• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Saganaki - Gebakken feta

    Bijgewerkt: mei 2025 · Geplaatst: jan 2020 door Sandra

    Als je wel eens op vakantie in Griekenland bent geweest, heb je het ongetwijfeld gegeten: Saganaki oftewel gebakken feta.

    Naar recept Naar video
    Saganaki - een stuk gebakken feta op een bordje. De feta is besprenkeld met honing, oregano en chilivlokken.

    Dit Griekse voorgerecht is ontzettend simpel om te maken, maar heel erg lekker. Je bebloemd de feta en bakt het in een pannetje tot het goed warm is en een bruin korstje is ontstaan. Het is een eenvoudig gerecht, de draai die ik eraan heb gegeven is dat ik de gebakken feta nog extra op smaak breng met honing, oregano en wat chilivlokken. Lekker!

    Met wat brood erbij kun je dit feta recept eten als hapje, als voorgerecht of zelfs als lunch. Als je het serveert als hapje of voorgerecht is deze hoeveelheid genoeg voor 4 personen. Als lunch kun je er met zijn tweeën van eten.

    Serveer je de saganaki als voorgerecht? Dan zou je als hoofdgerecht bijvoorbeeld moussaka of pastitio kunnen serveren, om in Griekse sferen te blijven.

    Saganaki-pan

    Je zou misschien denken dat 'Saganaki' de Griekse vertaling is voor gebakken feta, maar dat is niet het geval. Een Saganaki is een klein pannetje met een dikke bodem, waar dit gerecht in wordt bereid. Zelf heb ik niet zo'n pannetje, maar in een koekenpan met een dikke bodem kun je dit gerecht ook goed klaarmaken. 

    Ingrediënten voor gebakken feta

    Om dit recept te maken heb je nodig:

    Ingredienten gebakken feta: feta, bloem, honing, oregano en chilivlokken.

    Feta - de feta is natuurlijk de ster van dit recept. Koop de beste feta die je je kunt veroorloven. Gebruik absoluut geen 'witte kaas', dit is echt iets anders dan feta en heeft veel minder smaak.

    Bloem - je wentelt de feta door wat bloem voordat je deze gaat bakken. Zo krijgt de kaas een mooi krokant korstje. Je hebt hier geen speciale bloem voor nodig.

    Oregano - geeft een typisch Griekse smaak aan de gebakken feta en is wat mij betreft onmisbara in dit recept. Je kunt ook majoraan gebruiken, of tijm.

    Honing - zorgt voor een zoetje in dit gerecht. Kies een redelijk neutrale honing zodat deze niet gaat overheersen.

    Chilivlokken - optioneel, als je houdt van een klein beetje pit is het erg lekker om de saganaki te bestrooien met wat chilivlokken.

    Variatietip: bestrooi de saganaki met grof gehakte walnoten voor een extra bite. Je kunt de feta ook verpakken in filodeeg en deze hapjes dan bakken, bekijk dit recept voor filodeeg kaashapjes maar eens.

    Restjestip: de gebakken feta is warm het lekkerste, maar koud kun je het ook nog prima eten. Bewaar een restje saganaki afgedekt in de koelkast en eet het de volgende dag op. Lekker op een broodje als tussendoortje of lunch.

    Veelgestelde vragen

    Kan ik de feta vervangen door andere kaas?

    Ja, dat kan. Het is dan geen traditioneel Griekse saganaki meer, maar je kunt de feta vervangen door halloumi.

    Wat kan ik serveren bij Saganaki?

    Saganaki is heerlijk met wat vers brood. Je kunt het ook serveren met een frisse salade of als onderdeel van een mezedes (Griekse voorgerechtjes) tafel.

    Een Grieks recept voor gebakken feta (saganaki). De feta is op een broodje gesmeerd en er omheen staan de smaakmakers van het recept: honing, oregano en chilivlokken.

    Recept

    Saganaki - een stuk gebakken feta op een bordje. De feta is besprenkeld met honing, oregano en chilivlokken.

    Saganaki - Gebakken feta

    Saganaki of gebakken feta is een typisch Grieks gerecht. Lekker als hapje of als voorgerecht en binnen tien minuten klaar.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koekenpan

    Ingrediënten

    • 200 gr feta
    • 1-2 el bloem
    • olijfolie
    • oregano
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Dep de feta goed droog met keukenpapier en bestrooi de kaas aan beide kanten met bloem. Druk de bloem een beetje aan zodat de kaas goed bedekt is (herhaal dit eventueel nog een keer).
    • Verhit wat olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de kaas aan twee kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant.
    • Leg de gebakken feta op een bord en breng de saganaki op smaak met honing, oregano en wat chilivlokken.
    • Serveer de gebakken feta meteen. Lekker met wat brood!

    Video

    Notities

    Tip: je kunt ook een zoete variant van de saganaki maken. Serveer de feta dan niet met oregano en chili, maar met honing en walnoten.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 133kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwitten: 7g | Vetten: 11g | Zout: 570mg | Vezels: 0.01g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hapjes

    • Geroosterde paprika dip met bieslook en pijnboompitjes. Er om heen liggen toastjes die zijn besmeerd met de spread.
      Geroosterde paprika dip
    • Doperwtenspread recept: de spread is op toastjes gesmeerd en gegarneerd met gerookte zalm en waterkers.
      Doperwtenspread met gerookte zalm
    • Een schaal met Pimientos de Padron, een tapas hapje van Spaanse groene pepers met zeezout. De schaal staat op een donkerroze doek en er liggen vorkjes op.
      Pimientos de Padron - Spaanse groene pepers
    • Een bladerdeegkrans met brie, bessen, walnoten en tijm met rode bessen en walnoten er omheen ter decoratie.
      Bladerdeegkrans met brie

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.