Laatst wilde ik mijn favoriete asperge-recept maken: asperges met gerookte zalm en mosterdsaus. Meldde le husband zich ineens op het laatste moment af, terwijl ik de asperges al aan het koken was.

Nou ja, geen probleem. Ik maakte voor mezelf alsnog die lekkere asperges met gerookte zalm en besloot van zijn portie aspergesoep te maken. Want zo'n dubbele portie asperges opeten, dat ging me echt niet lukken.
Achteraf helemaal niet erg, want van die spontane experimenten ontstaan vaak de lekkerste recepten. Ook deze aspergesoep mag er zeker zijn!
Witte asperges
Sowieso ben ik gek op asperges. Vroeger lustte ik alleen de groene, maar ik ga witte asperges steeds lekkerder vinden. Vooral omdat ze maar zo kort verkrijgbaar zijn, dat maakt ze extra speciaal.
Het officiële aspergeseizoen duurt maar 6 weken, dus eet ze vooral lekker vaak nu het nog kan! Maak er bijvoorbeeld ook eens deze salade met witte asperges mee.
Aspergesoep met toppings
Traditioneel combineer je asperges vaak met ham, maar de combinatie met gerookte zalm is ook heel lekker. Daarom garneer ik deze aspergesoep graag met reepjes gerookte zalm. Hou je meer van ham? Dan kun je de soep natuurlijk ook garneren met hamreepjes!
Liever vegetarisch? Dan kun je ook twee eieren koken en die fijnhakken en over de soep strooien. Je ziet, je kunt alle kanten op met deze aspergesoep :-)
Handige tools bij het maken van aspergesoep
Om asperges te schillen is een dunschiller echt onmisbaar. Daarmee haal je de draderige buitenkant van de asperges weg, die is namelijk niet lekker om te eten. De schillen gooi je niet weg, maar die gaan gewoon mee in de soep, ze geven namelijk wel veel smaak af!

Daarnaast is een grote snijplank heel erg handig. Asperges zijn lang dus met een klein snijplankje werkt dat erg onhandig. Zelf kreeg ik deze mooie snijplank van Joseph Joseph toegestuurd als onderdeel van een set met vier snijplanken.
Deze groene plank is speciaal bedoeld voor het snijden van groenten, wel zo hygiënisch die aparte snijplanken! Bovendien is hij lekker groot dus kun je er veel op kwijt. De set snijplanken is o.a. te koop via Bol.com.
Voor dit artikel heb ik snijplanken opgestuurd van Joseph Joseph. Voor meer informatie over samenwerkingen, bekijk mijn disclaimer.
Recept

Aspergesoep met gerookte zalm
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 250 gr witte asperges
- 500 ml bouillon (tuinkruiden of groenten)
- 2 sjalotjes
- 1 tl grove mosterd
- 1 scheutje slagroom
- 3 takjes peterselie
- peper en zout
- 50 gr gerookte zalm
Zo maak je het
- Schil de asperges met een dunschiller maar gooi de schillen niet weg. Kook de asperges 15 minuten in ruim water met de aspergeschillen erbij.
- Houd een halve liter van het kookwater apart en snijd de asperges in stukjes. Houd de kopjes apart.
- Snijd de sjalotjes fijn en fruit ze aan in wat olie in een soeppan. Voeg de stukjes asperge (behalve de kopjes) toe, samen met de bouillon en het kookvocht.
- Voeg de mosterd toe en pureer de soep. Verwarm de soep indien nodig nog even maar breng niet aan de kook. Roer nog een scheut slagroom door de soep en breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
- Snijd de peterselie fijn en snijd de gerookte zalm in reepjes. Verdeel de soep over de borden en garneer met de fijngesneden peterselie en reepjes gerookte zalm.






Laat een reactie achter