Warme havermout hoort bij mijn favoriete ontbijtjes, zeker in de winter! Warme havermout is snel klaar (het hoeft maar een paar minuten te koken), super voedzaam en je kunt er eindeloos mee variëren. De basis is altijd hetzelfde: havermout & melk, en met de toppings kun je elke keer weer iets anders verzinnen. Deze keer maakte ik havermoutpap met appel en kaneel!

Appeltaart smaken in warme havermout
Appel, kaneel, rozijnen... Je hoeft niet lang na te denken om te weten waar ik de inspiratie voor deze warme havermout met appel vandaan heb gehaald: de klassieke appeltaart natuurlijk! Door de stukjes appel te bakken in wat boter met een beetje suiker en kaneel krijg je heerlijke, gekarameliseerde appel. Echt een traktatie op de vroege ochtend!
Tip: bak een extra portie en maak daar 's avonds dit heerlijke toetje met appel en speculaas mee.
Vegan havermout ontbijt
Je kunt de warme havermoutpap met gewone koemelk maken, maar je kunt net zo goed kiezen voor plantaardige melk. Als je dan ook nog kiest voor plantaardige boter om de appeltjes in te bakken, is je ontbijt helemaal vegan. Qua plantaardige melk gebruik ik zelf meestal de ongezoete amandelmelk of havermelk, maar gebruik gerust een andere smaak als je dat lekkerder vindt.
Variaties op deze havermoutpap
Een paar tips om te kunnen variëren met deze warme havermout:
- Vervang de rozijnen door gedroogde cranberries
- Bestrooi de havermoutpap nog met een handje gehakte noten
Recept
Warme havermout met appel en kaneel
Ingrediënten
Voor de havermoutpap
- 40 gr havermout
- 200 ml plantaardige melk
- 25 gr rozijnen
- 1 snufje zout
Voor de topping
- 0,5 appel
- 0,5 tl kaneel of speculaaskruiden
- 1 tl suiker
- 1 klontje boter
Zo maak je het
- Schil de appel en snijd deze in blokjes.
- Smelt de boter in een kleine koekenpan en voeg de appel, suiker en kaneel toe. Schud regelmatig even om en laat zachtjes karameliseren.
- Doe ondertussen de havermout, melk, rozijnen, koekkruiden en het snufje zout in een pannetje en breng aan de kook. Laat rustig enkele minuten doorkoken op een zacht vuurtje.
- Zodra de melk vrijwel helemaal is opgenomen door de havermout, is je havermoutpap klaar. Doe de warme havermoutpap in een kom en serveer met de kaneelappels.
Julia
Het is inderdaad cheek erg lekker !!
Sandra
Superfijn dat het gesmaakt heeft!
Danielle
Gemaakt met GEWONE havermelk. 😉
Sandra
Haha ik snap 'm, je hebt een goed punt ;-)