• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Vlierbloesemcake met citroen

    Bijgewerkt: aug 2023 · Geplaatst: jun 2020 door Sandra

    Deze vlierbloesemcake met lemon curd is ultiem zomers! Ik heb het geluk dat op mijn standaard hond-uitlaat-rondje een enorme vlier staat die elk voorjaar ontzettend veel bloesemschermen voortbrengt. Het lijken er elk jaar wel meer te worden! De perfecte basis voor deze cake met vlierbloesem.

    Naar recept
    Vlierbloesemcake: de cake bestaat uit twee lagen en heeft een tussenlaag en een toplaag van slagroom met vlierbloesem. De cake is gegarneerd met citroen en vlierbloesem.

    Wildplukken

    Van zo'n struik met veel schermen kun je zonder schuldgevoel wat schermen plukken, en dat doe ik dan ook elk jaar. Het aantal recepten met vlierbloesem op mijn blog breidt zich dan ook ieder jaar weer uit! Een cake met vlierbloesem ontbrak echter nog, tijd om daar verandering in te brengen!

    Wil je meer lezen over wildplukken? Ik schreef er dit artikel over.

    Cake met vlierbloesem

    Door de cake na het bakken te 'infuseren' met vlierbloesemsiroop kan de siroop lekker in de cake trekken. Dat infuseren klinkt trouwens een stuk indrukwekkender dan het eigenlijk is. Het enige wat je hoeft te doen is na het bakken gaatjes in de cake te prikken met een satéprikker, en de siroop over de cake te gieten en in te laten trekken! Easy as pie, of easy as vlierbloesemcake zullen we in dit geval maar zeggen!

    Dubbele cake

    Ik wilde graag een keer zo'n mooie dubbele cake maken, maar mocht je geen zin hebben om 2 cakes te bakken, dan kun je dit recept ook halveren. Bak dan één cake en snijd hem eventueel overdwars doormidden om hem te kunnen vullen, of garneer enkel de bovenkant met lemon curd en slagroom. Je kunt de hoeveelheid slagroom dan uiteraard halveren.

    Tip: in plaats van lemon curd kun je ook vlierbloesem-jam gebruiken voor een extra intense vlierbloesem-smaak!

    Recept

    Vlierbloesemcake: de cake bestaat uit twee lagen en heeft een tussenlaag en een toplaag van slagroom met vlierbloesem. De cake is gegarneerd met citroen en vlierbloesem.

    Vlierbloesemcake met citroen

    Vlierbloesemcake met een laagje lemon curd en vlierbloesemroom. Het voorjaar in een cake!
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 25 minuten minuten
    Bereidingstijd: 1 uur uur
    Totale tijd: 1 uur uur 25 minuten minuten
    Servings: 16 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • taartvorm (24 cm)

    Ingrediënten

    • 400 gr roomboter
    • 400 gr suiker
    • 400 gr zelfrijzend bakmeel
    • 4 eieren
    • 1 snuf zout
    • 2 tl vanille-extract
    • 2 citroenen (alleen de rasp)
    • 250 ml slagroom
    • 175 gr lemoncurd (gekocht of zelfgemaakt)
    • 75 ml vlierbloesemsiroop (gekocht of zelfgemaakt)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Begin met het maken van de twee cakes. Dit gaat het makkelijkste als je twee ronde bakvormen hebt van hetzelfde formaat, anders moet je ze om en om bakken.
    • Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de cakevormen in met boterl.
    • Doe de roomboter met de suiker en het zout in een kom en mix dit in 5 minuten glad en romig. Dat lijkt erg lang, maar je cake wordt er veel luchtiger van. Klop er vervolgens één voor één de eieren doorheen.
    • Zeef het zelfrijzend bakmeel en mix deze beetje bij beetje door het cakebeslag. Roer de vanille-extract en de geraspte citroenschil door het beslag en verdeel het beslag over de twee cakevormen.
    • Bak de cakes in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. Als je ze allebei tegelijk bakt, wissel dan halverwege de bakplaten om en check of ze na 60 minuten gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Komt die er schoon uit, dan zijn de cakes gaar. Zo niet, bak ze dan nog wat langer.
    • Haal de cakes uit de oven en prik met een satéprikker flink wat gaatjes in de bovenkant van de cakes. Verdeel 2-3 el vlierbloesemsiroop over elke cake en laat de cakes helemaal afkoelen.
    • Klop ondertussen de slagroom stijf met de rest van de vlierbloesemsiroop, voeg steeds een lepeltje toe en proef. Niet elke siroop is even sterk en zoet van smaak, dus het is belangrijk om te blijven proeven tot de room de door jou gewenste smaak heeft.
    • Waarschijnlijk zijn je cakes niet perfect glad aan de bovenkant. Snijd eventueel de bovenkant van de onderste cake af zodat deze wat gladder wordt en besmeer de cake met een dun laagje lemoncurd. Verdeel de helft van de vlierbloesemroom over de cake en dek af met de tweede cake. Verdeel de rest van de slagroom over de tweede cake.

    Notities

    Door de dubbele laag is dit een flinke cake, snijdt er dus kleine puntjes van. De cake is in de koelkast ongeveer 2-3 dagen houdbaar.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 489kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwitten: 5g | Vetten: 28g | Zout: 240mg | Vezels: 1g | Suiker: 35g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.