• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

    Bijgewerkt: sep 2023 · Geplaatst: dec 2018 door Sandra

    Witlof uit de oven, ik ben er gek op! Zelf maak ik het bijna nooit, het is bij ons echt zo'n typisch gerecht dat als onderdeel van een kerstmenu altijd op tafel komt.

    Naar recept

    En dat snap ik ook wel, want het is a) fantastisch lekker en b) heel goed voor te bereiden, wat heel fijn is tijdens de toch al drukke kerst!

    Een echt slank recept is het niet, deze witlof met ham, kaas en bechamelsaus. Maar dat moet kunnen tijdens de feestdagen toch?

    Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

    Kerstklassieker - witlof uit de oven

    Ja, dit is echt een traktatie. Witlof kan van zichzelf een beetje bitter smaken, maar door de stronkjes te omwikkelen met een smakelijke ham en te serveren in een laag romige bechamelsaus, en de schotel dan ook nog eens te bestrooien met kaas, die heerlijk gratineert in de oven...

    Ik vind het in ieder geval zalig en mij mag je (bijna) wakker maken voor een portie witlof uit de oven.

    Zelf bechamelsaus maken

    Voor witlof uit de oven heb je bechamelsaus nodig. Nu klinkt het maken van sauzen soms nogal 'zwaar' en ingewikkeld, en ja er zijn pakjes kant en klare bechamelsaus te koop. Maar geloof me als ik zeg dat zelf bechamelsaus maken echt niet moeilijk is.

    Je hebt er alleen boter, bloem en melk voor nodig en dat heb je vast wel in huis! Er zijn eigenlijk maar twee dingen belangrijk bij het maken van de saus: goed blijven roeren, want het brandt snel aan.

    En goed op smaak brengen, want bechamelsaus kan wat flauw van smaak zijn. Goed, nu door naar het recept voor witlof uit de oven!

    Meer kerst-inspiratie

    Op zoek naar meer inspiratie voor de feestdagen? Hier vind je al mijn kerstrecepten. Je kunt deze witlofschotel bijvoorbeeld serveren als bijgerecht bij een runderrollade uit de oven. Maar hij is ook heerlijk bij deze beenham met sinaasappel.

    Recept

    Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus.

    Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

    Een onmisbaar bijgerecht tijdens Kerst maar eigenlijk altijd heel erg lekker: witlof uit de oven met kaas, ham en bechamelsaus.
    5 van 4 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Totale tijd: 25 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • koksmes
    • ovenschaal
    • garde

    Ingrediënten

    • 4 struikjes witlof
    • 8 plakjes ham
    • 40 gr boter
    • 40 gr bloem
    • 250 ml melk
    • 50 gr geraspte kaas + extra voor het gratineren
    • nootmuskaat, peper en zout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Kook de struikjes witlof 15 minuten met wat zout en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Snijd de harde kern eruit, halveer ze en leg in een ingevette ovenschaal met een plak ham eromheen.
    • Maak ondertussen een sausje door de boter te smelten. Voeg de bloem toe en laat deze al roerende twee minuten bakken zodat deze wat gaart. Voeg een scheut melk toe en blijf goed roeren met een garde tot het begint te binden.
    • Voeg zo beetje bij beetje de rest van de melk toe. Roer de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met wat nootmuskaat, flink peper en eventueel nog wat zout. (Proef goed, want bechamel kan soms wat flauw zijn, maar houdt er ook rekening mee dat de ham en de kaas weer wat zout meebrengen). Als je de bechamel te dik vindt, kun je extra melk toevoegen om de saus te verdunnen.
    • Verdeel de bechamelsaus over de witlof (is de bechamel een beetje klonterig? Wrijf hem dan door een zeef over de ovenschotel) en bestrooi met wat extra geraspte kaas. Bak ongeveer 15-20 minuten op 190 graden, tot de kaas mooi begint te verkleuren.

    Notities

    Je kunt de witlof ovenschotel prima eerder op de dag voorbereiden en voor het serveren afbakken. Restje over? Verpak het goed en bewaar het in de koelkast. De volgende dag warm je het weer even op in de oven.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 263kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 12g | Vetten: 18g | Zout: 430mg | Vezels: 3g | Suiker: 3g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta
    • Gegratineerde pompoen - een ovenschaal met dunne plakjes pompoen, feta en tijm.
      Gegratineerde pompoen met feta

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.