• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Pastinaakgratin

    Bijgewerkt: okt 2023 · Geplaatst: dec 2020 door Sandra

    Natuurlijk kennen we allemaal de klassieke aardappelgratin. Een echte klassieker, maar misschien wil je er eens mee variëren? Maak dan deze pastinaakgratin eens. Hetzelfde idee, maar je vervangt de helft van de aardappels door pastinaak. Zo krijg je net even wat extra groente binnen.

    Naar recept
    Pastinaakgratin in een ovenschaal. De ovenschotel met pastinaak is rijkelijk gegratineerd met kaas.

    Niet dat dit daarmee direct een heel voedzaam gerecht wordt hoor, want de lekkerste gratin maak je nou eenmaal met slagroom & een lekker kaaslaagje!

    Feestelijk bijgerecht

    Deze pastinaakgratin zou je prima kunnen serveren als bijgerecht bij het Kerstdiner. Misschien serveer je wel een mooi stuk vlees, zoals een hele beenham, een rollade of een lamsrack. Daar past deze pastinaakgratin perfect bij! Of serveer de gratin bij deze gevulde pompoen als je liever een vegetarisch kerstdiner wilt maken.

    Recept

    Pastinaakgratin in een ovenschaal. De ovenschotel met pastinaak is rijkelijk gegratineerd met kaas.

    Pastinaakgratin

    Een lekker en feestelijk bijgerecht: pastinaakgratin. Schijfjes pastinaak u0026amp; aardappel in room en met een lekker laagje gegratineerde kaas.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 25 minuten minuten
    Totale tijd: 45 minuten minuten
    Servings: 6 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • dunschiller
    • koksmes
    • kookpan
    • ovenschaal

    Ingrediënten

    • 400 gr pastinaak
    • 400 gr vastkokende aardappels (ongeschild)
    • 2 tenen knoflook
    • 2 uien
    • 150 ml slagroom
    • 4 takjes tijm
    • 1 ei
    • 75 gr geraspte kaas
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Schil de pastinaken. Snijd de aardappels en de pastinaken in dunne schijfjes en kook ze vijf minuten in water met wat zout. Giet af.
    • Snijd ondertussen de knoflook fijn en de ui in halve ringen, en fruit deze zachtjes aan. Breng op smaak met peper en zout en meng dit door de aardappel en pastinaakschijfjes.
    • Klop het ei los met de slagroom en breng dit mengsel op smaak met peper, zout en de blaadjes van de takjes tijm. Meng dit door de groenten.
    • Bestrooi de ovenschotel met de geraspte kaas en bak de pastinaakgratin in 25 minuten gaar en goudbruin.

    Notities

    Je kunt deze pastinaak ovenschotel al helemaal voorbereiden. Meng op het laatst het roommengsel door de groenten en bak de ovenschotel af. Eventuele restjes kun je enkele dagen bewaren in de koelkast, of invriezen voor later.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 259kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwitten: 7g | Vetten: 14g | Zout: 106mg | Vezels: 5g | Suiker: 6g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een close-up van een bord gevuld met sambal goreng telor.
      Sambal goreng telor
    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.