• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Warme havermout met appel en kaneel

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: jan 2022 door Sandra

    Warme havermout hoort bij mijn favoriete ontbijtjes, zeker in de winter! Warme havermout is snel klaar (het hoeft maar een paar minuten te koken), super voedzaam en je kunt er eindeloos mee variëren. De basis is altijd hetzelfde: havermout & melk, en met de toppings kun je elke keer weer iets anders verzinnen. Deze keer maakte ik havermoutpap met appel en kaneel!

    Naar recept Naar video
    Warme havermout met appel en kaneel in een grote kom. Om de kom met havermout liggen een gehalveerde appel, een potje kaneel, enkele rozijnen en een lepel.

    Appeltaart smaken in warme havermout

    Appel, kaneel, rozijnen... Je hoeft niet lang na te denken om te weten waar ik de inspiratie voor deze warme havermout met appel vandaan heb gehaald: de klassieke appeltaart natuurlijk! Door de stukjes appel te bakken in wat boter met een beetje suiker en kaneel krijg je heerlijke, gekarameliseerde appel. Echt een traktatie op de vroege ochtend!

    Tip: bak een extra portie en maak daar 's avonds dit heerlijke toetje met appel en speculaas mee.

    Vegan havermout ontbijt

    Je kunt de warme havermoutpap met gewone koemelk maken, maar je kunt net zo goed kiezen voor plantaardige melk. Als je dan ook nog kiest voor plantaardige boter om de appeltjes in te bakken, is je ontbijt helemaal vegan. Qua plantaardige melk gebruik ik zelf meestal de ongezoete amandelmelk of havermelk, maar gebruik gerust een andere smaak als je dat lekkerder vindt.

    Variaties op deze havermoutpap

    Een paar tips om te kunnen variëren met deze warme havermout:

    • Vervang de rozijnen door gedroogde cranberries
    • Bestrooi de havermoutpap nog met een handje gehakte noten

    Recept

    Warme havermout met appel en kaneel in een grote kom. Om de kom met havermout liggen een gehalveerde appel, een potje kaneel, enkele rozijnen en een lepel.

    Warme havermout met appel en kaneel

    Een warm ontbijt geïnspireerd op de smaken van appeltaart: havermoutpap met gekarameliserde appel.
    4.88 van 8 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 1 persoon
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • koksmes
    • koekenpan

    Ingrediënten

    Voor de havermoutpap

    • 40 gr havermout
    • 200 ml plantaardige melk
    • 25 gr rozijnen
    • 1 snufje zout

    Voor de topping

    • 0,5 appel
    • 0,5 tl kaneel of speculaaskruiden
    • 1 tl suiker
    • 1 klontje boter
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Schil de appel en snijd deze in blokjes.
    • Smelt de boter in een kleine koekenpan en voeg de appel, suiker en kaneel toe. Schud regelmatig even om en laat zachtjes karameliseren.
    • Doe ondertussen de havermout, melk, rozijnen, koekkruiden en het snufje zout in een pannetje en breng aan de kook. Laat rustig enkele minuten doorkoken op een zacht vuurtje.
    • Zodra de melk vrijwel helemaal is opgenomen door de havermout, is je havermoutpap klaar. Doe de warme havermoutpap in een kom en serveer met de kaneelappels.

    Video

    Notities

    De andere helft van de appel wordt snel bruin.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 314kcal | Koolhydraten: 61g | Eiwitten: 7g | Vetten: 6g | Zout: 679mg | Vezels: 9g | Suiker: 11g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More ontbijt

    • Een potje zelfgemaakte bramenjam, met enkele verse bramen ernaast.
      Zelf bramenjam maken
    • Zelfgemaakte aardbeienjam in een pot met een gebloemd doekje als deksel. Er omheen liggen verse aardbeien.
      Aardbeienjam maken
    • Zelf jam maken: een potje zelfgemaakte kersenjam. Er zit een handgemaakt label op de pot en er liggen verse kersen omheen.
      Kersenjam maken
    • Pruimenjam recept, de jam zit in een glazen potje en is omringd met steranijs, de smaakmaker in dit recept.
      Pruimenjam maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Julia

      maart 04, 2023 at 9:39 pm

      5 sterren
      Het is inderdaad cheek erg lekker !!

      Beantwoorden
      • Sandra

        maart 07, 2023 at 1:32 pm

        Superfijn dat het gesmaakt heeft!

        Beantwoorden
    2. Danielle

      december 04, 2022 at 9:01 am

      Gemaakt met GEWONE havermelk. 😉

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 09, 2022 at 7:49 pm

        Haha ik snap 'm, je hebt een goed punt ;-)

        Beantwoorden
    4.88 from 8 votes (7 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.