Je kent 'm vast wel, het chocolate chip cookie dough ijs van Ben & Jerry's? Samen met de chunky monkey is dit mijn favoriete B&J ijs. Met behulp van een bak kant en klaar vanille-ijs, kun je zelf cookie dough ijs maken! Als je wilt kun je het ijs natuurlijk ook zelf maken, maar als je goede kwaliteit ijs koopt, is de kant en klare variant ook echt een prima basis voor dit chocolate chip cookie dough ijs.

IJs met koek en chocolade
Goed gevuld ijs is echt een favoriete lekkernij hier in huis. Natuurlijk, ook 'gewoon' ijs is al heel lekker (met een beetje salted caramel saus bijvoorbeeld), maar een bakje met ijs dat rijk gevuld is met koekdeeg en grove flinters chocolade, daar maak je me al helemaal blij mee!
En in dit chocolate chip cookie dough ijs zit dat echt wel goed. In elke hap kom je wel een stukje chocolade tegen, en / of een stukje koekdeeg. Zo lekker...
Ik maakte trouwens ook al eens zelf Cherry Garcia ijs (met kersen en chocolade). Probeer dat ook eens, ook heerlijk!
Koekjesdeeg zonder ei
Het koekdeeg dat je gebruikt in dit recept, bevat geen ei en geen rauwe bloem. Daarmee is het helemaal veilig om te eten, ook voor kinderen en zwangere vrouwen. Wel zo fijn toch!
Eventueel overgebleven koekdeeg kun je (uiteraard) gebruiken om koekjes van te maken, even een paar minuten afbakken in een oven van 180 graden. Maar je kunt het deeg ook gewoon lekker opsnoepen, of invriezen en bewaren voor later.
Het chocolate chip cookie dough ijs bewaar je uiteraard in de vriezer, dan blijft het nog een paar maanden goed.
Recept
Zelf chocolate chip cookie dough ijs maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 750 ml vanilleijs
- 150 gr bloem
- 100 gr roomboter
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 snuf zout
- 100 gr pure chocolade
- Eventueel: mini stukjes fudge om te garneren
Zo maak je het
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schep de bloem in een ovenschaal. Bak de bloem 5 minuten en schep tussendoor een paar keer om. De bloem mag niet verkleuren.
- Klop de boter met de suiker, vanille en zout in een paar minuten mooi romig en spatel de bloem erdoor zodat je een mooi egaal koekjesdeeg overhoudt. Wees niet te zuinig met het zout, anders wort het geheel snel wat zoet.
- Haal het ijs uit de vriezer en laat het zachter worden.
- Vorm ondertussen met je handen kleine balletjes van het koekdeeg.
- Hak de chocolade grof en roer de chocolade door het vanille-ijs.
- Meng ook de koekballetjes door het ijs.. Je houdt waarschijnlijk wat koekballetjes over, bewaar deze als garnering of snoep het lekker op als tussendoortje.
- Zet je chocolate chip cookie dough ijs terug in de vriezer en laat het weer opstijven. Haal een kwartiertje voor je het ijs wilt serveren, weer uit de vriezer en garneer desgewenst met kleine stukjes fudge.
Eef
Het is 8 uur s morgens en ik heb trek in ijs :) Dit klinkt zó lekker!