Menu
soep

Pittige paprikasoep met tomaat

Pittige paprikasoep met tomaat

Dit is zo’n lekker en eenvoudig soepje! Ik maak hem regelmatig. Lekker als voorgerecht of lichte lunch, maar ook als simpel hoofdgerecht is deze pittige paprikasoep met tomaat heel lekker. Lekker met wat bruin stokbrood en kruidenboter erbij voor een snelle maaltijd.

De Voedselzandloper

Het recept voor deze lekkere, pittige paprikasoep komt oorspronkelijk uit het kookboek “de Voedselzandloper”. Inmiddels heb ik het recept in de afgelopen jaren zo vaak gemaakt dat ik hem steeds ietsje aanpas naar mijn eigen smaak en zo is het toch weer een ander recept geworden dan het oorspronkelijke recept voor paprikasoep!

Voornamelijk de basilicumolie is een hele fijne toevoeging die het gerecht echt heerlijk maakt. De olie is trouwens ook erg lekker als saladedressing of door courgettesoep.

Pauline – Uit Pauline’s keuken

Het Voedselzandloper kookboek is een fijn boek waar ik al meerdere lekkere recepten uit heb gemaakt. Pauline van de fantastische blog Uit Pauline’s Keuken schreef het boek. Geheel volgens de Voedselzandloper eten doe ik overigens niet, daarvoor vind ik een heleboel dingen die je volgens deze methode niet mag eten, veel te lekker! 

Extra groenten

Tip: om nog meer groente in deze pittige paprikasoep te stoppen, kun je er ook een kleine courgette of een fijngesneden prei extra indoen. Is de soep een beetje te dik? Voeg dan nog wat water of bouillon toe.

Pittige paprikasoep – kan altijd!

Deze heerlijke soep kan echt altijd. Ik vind deze pittige paprikasoep zo lekker, dat ik hem zelfs als voorgerecht serveerde tijdens Kerst!

Maar hij doet het ook prima als lekkere lichte lunch, of zelfs als hoofdgerecht. Serveer er dan nog wel iets bij voor een complete maaltijd. Enkele tips:

Stokbrood met mozzarella
Pittige paprikasoep met tomaat

Pittige paprikasoep met tomaat

Deze pittige paprikasoep met tomaat zit bomvol groenten en is lekker snel klaar. Een lekker voorgerecht of lichte lunch!
4.06 van 17 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingredi├źnten

Voor de paprikasoep

  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 rode paprika’s
  • 4 tomaten
  • 0,75 liter groentenbouillon
  • paprikapoeder, peper en zout

Voor de basilicum-olie

  • 150 ml olijfolie
  • 1 bosje basilicum

Handig om te hebben

    Zo maak je het

    • Snijd de paprika’s en de tomaten grof. Snijd de tenen knoflook, de ui en de rode peper fijn en fruit deze aan in wat olie.
    • Schep de tomatenpuree erbij en laat dit even meebakken. Voeg de stukken paprika en tomaat toe en bak deze even mee. Voeg de bouillon toe en kook 15 minuten door.
    • Maak ondertussen de basilicumolie door de basilicum en olijfolie in een keukenmachine te laten draaien tot de basilicum heel fijn is en je een mooie, groene olie hebt. Schenk de basilicumolie in een flesje (je gebruikt namelijk maar een paar eetlepels voor dit recept)
    • Pureer de pittige paprikasoep met de staafmixer en breng op smaak met wat peper en zout, paprikapoeder en eventueel wat cayennepeper (als je hem niet pittig genoeg vindt). Roer wat van de basilicumolie door de paprikasoep en serveer direct.

    Notities

    u003cliu003eHeb je soep over? Lekker om de volgende dag als lunch te eten, of vries het in voor later.u003c/liu003eu003cliu003eDe basilicumolie is natuurlijk veel te veel voor een paar kommen soep. Gebruik de rest als dressing voor salades of als topping van een salade Caprese.u003c/liu003e

    Voedingswaarden

    Calorie├źn: 102kcal
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
    Recept paprikasoep

    5 Reacties

    • M. de Jong
      20 januari 2023 at 19:50

      5 sterren
      Echt super lekker!

      Reply
      • Sandra
        23 januari 2023 at 20:05

        Hij blijft hier ook favoriet, fijn dat hij zo goed in de smaak viel!

        Reply
    • Monique
      24 november 2018 at 16:29

      Heb je soep net gemaakt smaakte heerlijk, had er naar eigen smaak nog een beetje gembersiroop erin gedaan??

      Reply
      • Sandra
        24 november 2018 at 17:21

        Wat een goed idee Monique, lijkt me een lekkere combinatie!

        Reply
    • Young Muller
      17 augustus 2015 at 13:01

      Hallooootjes,

      Ik ben heel erg ziek vandaag, dus ik ga deze eens een keer proberen.
      Ik heb gehoord dat dit een wondersoepie is.

      Groet,
      Y. Muller

      Reply

    Laat een reactie achter

    Beoordeling recept