zoet

Vlierbloesemcake met citroen

Vlierbloesemcake

Ik heb het geluk dat op mijn standaard hond-uitlaat-rondje een enorme vlier staat die elk voorjaar ontzettend veel bloesemschermen voortbrengt. Het lijken er elk jaar wel meer te worden! Van zo’n struik met veel schermen kun je zonder schuldgevoel wat schermen plukken, en dat doe ik dan ook elk jaar. Het aantal recepten met vlierbloesem op mijn blog breidt zich dan ook ieder jaar weer uit! Een cake met vlierbloesem ontbrak echter nog, tijd om daar verandering in te brengen!

Cake met vlierbloesem

Door de cake na het bakken te ‘infuseren’ met vlierbloesemsiroop kan de siroop lekker in de cake trekken. Dat infuseren klinkt trouwens een stuk indrukwekkender dan het eigenlijk is. Het enige wat je hoeft te doen is na het bakken gaatjes in de cake te prikken met een satéprikker, en de siroop over de cake te gieten en in te laten trekken! Easy as pie, of easy as vlierbloesemcake zullen we in dit geval maar zeggen!

Dubbele cake

Ik wilde graag een keer zo’n mooie dubbele cake maken, maar mocht je geen zin hebben om 2 cakes te bakken, dan kun je dit recept ook halveren. Bak dan één cake en snijd hem eventueel overdwars doormidden om hem te kunnen vullen, of garneer enkel de bovenkant met lemon curd en slagroom.

Vlierbloesemcake met citroen

0 from 0 votes
Course: TaartCuisine: ZoetDifficulty: Gemiddeld
Voor

16

personen
Voorbereiding

25

minutes
Oventijd

1

hour 
Calorieën

459

kcal

Vlierbloesemcake met een laagje lemon curd en vlierbloesemroom. Het voorjaar in een cake!

Ingrediënten

  • 400 gr roomboter

  • 400 gr suiker

  • 400 gr zelfrijzend bakmeel

  • 4 eieren

  • 1 snuf zout

  • 2 tl vanille-extract

  • 2 citroenen (alleen de rasp)

  • 250 ml slagroom

  • ca 10-12 el vlierbloesemsiroop (gekocht of zelfgemaakt)

  • ca 5 el lemon curd (gekocht of zelfgemaakt)

Bereiding

  • Begin met het maken van de twee cakes. Dit gaat het makkelijkste als je twee ronde bakvormen hebt van hetzelfde formaat, anders moet je ze om en om bakken.
  • Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de cakevormen in met boterl.
  • Doe de roomboter met de suiker en het zout in een kom en mix dit in tien minuten glad en romig. Dat lijkt erg lang, maar je cake wordt er veel luchtiger van. Klop er vervolgens één voor één de eieren doorheen.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en mix deze beetje bij beetje door het cakebeslag. Roer de vanille-extract en de geraspte citroenschil door het beslag en verdeel het beslag over de twee cakevormen.
  • Bak de cakes in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. Als je ze allebei tegelijk bakt, wissel dan halverwege de bakplaten om en check of ze na 60 minuten gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Komt die er schoon uit, dan zijn de cakes gaar. Zo niet, bak ze dan nog wat langer.
  • Haal de cakes uit de oven en prik met een satéprikker flink wat gaatjes in de bovenkant van de cakes. Verdeel 2-3 el vlierbloesemsiroop over elke cake en laat de cakes helemaal afkoelen.
  • Klop ondertussen de slagroom stijf met de rest van de vlierbloesemsiroop, voeg steeds een lepeltje toe en proef. Niet elke siroop is even sterk en zoet van smaak, dus het is belangrijk om te blijven proeven tot de room de door jou gewenste smaak heeft.
  • Waarschijnlijk zijn je cakes niet perfect glad aan de bovenkant. Snijd eventueel de bovenkant van de onderste cake af zodat deze wat gladder wordt en besmeer de cake met een dun laagje lemoncurd. Verdeel de helft van de vlierbloesemroom over de cake en dek af met de tweede cake. Verdeel de rest van de slagroom over de tweede cake.

Opmerkingen

  • Door de dubbele laag is dit een flinke cake, snijdt er dus kleine puntjes van. De cake is in de koelkast ongeveer 2-3 dagen houdbaar.
Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten