Menu
desserts

Vlierbloesemijsjes – waterijsjes met vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemijsjes
Vlierbloesem, of in het Engels ‘elderflower,’ ik ben er dol op! Ik ben dan ook heel blij dat dit ingrediënt tegenwoordig helemaal hip is. De bloemige smaak doet het namelijk goed in cocktails (gin & tonic met vlierbloesem-tonic!) of limonade. Ook kun je er allerlei andere lekkere dingen mee maken. Vandaag geef ik je een recept voor waterijsjes van vlierbloesemsiroop. Deze vlierbloesemijsjes zijn heerlijk op een warme dag. Ze zijn lekker verfrissend maar ook zoet en bloemig van smaak, echt heel lekker!

Elderflower-ijsjes van siroop

Tegenwoordig kun je vlierbloesemsiroop om limonade van te maken, gewoon kopen in de supermarkt. Deze vlierbloesemijsjes kun je dan ook heel eenvoudig maken met kant en klare siroop, maar het is natuurlijk nog veel leuker om ook de siroop zelf te maken. Daar geef ik je dan ook een recept voor. 

Zelf siroop maken

Zelf vlierbloesemsiroop maken is namelijk helemaal niet moeilijk en het kost ook nog eens bijna niets. Je kunt de mooie witte bloesem tussen mei en juni namelijk gratis en voor niets in het wild plukken. Als je vlierbloesem gaat plukken, doe dat dan op een plek waar geen tot weinig auto’s rijden. Kies vlierbloesem-schermen die volledig zijn uitgekomen en vol witte bloemetjes zitten. Als er al wat bloemetjes beginnen te verwelken, laat die schermen dan zitten. Laat sowieso altijd een deel van de bloesem in de struik staan, want deze groeien later uit tot vlierbessen: een geliefd maaltje voor vogels.

Vlierbloesemijsjes - waterijsjes met vlierbloesemsiroop
Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Vlierbloesemijsjes – waterijsjes met vlierbloesemsiroop

0 from 0 stemmen
Gang: IJsKeuken: TussendoorNiveau: Eenvoudig
Voor

8

ijsjes
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

0

minutes
Calorieën

50

kcal
Invriezen

1

nacht

Heerlijk verfrissende waterijsjes van vlierbloesemsiroop. Deze vlierbloesem ijsjes kun je makkelijk zelf maken met gekochte of zelfgemaakte vlierbloesemsiroop.

Ingrediënten

  • 200 ml vlierbloesemsiroop (zelfgemaakt of kant en klaar)

  • 400 ml water

Bereiding

  • Nadat de siroop is gemaakt en afgekoeld, vul je de waterijs-vormpjes voor een derde met water. Leng aan met water en roer even goed door.
  • Meet af hoeveel vloeistof er in jouw ijsjes-vormpjes gaan. Mijn ijsvorm bestaat uit acht vakjes van 75 ml en dus heb ik in totaal 600 ml vloeistof nodig, maar misschien is dit bij jouw vorm anders.
  • Maak de vlierbloesemsiroop volgens het recept. Begin hier op tijd mee, want de bloesem moet 24 uur weken voor je het kunt gebruiken.
  • Als je een vorm gebruik zoals ik, waarbij je zelf houten stokjes in de vormpjes moet doen, zet je de waterijsjes 1 tot 1,5 uur in de vriezer voor je de stokjes in de ijsjes steekt.
  • Laat de vlierbloesemijsjes verder opstijven, dit duurt een paar uur.

Opmerkingen

  • In de vriezer zijn de ijsjes lang houdbaar, bewaar ze het liefste in de ijsvorm. Indien gewenst kun je ze ook bewaren door ze in bakpapier te vouwen, maar na verloop van tijd zullen de ijsjes dan aan het bakpapier gaan plakken.
Recept vlierbloesem ijsjes

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hieronder aanmelden. Ontvang je meteen een gratis e-book met vijf exclusieve recepten!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter