Als je wel eens op vakantie in Griekenland bent geweest, heb je het ongetwijfeld gegeten: Saganaki oftewel gebakken feta.

Dit Griekse voorgerecht is ontzettend simpel om te maken, maar heel erg lekker. Je bebloemd de feta en bakt het in een pannetje tot het goed warm is en een bruin korstje is ontstaan. Het is een eenvoudig gerecht, de draai die ik eraan heb gegeven is dat ik de gebakken feta nog extra op smaak breng met honing, oregano en wat chilivlokken. Lekker!
Met wat brood erbij kun je dit feta recept eten als hapje, als voorgerecht of zelfs als lunch. Als je het serveert als hapje of voorgerecht is deze hoeveelheid genoeg voor 4 personen. Als lunch kun je er met zijn tweeën van eten.
Serveer je de saganaki als voorgerecht? Dan zou je als hoofdgerecht bijvoorbeeld moussaka of pastitio kunnen serveren, om in Griekse sferen te blijven.
Saganaki-pan
Je zou misschien denken dat 'Saganaki' de Griekse vertaling is voor gebakken feta, maar dat is niet het geval. Een Saganaki is een klein pannetje met een dikke bodem, waar dit gerecht in wordt bereid. Zelf heb ik niet zo'n pannetje, maar in een koekenpan met een dikke bodem kun je dit gerecht ook goed klaarmaken.
Ingrediënten voor gebakken feta
Om dit recept te maken heb je nodig:

Feta - de feta is natuurlijk de ster van dit recept. Koop de beste feta die je je kunt veroorloven. Gebruik absoluut geen 'witte kaas', dit is echt iets anders dan feta en heeft veel minder smaak.
Bloem - je wentelt de feta door wat bloem voordat je deze gaat bakken. Zo krijgt de kaas een mooi krokant korstje. Je hebt hier geen speciale bloem voor nodig.
Oregano - geeft een typisch Griekse smaak aan de gebakken feta en is wat mij betreft onmisbara in dit recept. Je kunt ook majoraan gebruiken, of tijm.
Honing - zorgt voor een zoetje in dit gerecht. Kies een redelijk neutrale honing zodat deze niet gaat overheersen.
Chilivlokken - optioneel, als je houdt van een klein beetje pit is het erg lekker om de saganaki te bestrooien met wat chilivlokken.
Variatietip: bestrooi de saganaki met grof gehakte walnoten voor een extra bite. Je kunt de feta ook verpakken in filodeeg en deze hapjes dan bakken, bekijk dit recept voor filodeeg kaashapjes maar eens.
Restjestip: de gebakken feta is warm het lekkerste, maar koud kun je het ook nog prima eten. Bewaar een restje saganaki afgedekt in de koelkast en eet het de volgende dag op. Lekker op een broodje als tussendoortje of lunch.
Veelgestelde vragen
Ja, dat kan. Het is dan geen traditioneel Griekse saganaki meer, maar je kunt de feta vervangen door halloumi.
Saganaki is heerlijk met wat vers brood. Je kunt het ook serveren met een frisse salade of als onderdeel van een mezedes (Griekse voorgerechtjes) tafel.

Recept

Saganaki - Gebakken feta
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 200 gr feta
- 1-2 el bloem
- olijfolie
- oregano
Zo maak je het
- Dep de feta goed droog met keukenpapier en bestrooi de kaas aan beide kanten met bloem. Druk de bloem een beetje aan zodat de kaas goed bedekt is (herhaal dit eventueel nog een keer).
- Verhit wat olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de kaas aan twee kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant.
- Leg de gebakken feta op een bord en breng de saganaki op smaak met honing, oregano en wat chilivlokken.
- Serveer de gebakken feta meteen. Lekker met wat brood!






Laat een reactie achter