zoet

Pruimen plaatkoek met maar 5 ingrediënten

Pruimen plaatkoek

Toen mijn schoonmoeder laatst met twee kilo pruimen kwam aanzetten, moest ik snel iets bedenken om veel pruimen in te verwerken. Pruimen plaatkoek werd het. Daar kon ik in ieder geval al bijna een kwart van de pruimen in kwijt! En lekker dat deze taart is. Super simpel ook, want je hebt er maar vijf ingrediënten voor nodig, waarvan je er vier ongetwijfeld al op vooraad hebt (bloem, boter, suiker en zout). Makkie toch? Het kruimeldeeg maakt deze pruimen plaatkoek lekker zoet.

Pruimentaart met slagroom of ijs

De pruimen plaatkoek smaakt erg lekker bij een kopje koffie of thee, maar je zou hem ook als toetje kunnen serveren. Hij is zó al erg lekker, maar je kunt er ook nog wat lobbig geklopte slagroom bij geven. Of geef er, als je de pruimentaart als toetje serveert, een bolletje vanille-ijs bij! Het is dan lekker om de taart een beetje warm te serveren voor een mooi contrast (en dan gaat het ijs ook een beetje smelten, zo lekker!)

Recept pruimen plaatkoek

Voor 9-12 stukken

  • 270 gr bloem
  • 255 gr boter
  • 220 gr suiker
  • 400 gr pruimen
  • zout
  • Extra nodig: bakvorm van 20×20 cm

Zo maak je de pruimen plaatcake

  • Begin met de bodem. Kneed hiervoor 170 gr bloem, 160 gr boter, 70 gr suiker en een snuf zout tot een deeg. Sla de deegbal een beetje plat en laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast. Rol het uit en bedek er een ingevette bakbodem van 20×20 cm mee.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Ontpit de pruimen en halveer ze, beleg de taartbodem met de pruimen.
  • Maak nu het kruimeldeeg door 100 gr bloem, 90 gr boter en 150 gr suiker,met een snufje zout vlug tot een kruimelig deeg te mengen. Verdeel het kruimeldeeg over de pruimentaart.
  • Bak de pruimentaart in 45-50 minuten gaar.

Heb je dit recept gemaakt? Tag me via Facebook, Instagram of Twitter of gebruik de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten