten. Klop het ei door de saus en breng de bechamelsaus op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Schenk de bechamelsaus over het gehaktmengsel en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
    • Bak de pastitio in 30 minuten gaar en goudbruin, dek de pastitio eventueel af met aluminiumfolie tegen het einde van de baktijd, als hij te bruin wordt.

    Notities

    Dit is een ruime portie, waarschijnlijk kun je er met drie personen van eten. Je kunt de overgebleven pastitio prima invriezen.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 1018kcal | Koolhydraten: 79g | Eiwitten: 50g | Vetten: 56g | Zout: 612mg | Vezels: 5g | Suiker: 16g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Een mand gevuld met zelfgemaakte volkoren wraps. De wraps liggen op een geblokte groene theedoek.
      Wraps maken (volkoren)
    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Eef

      november 29, 2017 at 8:35 pm

      Wat leuk! Deze kende ik (nog) niet. Lijkt mij erg lekker :)

      Beantwoorden
    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.