Gek op de bloemige smaak van vlierbloesem? Dan is zelf vlierbloesemjam maken zeker iets dat je op je lijstje moet zetten!

Deze jam is meer een 'jelly' dan een echte jam. Het mengsel wordt niet zo stevig als een normale jam, omdat je er geen fruit voor gebruikt (fruit bevat pectine en dat helpt de jam om dikker te worden. In vlier zit geen pectine).
De vlier-jelly is erg lekker bij bijvoorbeeld pannenkoeken of als ontbijt in een kom yoghurt met granola. Of als extra topping of een taart of cake. Ook bij een kaasplankje zou een beetje van deze vlierbloesemjelly niet misstaan.
Wanneer bloeit de vlier?
Om zelf jam van vlierbloesem te maken, heb je natuurlijk wel vlierbloesemschermen nodig. Ga daarom tussen mei en juli wildplukken, want dan bloeit de gewone vlier.
Van zo'n vlierbloesemstruik met veel bloeiende schermen kun je zonder schuldgevoel wat schermen plukken, en dat doe ik dan ook elk jaar. Het aantal recepten met vlierbloesem op mijn blog breidt zich dan ook ieder jaar weer uit! Zorg er bij het plukken voor dat je schermen kiest die er nog fris uitzien (zonder bruine bloemetjes). Pluk schermen die minimaal een meter hoog bloeien, en pluk alleen op plekken waar weinig tot geen auto's rijden.
De ingrediënten voor dit recept
Je hebt maar drie ingrediënten nodig:
Vlierbloesemschermen - voor een lichte smaak pluk je er 10, maar wil je een intensere vlierbloesemsmaak, pluk er dan 20.
Suiker - je hebt geleisuiker nodig voor dit recept. In geleisuiker zit pectine en citroenzuur. Dit helpt om de jelly wat dikker te maken, en zorgt ervoor dat het mengsel lang houdbaar is.
Water - gewoon kraanwater is prima voor dit recept.
Zo maak je vlierbloesemjam
Vlierbloesemjam maken is niet moeilijk, je hebt alleen een beetje geduld nodig:
- Na het plukken doe je de schermen van de vlierbloesem in een ruime pan met water, dit mengsel laat je vervolgens een hele nacht staan. Zorg dat de schermen goed onder water staan (leg er desnoods iets zwaars op).
 - Zet een schone pan klaar en giet het mengsel door een zeef in die pan.
 - Belangrijk: knijp de vlierbloesems goed uit boven de zeef om alle smaken op te vangen.
 - Neem 300 ml van het vlierwater en voeg er de geleisuiker aan toe. Laat dit een minuutje koken en giet het mengsel in een schoon potje en zet het weg tot gebruik.
 
Top tip: van de rest van het water kun je vlierbloesemsiroop maken.
Veelgestelde vragen
Vlierbloesem heeft een herkenbare geur (licht zoet en bloemig) en kleine, witte bloemetjes in schermvorm. De bloei lijkt wat op die van de kruidvlier, maar die heeft helemaal geen prettige geur. Gebruik bij twijfel foto's uit een betrouwbare plantengids of website.
Je kunt de geleisuiker vervangen door gewone suiker, en de siroop vervolgens indikken tot een jelly met agar agar of chiazaad.
Goed afgesloten in een gesteriliseerde pot is de jam ongeveer een jaar houdbaar. Bewaar op een koele, donkere plek. Na openen bewaar je het potje in de koelkast en gebruik je het binnen een paar weken.
Recept

Vlierbloesemjam maken
Ingrediënten
- 20 vlierbloesem schermen
 - 1 liter water
 - 300 gr geleisuiker
 
Zo maak je het
- Doe de vlierbloesems in een pan met een liter water en laat dit 24 uur afgedekt staan.
 - Giet daarna het vlierwater door een zeef in een schone pan, en knijp de vlierbloesems goed uit boven de zeef om alle smaken op te vangen.
 - Neem 300 ml van het vlierwater en voeg er de geleisuiker aan toe. Laat dit een minuutje koken en giet het in een schone jampot.
 






Sandra
Ik vond het erg leuk om dit recept te maken, hopenlijk genieten jullie er ook van! Laat je het me weten via een reactie?