Menu
zoet

Pruimen plaatkoek met maar 5 ingrediënten

Pruimen plaatkoek

Toen mijn schoonmoeder laatst met twee kilo pruimen kwam aanzetten, moest ik snel iets bedenken om veel pruimen in te verwerken. Pruimen plaatkoek werd het. Daar kon ik in ieder geval al bijna een kwart van de pruimen in kwijt!

En lekker dat deze taart is. Super simpel ook, want je hebt er maar vijf ingrediënten voor nodig, waarvan je er vier ongetwijfeld al op vooraad hebt (bloem, boter, suiker en zout). Makkie toch? Het kruimeldeeg maakt deze pruimen plaatkoek lekker zoet.

Pruimentaart met slagroom of ijs

De pruimen plaatkoek smaakt erg lekker bij een kopje koffie of thee, maar je zou hem ook als toetje kunnen serveren. Hij is zó al erg lekker, maar je kunt er ook nog wat lobbig geklopte slagroom of (warme) vanillesaus bij geven.

Of geef er, als je de pruimentaart als toetje serveert, een bolletje vanille-ijs bij! Het is dan lekker om de taart een beetje warm te serveren voor een mooi contrast (en dan gaat het ijs ook een beetje smelten, zo lekker!)

Recepten met pruimen

Ik merk dat dit recept voor pruimentaart altijd ontzettend veel bezocht worden in het pruimenseizoen, dus misschien heb jij wel een eigen pruimenboom in de tuin staan, en heb je nog veel meer vruchten om te verwerken?

Dan vind je deze pruimen clafoutis misschien ook wel lekker, heel geschikt als toetje. En jam maken is ook altijd een goed idee als je veel vruchten hebt die tegelijkertijd rijp zijn. Deze pruimenjam heeft een verrassende twist dankzij steranijs. Erg lekker!

Maar goed, je kwam hier voor het pruimen plaatkoek recept, dus daar komt ‘ie!

Pruimen plaatkoek met maar 5 ingrediënten

4 from 43 stemmen
Gang: TaartKeuken: TussendoortjeNiveau: Eenvoudig
Voor

12

stukjes
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

45

minutes
Calorieën

324

kcal
Rusten

30

minuten

Deze lekkere plaatcake met pruimen maak je met slechts 5 ingrediënten. Lekker makkelijk!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 270 gr 270 bloem

  • 255 gr 255 boter

  • 220 gr 220 suiker

  • 400 gr 400 pruimen

  • Extra nodig: bakvorm van 20×20 cm

Bereiding pruimen plaatcake

  • Begin met de bodem. Kneed hiervoor 170 gr bloem, 160 gr boter, 70 gr suiker en een snuf zout tot een deeg. Sla de deegbal een beetje plat en laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast. Rol het uit en bedek er een ingevette bakbodem van 20×20 cm mee.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Ontpit de pruimen en halveer ze, beleg de taartbodem met de pruimen.
  • Maak nu het kruimeldeeg door 100 gr bloem, 90 gr boter en 150 gr suiker,met een snufje zout vlug tot een kruimelig deeg te mengen. Verdeel het kruimeldeeg over de pruimentaart.
  • Bak de pruimentaart in 45-50 minuten gaar.

Opmerkingen

  • Tip: dit is een heel handig recept om pruimen in te verwerken die niet zo heel mooi meer zijn, en die je niet zo snel meer uit het vuistje zou eten.
Recept pruimen plaatkoek

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

26 Reacties

  • Miranda
    6 november 2022 at 14:06

    Staat nu in de oven . Hopelijk komt ie goed uit de vorm! Ruikt wel heerlijk 😊, kannie wachten.

    Reply
    • Sandra
      7 november 2022 at 19:39

      IK hoop dat het gesmaakt heeft Miranda!

      Reply
  • Chantal
    15 september 2022 at 10:20

    Heerlijk recept. Ik heb de pruimen die over waren deze zomer per porties ingevroren. Kan ik in de winter nog een paar keer genieten

    Reply
    • Sandra
      15 september 2022 at 19:39

      Fijn om te horen Chantal! Iemand anders gaf als tip om bij bevroren pruimen, wat paneermeel over de bodem te strooien zodat je minder kans hebt op een vochtige bodem. Slim!

      Reply
  • Kyara
    11 september 2022 at 13:05

    Het staat nu in de oven, het ziet er goed uit, krijg er honger van 😅🥰, straks proeven ik kijk er al vast naar uit!

    Reply
    • Sandra
      12 september 2022 at 19:54

      Haha wat leuk om te horen Kyara, ik hoop dat hij zal smaken! Als je het leuk vindt, zou ik het heel leuk vinden als je het recept ook wilt beoordelen als je het straks hebt geproefd. Dat gaat heel makkelijk door op de sterretjes bij het recept te klikken. Geniet van de pruimentaart!

      Reply
  • Henk M.
    10 september 2022 at 11:11

    In de zomer enkele zakken met pruimen in de vriezer gelegd. Gisteren één zak eruit gehaald. Daar het toch veel pruimen waren (1,2kg) een grote plaatkoek (30x40cm) gebakken, dus 3x het recept. Ondanks dat de pruimen overrijp en erg nat (diepvries) waren is de koek goed gelukt (bodem had ik bestrooid met paneermeel om vocht op te vangen). Weten we meteen wat we vandaag bij de koffie krijgen. En morgen en overmorgen…

    Reply
    • Sandra
      12 september 2022 at 19:54

      HI Henk, wow, dat is me vast een flinke taart geworden!! Fijn dat de pruimentaart niet te nat is geworden, slim om in dit geval wat paneermeel toe te voegen inderdaad. Geniet ervan en bedankt voor je reactie en beoordeling!

      Reply
  • Wendy
    30 augustus 2022 at 22:01

    Ik heb een vraagje?! Maak je deze met gewone bloem of met zelfrijzend bakmeel?

    Alvast bedankt!

    Reply
    • Sandra
      1 september 2022 at 14:44

      Hey Wendy, ik heb er gewone bloem voor gebruikt. Met zelfrijzend bakmeel kan het denk ik ook prima hoor, dan zal hij waarschijnlijk wat luchtiger worden. Ik hoop dat hij smaakt!

      Reply
  • Joke
    4 augustus 2022 at 09:03

    Heerlijke pruimentaart. Recept had ik verdubbeld en prima gelukt. Alleen iets minder suiker gebruikt.
    Bedankt voor het delen van het recept!

    Reply
    • Sandra
      5 augustus 2022 at 08:45

      Fijn om te horen Joke, en altijd goed om te horen dat het ook nog lukt als je het recept verdubbeld!

      Reply
  • Klaske
    1 augustus 2022 at 20:09

    Vanmiddag ook gemaakt nadat ik veel pruimen van collega had gekregen, maar bij mij bleef het vrij vochtig. Na 1 uur toch maar uit de oven gehaald en hopelijk bij afkoelen dat hij wat indikt. Hij is wel goed van smaak. Later ook nog een pruimencake gemaakt en toen de pruimen met bloem omgeschept in de hoop dat het minder vochtig zou zijn. Net uit de oven gehaald en deze ljjkt beter gelukt, minder vochtig.

    Reply
    • Sandra
      2 augustus 2022 at 19:28

      Hi Klaske, wat apart dat hij vochtig bleef, dit zou niet moeten. Is het na het afkoelen wel goed gekomen? Heb je wellicht iets in het recept aangepast of een andere vorm gebruikt?

      Reply
  • Wilma
    12 juli 2022 at 19:07

    Heerlijk Sandra
    Zo klaar en lekker invoudig.

    Reply
    • Sandra
      12 juli 2022 at 20:55

      Dankjewel Wilma! Fijn dat hij zo goed heeft gesmaakt!

      Reply
  • Franzis
    7 april 2022 at 14:25

    Mijn moeder maakte dit geregeld op de grote plaat van haar oventje. Ze is onlangs overleden en heb nooit mee gekeken hoe zechet maakte. De strüdel kom ik wel uit. Leuk joh ik ga hem snel uit proberen. Volg je gelijk even op je Facebook.

    Reply
    • Sandra
      9 april 2022 at 10:41

      Hi Franzis, allereerst gecondoleerd met het verlies van je moeder. Mooi dat je zo’n herinnering aan haar hebt, ik hoop dat het recept ook maar enigszins bij haar baksels in de buurt komt (dat wordt vast lastig!!). Leuk dat je me ook op Facebook volgt!

      Reply
  • Martine
    2 december 2021 at 06:29

    Ik heb deze taart met glutenvrije bloem gemaakt, en nog smaakt die fantastisch! Iedereen heeft gesmuld. Aankomende week ga ik hem maken met peren ipv pruimen en voeg ik wat speculaaskruiden toe voor een fijne sinterklaasavond.

    Reply
    • Sandra
      2 december 2021 at 09:45

      Wat goed zeg Martine! Lekkere variant, met peer.

      Reply
  • Hellen
    17 september 2021 at 18:34

    Ik ben niet zo dol op pruimen, maar nu ben ik er dol op 😄 wat een heerlijk taartje 😋, makkelijk te maken en succes verzekerd 👍🏻

    Reply
  • Hellen
    10 september 2021 at 06:14

    Echt heerlijk, nog lekkerder dan appeltaart. Dank voor dit recept Sandra.

    Reply
  • Gerdy van Ginneken
    22 augustus 2021 at 17:48

    Hoi, vandaag deze pruimentaart gemaakt. Zeer makkelijk om te maken en recept klopt ook goed. Nu geproefd en hij is fris en lekker, niet overdreven zoet maar lekker fruitig. Hier kun je dus eigenlijk elk soort fruit voor gebruiken. Wel veel calorieën dus maar snel wat uitdelen..

    Reply
    • Sandra
      9 september 2021 at 08:18

      Hi Gerda, wat leuk om te horen! Het is inderdaad wel een klein calorieënbommetje, haha!

      Reply
  • Heidi
    12 augustus 2021 at 11:20

    Echt heerlijk deze snelle simpele taart. Vooral handig ala je een pruimenboom hebt, en dus veel te veel pruimen.
    Aanrader.

    Reply
    • Sandra
      14 augustus 2021 at 14:05

      Met eigen pruimen natuurlijk het allerlekkerste! Dank voor je reactie & beoordeling Heidi!

      Reply

Laat een reactie achter