Dit is zo’n lekker en eenvoudig soepje! Ik maak hem regelmatig. Lekker als voorgerecht of lichte lunch, maar ook als simpel hoofdgerecht is deze pittige paprikasoep met tomaat heel lekker. Lekker met wat bruin stokbrood en kruidenboter erbij voor een snelle maaltijd.
De Voedselzandloper
Het recept voor deze lekkere, pittige paprikasoep komt oorspronkelijk uit het kookboek “de Voedselzandloper”. Inmiddels heb ik het recept in de afgelopen jaren zo vaak gemaakt dat ik hem steeds ietsje aanpas naar mijn eigen smaak en zo is het toch weer een ander recept geworden dan het oorspronkelijke recept voor paprikasoep!
Voornamelijk de basilicumolie is een hele fijne toevoeging die het gerecht echt heerlijk maakt. De olie is trouwens ook erg lekker als saladedressing of door courgettesoep.
Pauline – Uit Pauline’s keuken
Het Voedselzandloper kookboek is een fijn boek waar ik al meerdere lekkere recepten uit heb gemaakt. Pauline van de fantastische blog Uit Pauline’s Keuken schreef het boek. Geheel volgens de Voedselzandloper eten doe ik overigens niet, daarvoor vind ik een heleboel dingen die je volgens deze methode niet mag eten, veel te lekker!
Extra groenten
Tip: om nog meer groente in deze pittige paprikasoep te stoppen, kun je er ook een kleine courgette of een fijngesneden prei extra indoen. Is de soep een beetje te dik? Voeg dan nog wat water of bouillon toe.
Pittige paprikasoep – kan altijd!
Deze heerlijke soep kan echt altijd. Ik vind deze pittige paprikasoep zo lekker, dat ik hem zelfs als voorgerecht serveerde tijdens Kerst!
Maar hij doet het ook prima als lekkere lichte lunch, of zelfs als hoofdgerecht. Serveer er dan nog wel iets bij voor een complete maaltijd. Enkele tips:

- Gevuld stokbrood met mozzarella
- Mozzarellatosti met pesto
- Spinazie-feta flappen
- Panini met kip en mozzarella
- Broodje geitenkaas met honing uit de oven

Pittige paprikasoep met tomaat
Ingrediënten
Voor de paprikasoep
- 1 rode peper
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 2 rode paprika’s
- 4 tomaten
- 0,75 liter groentenbouillon
- paprikapoeder, peper en zout
Voor de basilicum-olie
- 150 ml olijfolie
- 1 bosje basilicum
Handig om te hebben
Zo maak je het
- Snijd de paprika’s en de tomaten grof. Snijd de tenen knoflook, de ui en de rode peper fijn en fruit deze aan in wat olie.
- Schep de tomatenpuree erbij en laat dit even meebakken. Voeg de stukken paprika en tomaat toe en bak deze even mee. Voeg de bouillon toe en kook 15 minuten door.
- Maak ondertussen de basilicumolie door de basilicum en olijfolie in een keukenmachine te laten draaien tot de basilicum heel fijn is en je een mooie, groene olie hebt. Schenk de basilicumolie in een flesje (je gebruikt namelijk maar een paar eetlepels voor dit recept)
- Pureer de pittige paprikasoep met de staafmixer en breng op smaak met wat peper en zout, paprikapoeder en eventueel wat cayennepeper (als je hem niet pittig genoeg vindt). Roer wat van de basilicumolie door de paprikasoep en serveer direct.
Notities
Voedingswaarden

5 Reacties
M. de Jong
20 januari 2023 at 19:50Echt super lekker!
Sandra
23 januari 2023 at 20:05Hij blijft hier ook favoriet, fijn dat hij zo goed in de smaak viel!
Monique
24 november 2018 at 16:29Heb je soep net gemaakt smaakte heerlijk, had er naar eigen smaak nog een beetje gembersiroop erin gedaan??
Sandra
24 november 2018 at 17:21Wat een goed idee Monique, lijkt me een lekkere combinatie!
Young Muller
17 augustus 2015 at 13:01Hallooootjes,
Ik ben heel erg ziek vandaag, dus ik ga deze eens een keer proberen.
Ik heb gehoord dat dit een wondersoepie is.
Groet,
Y. Muller