Menu
tips & trucs

Kerstmenu suggestie – 5 gangen menu

Champignonragout - pasteitje met paddenstoelen

Het Kerstmenu, het blijft toch altijd een stressmoment… Wat moet ik maken? Heb ik wel genoeg? Ik geef je dan ook graag een suggestie voor een kerstmenu dat je – met uitzondering van de biefstukjes en de scroppino – vrijwel helemaal van tevoren kunt voorbereiden. Bij de groentes en aardappels heb ik de hoeveelheden meegegeven die ik heb geserveerd. Ik ben hierbij uitgegaan van 6 personen. Ik wens je een fijne, stressvrije Kerst toe! Op zoek naar meer inspiratie? Hier vind je al mijn kerstrecepten.

Het kerstmenu

Soep

Pittige paprika-tomatensoep

Voorgerecht

Pasteitje (kant en klaar gekocht) gevuld met zelfgemaakte champignonragout

Hoofdgerecht & bijgerechten

Hertenbiefstuk

Hertenbiefstuk met champignonsaus

Aardappelgratin (totaal 1,8 kg)

Witlof uit de oven (ik rekende 1 stronk witlof per persoon)

Geglaceerde wortels met honing en tijm

Geglaceerde wortels (van 2 bossen wortels)

Cranberrycompote

Stoofpeertjes

Tussengerecht

Scroppino

Nagerecht

Citroenroom met frambozen

Trifle, Charlotte Russe of Citroenroom met zandkoekkruim

Tijdschema kerstmenu

2 weken van tevoren – of nog eerder

  • Maak alvast de pittige paprika-tomatensoep en vries deze in.
  • Je kunt ook de cranberrycompote alvast maken en invriezen.
  • Ook de stoofpeertjes kun je alvast maken en invriezen.
  • Ga alvast inkopen doen: koop alvast de dingen die houdbaar zijn tot Kerst of die je in de diepvries kunt bewaren. Alles is nu nog volop verkrijgbaar en dan hoef je niet de dag voor Kerst nog alles te kopen.

1 dag van tevoren

  • Doe de laatste verse boodschappen.
  • Haal de soep uit de vriezer.
  • Maak de champignonsaus.
  • Bereid de witlof uit de oven helemaal voor.
  • Bereid de aardappelgratin helemaal voor.
  • Als je dat nog niet gedaan hebt: maak de Cranberrycompote (of ontdooi hem nu)
  • Maak de stoofpeertjes als je dat nog niet had gedaan
  • Kook de vanillevla en de vruchtencompote voor de trifle – of maak de Charlotte Russe of citroenroom klaar.

Zo, nu heb je al lekker veel gedaan en hoef je morgen nog maar weinig te maken. Fijn & relaxed kerstdiner toegewenst!

3 Reacties

  • Atie Groot
    13 december 2018 at 16:32

    Wat praktisch Sandra om zo’n overzicht te maken.
    En ook nog eens recepten die ik erg lekker vind!
    Bedankt voor het lijstje!

    Reply
  • Anne-Marie
    7 december 2015 at 08:52

    Handig, zo’n chronologisch overzicht. Plannen is vaak het moeilijkst van zo’n vijfgangen diner. Dan is het fijn als je al veel van tevoren kunt klaarmaken.

    Reply
    • Sandra
      8 december 2015 at 06:35

      Ja hé, vind ik ook! Zoveel relaxter…

      Reply

Laat een reactie achter