Een goede soep wordt nóg lekkerder met zelfgemaakte soepballetjes. Met slechts vier ingrediënten wordt zelf soepballetjes maken echt een eitje. Bonus: je kunt ze ook prima invriezen!

Toen ik nog thuis woonde, kregen wij áltijd soep vooraf. Echt altijd. Of we nu een AVG'tje aten, pasta of pannenkoeken. Het maakte niet uit, altijd was er vooraf een kommetje zelfgemaakte soep. En nog steeds als ik bij mijn ouders ga eten, wordt er altijd soep geserveerd. Het allerlekkerste smaakt die natuurlijk met (zelfgemaakte) soepballetjes! En wist je dat die super makkelijk te maken zijn? Ik leg het je uit!
Wat heb je nodig?

Ja, je ziet het goed! Zelf soepballetjes maken doe je met maar vier ingrediënten:
- Gehakt - afhankelijk van de soort soep die je maakt, kun je kiezen voor rundergehakt, half-om-half gehakt, of kipgehakt.
- Ei bindt de balletjes mooi samen.
- Zout & peper om de balletjes op smaak te brengen.
- Paneermeel (optioneel) - dit voeg ik alleen toe als het gehakt nog wat te nat is om balletjes van te draaien.
Je hoeft de ingrediënten alleen maar door elkaar te mengen en de balletjes na het draaien minimaal een kwartier te laten opstijven in de koelkast. Kook ze op zacht vuur tien minuutjes mee in de soep, en je kunt aan tafel!
Tip: natuurlijk kun je oneindig variëren met dit recept voor simpele soepballetjes. Zo is het lekker om verse of gedroogde kruiden door het gehaktmengsel te mengen voor extra smaak. Denk aan tijm, rozemarijn, oregano of peterselie. Uienpoeder is ook een lekkere toevoeging.
Tips voor het beste resultaat
- Laat de balletjes minimaal een kwartier opstijven in de koelkast, zo blijven ze beter in vorm.
- Gebruik geoliede handen bij het rollen, zo kun je mooiere balletjes rollen.
- Kies voor iets vetter gehakt, zo blijven de balletjes sappiger en vallen ze minder snel uit elkaar.
Soep recepten
Natuurlijk horen jouw zelfgemaakte balletjes in een zelfgemaakt soepje terecht te komen! Serveer ze bijvoorbeeld in een kom:



Veelgestelde vragen
Nee, dat hoeft niet. De balletjes gaar je direct in de hete soep. Zorg dat de soep zachtjes kookt voor het beste resultaat.
Het gehakt mag niet te nat zijn, voeg indien nodig wat paneermeel toe. Ook helpt het om het gehakt niet te lang te kneden.
Zeker! Draai de balletjes en vries ze rauw in op een met bakpapier beklede bakplaat. Als ze hard zijn geworden, kun je ze in een bakje bewaren. Voeg ze daarna direct bevroren toe aan de soep en laat 10-15 minuten zacht garen.
Recept

Soepballetjes maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 250 gr gehakt
- 1 ei
- peper en zout
- paneermeel (indien nodig)
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed goed door elkaar tot alles mooi gemengd is (blijf niet te lang kneden).
- Is het gehaktmengsel nog wat te vochtig om er makkelijk balletjes van te draaien? Voeg dan 2-3 el paneermeel toe en kneed alles nogmaals door.
- Maak je handen nat of vet ze licht in met wat olie, en draai kleine balletjes van het gehakt. Afhankelijk van hoe groot je ze maakt, kun je ongeveer 15-20 balletjes uit dit recept halen.






Laat een reactie achter