Natuurlijk kennen we allemaal de klassieke aardappelgratin. Een echte klassieker, maar misschien wil je er eens mee variëren? Maak dan deze pastinaakgratin eens. Hetzelfde idee, maar je vervangt de helft van de aardappels door pastinaak. Zo krijg je net even wat extra groente binnen.

Niet dat dit daarmee direct een heel voedzaam gerecht wordt hoor, want de lekkerste gratin maak je nou eenmaal met slagroom & een lekker kaaslaagje!
Feestelijk bijgerecht
Deze pastinaakgratin zou je prima kunnen serveren als bijgerecht bij het Kerstdiner. Misschien serveer je wel een mooi stuk vlees, zoals een hele beenham, een rollade of een lamsrack. Daar past deze pastinaakgratin perfect bij! Of serveer de gratin bij deze gevulde pompoen als je liever een vegetarisch kerstdiner wilt maken.
Recept

Pastinaakgratin
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 400 gr pastinaak
- 400 gr vastkokende aardappels (ongeschild)
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 150 ml slagroom
- 4 takjes tijm
- 1 ei
- 75 gr geraspte kaas
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de pastinaken. Snijd de aardappels en de pastinaken in dunne schijfjes en kook ze vijf minuten in water met wat zout. Giet af.
- Snijd ondertussen de knoflook fijn en de ui in halve ringen, en fruit deze zachtjes aan. Breng op smaak met peper en zout en meng dit door de aardappel en pastinaakschijfjes.
- Klop het ei los met de slagroom en breng dit mengsel op smaak met peper, zout en de blaadjes van de takjes tijm. Meng dit door de groenten.
- Bestrooi de ovenschotel met de geraspte kaas en bak de pastinaakgratin in 25 minuten gaar en goudbruin.






Laat een reactie achter