• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Soepballetjes maken: zó doe je dat!

    Bijgewerkt: aug 2025 · Geplaatst: aug 2025 door Sandra

    Een goede soep wordt nóg lekkerder met zelfgemaakte soepballetjes. Met slechts vier ingrediënten wordt zelf soepballetjes maken echt een eitje. Bonus: je kunt ze ook prima invriezen!

    Naar recept Naar video
    Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.

    Toen ik nog thuis woonde, kregen wij áltijd soep vooraf. Echt altijd. Of we nu een AVG'tje aten, pasta of pannenkoeken. Het maakte niet uit, altijd was er vooraf een kommetje zelfgemaakte soep. En nog steeds als ik bij mijn ouders ga eten, wordt er altijd soep geserveerd. Het allerlekkerste smaakt die natuurlijk met (zelfgemaakte) soepballetjes! En wist je dat die super makkelijk te maken zijn? Ik leg het je uit!

    Wat heb je nodig?

    De ingrediënten om zelf soepballetjes te maken: gehakt, ei, peper en zout.

    Ja, je ziet het goed! Zelf soepballetjes maken doe je met maar vier ingrediënten:

    • Gehakt - afhankelijk van de soort soep die je maakt, kun je kiezen voor rundergehakt, half-om-half gehakt, of kipgehakt.
    • Ei bindt de balletjes mooi samen.
    • Zout & peper om de balletjes op smaak te brengen.
    • Paneermeel (optioneel) - dit voeg ik alleen toe als het gehakt nog wat te nat is om balletjes van te draaien.

    Je hoeft de ingrediënten alleen maar door elkaar te mengen en de balletjes na het draaien minimaal een kwartier te laten opstijven in de koelkast. Kook ze op zacht vuur tien minuutjes mee in de soep, en je kunt aan tafel!

    Tip: natuurlijk kun je oneindig variëren met dit recept voor simpele soepballetjes. Zo is het lekker om verse of gedroogde kruiden door het gehaktmengsel te mengen voor extra smaak. Denk aan tijm, rozemarijn, oregano of peterselie. Uienpoeder is ook een lekkere toevoeging.

    Tips voor het beste resultaat

    1. Laat de balletjes minimaal een kwartier opstijven in de koelkast, zo blijven ze beter in vorm.
    2. Gebruik geoliede handen bij het rollen, zo kun je mooiere balletjes rollen.
    3. Kies voor iets vetter gehakt, zo blijven de balletjes sappiger en vallen ze minder snel uit elkaar.

    Soep recepten

    Natuurlijk horen jouw zelfgemaakte balletjes in een zelfgemaakt soepje terecht te komen! Serveer ze bijvoorbeeld in een kom:

    Courgettesoep recept
    Makkelijk recept voor courgettesoep waar je volop mee kunt variëren.
    Naar het recept
    Courgettesoep, gegarneerd met flinters parmezaan en verse basilium. Naast het bord met courgettesoep staan een basilicumplant, en wat ingrediënten van het soep recept: knoflook, ui en aardappel.
    Pittige paprikasoep met tomaat
    Deze pittige paprikasoep met tomaat zit bomvol groenten en is lekker snel klaar. Een lekker voorgerecht of lichte lunch!
    Naar het recept
    Pittige paprikasoep met tomaat in een grote blauwe kom. De soep wordt geserveerd met basilicumolie.
    Zelf groentesoep maken
    Zelf groentesoep maken is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd!
    Naar het recept
    Zelf groentesoep maken met sjalot, prei, jeneverbessen, selderij en laurier.

    Veelgestelde vragen

    Moet je soepballetjes eerst koken voordat ze in de soep gaan?

    Nee, dat hoeft niet. De balletjes gaar je direct in de hete soep. Zorg dat de soep zachtjes kookt voor het beste resultaat.

    Hoe voorkom ik dat soepballetjes uit elkaar vallen?

    Het gehakt mag niet te nat zijn, voeg indien nodig wat paneermeel toe. Ook helpt het om het gehakt niet te lang te kneden.

    Kan ik soepballetjes invriezen?

    Zeker! Draai de balletjes en vries ze rauw in op een met bakpapier beklede bakplaat. Als ze hard zijn geworden, kun je ze in een bakje bewaren. Voeg ze daarna direct bevroren toe aan de soep en laat 10-15 minuten zacht garen.

    Recept

    Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.

    Soepballetjes maken

    Zelf soepballetjes maken is makkelijk en lekker. Met dit basisrecept en handige tips draai je altijd perfecte balletjes voor in de soep!
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 20 minuten minuten
    Servings: 6 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • mengkom

    Ingrediënten

    • 250 gr gehakt
    • 1 ei
    • peper en zout
    • paneermeel (indien nodig)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed goed door elkaar tot alles mooi gemengd is (blijf niet te lang kneden).
    • Is het gehaktmengsel nog wat te vochtig om er makkelijk balletjes van te draaien? Voeg dan 2-3 el paneermeel toe en kneed alles nogmaals door.
    • Maak je handen nat of vet ze licht in met wat olie, en draai kleine balletjes van het gehakt. Afhankelijk van hoe groot je ze maakt, kun je ongeveer 15-20 balletjes uit dit recept halen.

    Video

    Notities

    Je kunt soepballetjes prima vooruit maken en invriezen. Vries ze rauw in en kook ze later direct in de soep.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 116kcal | Koolhydraten: 0.1g | Eiwitten: 8g | Vetten: 9g | Zout: 38mg | Suiker: 0.03g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More soep

    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!
    • Brandnetelsoep recept met citroen en feta, in een ouderwets diep bord dat op een groene doek staat.
      Brandnetelsoep maken
    • Zelf groentesoep maken met sjalot, prei, jeneverbessen, selderij en laurier.
      Zelf groentesoep maken
    • Runderbouillon maken: een hand schenkt zelfgemaakte bouillon uit een kannetje een in groot glas.
      Runderbouillon maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required