Zin in een bijzondere tosti? Maak dan deze vegetarische tosti met champignons en lekker veel kaas!

Voor een goede tosti mag je me (bijna) wakker maken. Met twee jonge kinderen is mijn slaap me heilig, maar anders zou ik het wel weten... Natuurlijk is een klassieke ham-kaas tosti altijd een goed idee, maar als je op zoek bent naar een bijzondere tosti wil je gewoon wel eens wat anders. Een pantosti met mozzarella, een tosti Tuna Melt, eentje met gebakken uien, spek en cheddar, óf deze topper: een vegetarische tosti met champignons en twee soorten kaas.
Top tip: bak de champignons extra lang, ze mogen lichtjes aanbranden. Je wilt natuurlijk geen zompige paddenstoelen-tosti!
Ingrediënten paddenstoelen tosti
Om deze bijzondere tosti te maken heb je nodig:

Boterhammen - kies jouw persoonlijke favoriete brood. Ik ga altijd voor volkoren omdat dit meer vezels bevat.
Kaas - geen tosti zonder kaas! De combinatie van romige, jong belegen kaas en de pittige gruyère is top.
Paddenstoelen - kastanjechampignons of portobello's hebben mijn voorkeur voor dit recept.
Knoflook & tijm - paddenstoelen kunnen wel een kick gebruiken, daarom bak ik ze met veel knoflook, tijm, peper en wat zout.
Variatietip: andere stevige kruiden smaken ook goed in dit recept. Oregano of rozemarijn bijvoorbeeld.
Pantosti of tosti-ijzer
Je kunt deze tosti natuurlijk bakken in een speciaal tosti-ijzer, maar als je dat niet hebt kun je ook een pantosti maken. Dit is heel eenvoudig:
- Besmeer een boterham lichtjes met boter en draai hem om.
- Beleg de boterham met de kaas en de paddenstoelen, en dek af met een andere boterham.
- Besmeer de bovenkant van deze boterham ook lichtjes met boter, en bak vervolgens de pantosti aan beide kanten goudbruin in een pan.
Serveertip: combineer de tosti met een kommetje paprikasoep of mosterdsoep voor een complete maaltijd.
Veelgestelde vragen
Absoluut! Experimenteer met kazen zoals brie, geitenkaas of cambozola (blauwe kaas) voor een andere smaak.
Zorg ervoor dat de champignons goed uitgebakken zijn voordat je ze op de tosti legt. Het vocht uit de champignons moet zoveel mogelijk verdampt zijn. Ze mogen mooi goudbruin zijn gekleurd.
Ja, vervang de kaas door vegan kaasalternatieven en bak de champignons in plantaardige boter of olie.
Ja, je kunt de champignons van tevoren te bakken en deze apart bewaren in de koelkast. Beleg de tosti pas vlak voor je hem gaat bakken, zodat het brood niet te vochtig wordt.
Recept

Vegetarische tosti met champignons
Handig om te hebben
- contactgrill (optioneel)
Ingrediënten
- 4 boterhammen
- 2 portobello's (of 150 gr champignons)
- 1 teen knoflook
- 2 takjes tijm
- 6 plakjes jong belegen kaas
- 60 gr gruyère (geraspt)
Zo maak je het
- Snijd de knoflook fijn en snijd de paddenstoelen in dunne plakjes.
- Verhit wat olie in een koekenpan en doe de knoflook en de paddenstoelen in de pan. Rits de blaadjes tijm van de takjes en voeg deze toe aan de pan. Breng op smaak met flink peper en een beetje zout.
- Schud de paddenstoelen regelmatig om en bak ze tot ze mooi goudbruin zijn. Laat eventueel iets afkoelen.
- Beleg twee boterhammen met de jonge kaas, schep de paddenstoelen erop en verdeel de geraspte gruyère erover. Bak de tosti's goudbruin in een tosti-ijzer / contactgrill, of bak ze in de pan.






Laat een reactie achter