• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Vlierbloesemjam maken

    Bijgewerkt: jun 2025 · Geplaatst: feb 2025 door Sandra

    Gek op de bloemige smaak van vlierbloesem? Dan is zelf vlierbloesemjam maken zeker iets dat je op je lijstje moet zetten!

    Naar recept
    Vlierbloesemjam in een glazen pot, voorzien van een handgeschreven etiket.

    Deze jam is meer een 'jelly' dan een echte jam. Het mengsel wordt niet zo stevig als een normale jam, omdat je er geen fruit voor gebruikt (fruit bevat pectine en dat helpt de jam om dikker te worden. In vlier zit geen pectine).

    De vlier-jelly is erg lekker bij bijvoorbeeld pannenkoeken of als ontbijt in een kom yoghurt met granola. Of als extra topping of een taart of cake. Ook bij een kaasplankje zou een beetje van deze vlierbloesemjelly niet misstaan.

    Wanneer bloeit de vlier?

    Om zelf jam van vlierbloesem te maken, heb je natuurlijk wel vlierbloesemschermen nodig. Ga daarom tussen mei en juli wildplukken, want dan bloeit de gewone vlier.

    Van zo'n vlierbloesemstruik met veel bloeiende schermen kun je zonder schuldgevoel wat schermen plukken, en dat doe ik dan ook elk jaar. Het aantal recepten met vlierbloesem op mijn blog breidt zich dan ook ieder jaar weer uit! Zorg er bij het plukken voor dat je schermen kiest die er nog fris uitzien (zonder bruine bloemetjes). Pluk schermen die minimaal een meter hoog bloeien, en pluk alleen op plekken waar weinig tot geen auto's rijden.

    De ingrediënten voor dit recept

    Je hebt maar drie ingrediënten nodig:

    Vlierbloesemschermen - voor een lichte smaak pluk je er 10, maar wil je een intensere vlierbloesemsmaak, pluk er dan 20.

    Suiker - je hebt geleisuiker nodig voor dit recept. In geleisuiker zit pectine en citroenzuur. Dit helpt om de jelly wat dikker te maken, en zorgt ervoor dat het mengsel lang houdbaar is.

    Water - gewoon kraanwater is prima voor dit recept.

    Zo maak je vlierbloesemjam

    Vlierbloesemjam maken is niet moeilijk, je hebt alleen een beetje geduld nodig:

    • Na het plukken doe je de schermen van de vlierbloesem in een ruime pan met water, dit mengsel laat je vervolgens een hele nacht staan. Zorg dat de schermen goed onder water staan (leg er desnoods iets zwaars op).
    • Zet een schone pan klaar en giet het mengsel door een zeef in die pan.
    • Belangrijk: knijp de vlierbloesems goed uit boven de zeef om alle smaken op te vangen.
    • Neem 300 ml van het vlierwater en voeg er de geleisuiker aan toe. Laat dit een minuutje koken en giet het mengsel in een schoon potje en zet het weg tot gebruik.

    Top tip: van de rest van het water kun je vlierbloesemsiroop maken.

    Veelgestelde vragen

    Hoe weet ik zeker dat ik vlierbloesem pluk en geen giftige plant?

    Vlierbloesem heeft een herkenbare geur (licht zoet en bloemig) en kleine, witte bloemetjes in schermvorm. De bloei lijkt wat op die van de kruidvlier, maar die heeft helemaal geen prettige geur. Gebruik bij twijfel foto's uit een betrouwbare plantengids of website.

    Kan ik vlierbloesemjam ook maken zonder geleisuiker?

    Je kunt de geleisuiker vervangen door gewone suiker, en de siroop vervolgens indikken tot een jelly met agar agar of chiazaad.

    Hoe lang is de jam houdbaar?

    Goed afgesloten in een gesteriliseerde pot is de jam ongeveer een jaar houdbaar. Bewaar op een koele, donkere plek. Na openen bewaar je het potje in de koelkast en gebruik je het binnen een paar weken.

    Recept

    Vlierbloesemjam in een glazen pot, voorzien van een handgeschreven etiket.

    Vlierbloesemjam maken

    Pluk mooie vlierbloesemschermen als de vlier in bloei staat, en maak er deze lekkere jelly met bloemige smaak van!
    5 van 1 stem
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    1 dag dag
    Totale tijd: 1 dag dag 10 minuten minuten
    Servings: 20 porties
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • zeef
    • weckpot

    Ingrediënten

    • 20 vlierbloesem schermen
    • 1 liter water
    • 300 gr geleisuiker
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Doe de vlierbloesems in een pan met een liter water en laat dit 24 uur afgedekt staan.
    • Giet daarna het vlierwater door een zeef in een schone pan, en knijp de vlierbloesems goed uit boven de zeef om alle smaken op te vangen.
    • Neem 300 ml van het vlierwater en voeg er de geleisuiker aan toe. Laat dit een minuutje koken en giet het in een schone jampot.

    Notities

    Van de rest van het water kun je vlierbloesemsiroop maken.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 58kcal | Koolhydraten: 15g | Vetten: 0.05g | Zout: 3mg | Suiker: 15g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More ontbijt

    • Een potje zelfgemaakte bramenjam, met enkele verse bramen ernaast.
      Zelf bramenjam maken
    • Zelfgemaakte aardbeienjam in een pot met een gebloemd doekje als deksel. Er omheen liggen verse aardbeien.
      Aardbeienjam maken
    • Zelf jam maken: een potje zelfgemaakte kersenjam. Er zit een handgemaakt label op de pot en er liggen verse kersen omheen.
      Kersenjam maken
    • Pruimenjam recept, de jam zit in een glazen potje en is omringd met steranijs, de smaakmaker in dit recept.
      Pruimenjam maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Sandra

      februari 15, 2025 at 6:58 am

      5 sterren
      Ik vond het erg leuk om dit recept te maken, hopenlijk genieten jullie er ook van! Laat je het me weten via een reactie?

      Beantwoorden
    5 from 1 vote

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.