Quinoa, ik zie het de laatste tijd niet meer zoveel langskomen. Het lijkt wel of dit 'superfood' zijn populairste tijd heeft gehad. En dat is jammer, want deze vegetarische quinoa salade met feta is echt ontzettend lekker!

Quinoa salade feta - top tips
Eerlijk is eerlijk, van zichzelf is quinoa niet ontzettend lekker van smaak. Het heeft echt een oppepper nodig. Dat zit in dit recept wel goed:
- Gebruik een goede kwaliteit bouillonblokje of een lekkere bouillon om de quinoa in te koken. Ik gebruik zelf graag goede bouillon uit een pot of de Maggi Rustiek bouillonblokjes.
- Een flinke snuf peper, zout en wat chilipeper doen ook wonderen
- Feta en verse basilicum zijn heerlijke smaakmakers en maken van deze quinoa salade met feta echt iets heerlijks!
Ingrediënten vegetarische quinoa salade
Om deze salade te maken heb je nodig:

Quinoa - is goed verkrijgbaar bij de supermarkt, je vindt het in het schap bij de rijst/noodles etc. Ik heb voorkeur voor de quinoa mix / tricolore, die bestaat uit drie kleuren quinoa en biedt meer variatie qua smaak en structuur dan de verpakkingen met één kleur quinoa.
Met een goede kwaliteit bouillon (of water met een bouillonblokje) geef je het graan extra smaak tijdens het koken.
Deze vegetarische quinoa salade zit verder vol met heerlijke groenten, die je op smaak brengt met Italiaanse kruiden of paprikapoeder.
Ik gebruikte een rode ui, een courgette en een rode puntpaprika. Een puntpaprika vind ik in dit recept echt lekkerder dan een gewone paprika. Het zoetje van de puntpaprika komt door het bakken nog beter naar voren, en is echt heel erg lekker in combinatie met de zoutige feta en de frisheid van de verse basilicum.
Variatietips: liever een compleet vegan maaltje? Vervang de feta dan door gehakte noten. Je kunt de basilicum ook vervangen door verse munt, lekker fris! Door verse gehalveerde cherrytomaatjes of granaatappelpitjes toe te voegen krijg je ook weer een compleet andere smaak.
Voorbereiden en bewaren
Weinig tijd? Je kunt de groenten eerder op de dag snijden en bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast. Dat scheelt weer snij-tijd als je wilt gaan koken.
Zelf maak ik vaak een dubbele portie van dit recept. Deze salade kun je namelijk prima twee dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten doos. Handig voor de volgende dag. Als hoofdgerecht is onderstaand recept voldoende voor twee personen, maar als je hem als lunch maakt dan kun je er met 3-4 personen van eten.
Restje over? Eet dit als lunch of - als het erg weinig is - besmeer een wrap met hummus en schep de overgebleven quinoasalade erop.
Lunchtip
De vegetarische quinoa salade met feta is koud ook erg lekker en dan kun je hem de volgende dag als lunchsalade eten. Ideaal als voedzame werklunch.
Meer quinoa recepten
Op zoek naar meer quinoa inspiratie? Probeer dan ook eens deze quinoa salade met gerookte zalm, en deze quinoa salade met gerookte kip.
Veelgestelde vragen
Ja, je kunt de salade prima een dag van tevoren maken. Wil je hem extra vers houden? Voeg dan de feta en verse kruiden pas vlak voor het serveren toe.
Ja, couscous of bulgur werken ook goed in dit recept. Deze geven een andere bite en smaak, maar zijn ook erg lekker.
Recept

Vegetarische quinoa salade met feta
Ingrediënten
- 100 gr quinoa
- 400 ml groentebouillon
- 1 rode ui
- 1 courgette
- 1 puntpaprika
- 1 tl Italiaanse kruiden
- peper en zout
- 100 gr feta
- verse basilicum
Zo maak je het
- Snijd de ui in halve ringen en de courgette en de puntpaprika in blokjes. Zet deze op een hoog vuur en bak ze zolang de quinoa kookt in wat olie. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper, zout en de Italiaanse kruiden.
- Doe de quinoa in een pan met bouillon en kook het graan gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Meng de gebakken groenten door de quinoa en schep in een kom.
- Verbrokkel de feta over de vegetarische quinoa salade en garneer met flink veel verse basilicum.






Atie
We hebben weer lekker gesmuld van de quinoa salade.
Wat is de kook-modus handig Sandra!
Sandra
Wij maken hem zelf ook vaak! Lekker, vullend en snel klaar. Ja die vind ik zelf ook heel erg handig, haha!
Atie
Gisteren je salade met quinoa en feta gegeten.
Het was heerlijk. Ik had hem een dag eerder gemaakt en een beetje opgewarmd.
Heel makkelijk na een oppasdag!
Sandra
Wat leuk dat je deze hebt gemaakt! Ik vind 'm zelf ook erg lekker en inderdaad, lekker makkelijk na zo'n drukke dag!