• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Aspergesoep met gerookte zalm

    Bijgewerkt: jun 2023 · Geplaatst: mei 2017 door Sandra

    Laatst wilde ik mijn favoriete asperge-recept maken: asperges met gerookte zalm en mosterdsaus. Meldde le husband zich ineens op het laatste moment af, terwijl ik de asperges al aan het koken was.

    Naar recept

    Nou ja, geen probleem. Ik maakte voor mezelf alsnog die lekkere asperges met gerookte zalm en besloot van zijn portie aspergesoep te maken. Want zo'n dubbele portie asperges opeten, dat ging me echt niet lukken.

    Achteraf helemaal niet erg, want van die spontane experimenten ontstaan vaak de lekkerste recepten. Ook deze aspergesoep mag er zeker zijn!

    Witte asperges

    Sowieso ben ik gek op asperges. Vroeger lustte ik alleen de groene, maar ik ga witte asperges steeds lekkerder vinden. Vooral omdat ze maar zo kort verkrijgbaar zijn, dat maakt ze extra speciaal.

    Het officiële aspergeseizoen duurt maar 6 weken, dus eet ze vooral lekker vaak nu het nog kan! Maak er bijvoorbeeld ook eens deze salade met witte asperges mee.

    Aspergesoep met toppings

    Traditioneel combineer je asperges vaak met ham, maar de combinatie met gerookte zalm is ook heel lekker. Daarom garneer ik deze aspergesoep graag met reepjes gerookte zalm. Hou je meer van ham? Dan kun je de soep natuurlijk ook garneren met hamreepjes!

    Liever vegetarisch? Dan kun je ook twee eieren koken en die fijnhakken en over de soep strooien. Je ziet, je kunt alle kanten op met deze aspergesoep :-)

    Handige tools bij het maken van aspergesoep

    Om asperges te schillen is een dunschiller echt onmisbaar. Daarmee haal je de draderige buitenkant van de asperges weg, die is namelijk niet lekker om te eten. De schillen gooi je niet weg, maar die gaan gewoon mee in de soep, ze geven namelijk wel veel smaak af!

    Joseph Joseph snijplank groente

    Daarnaast is een grote snijplank heel erg handig. Asperges zijn lang dus met een klein snijplankje werkt dat erg onhandig. Zelf kreeg ik deze mooie snijplank van Joseph Joseph toegestuurd als onderdeel van een set met vier snijplanken.

    Deze groene plank is speciaal bedoeld voor het snijden van groenten, wel zo hygiënisch die aparte snijplanken! Bovendien is hij lekker groot dus kun je er veel op kwijt. De set snijplanken is o.a. te koop via Bol.com.

    Voor dit artikel heb ik snijplanken opgestuurd van Joseph Joseph. Voor meer informatie over samenwerkingen, bekijk mijn disclaimer.

    Recept

    Aspergesoep in een ouderwetse soepkom. De soep is gegarneerd met aspergekopjes.

    Aspergesoep met gerookte zalm

    In het aspergeseizoen is aspergesoep een heerlijke lunch of voorgerecht. Ook handig om de aspergeschillen te gebruiken, die geven veel smaak aan de soep.
    4.67 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Totale tijd: 30 minuten minuten
    Servings: 3 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • dunschiller
    • kookpan
    • staafmixer

    Ingrediënten

    • 250 gr witte asperges
    • 500 ml bouillon (tuinkruiden of groenten)
    • 2 sjalotjes
    • 1 tl grove mosterd
    • 1 scheutje slagroom
    • 3 takjes peterselie
    • peper en zout
    • 50 gr gerookte zalm
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Schil de asperges met een dunschiller maar gooi de schillen niet weg. Kook de asperges 15 minuten in ruim water met de aspergeschillen erbij.
    • Houd een halve liter van het kookwater apart en snijd de asperges in stukjes. Houd de kopjes apart.
    • Snijd de sjalotjes fijn en fruit ze aan in wat olie in een soeppan. Voeg de stukjes asperge (behalve de kopjes) toe, samen met de bouillon en het kookvocht.
    • Voeg de mosterd toe en pureer de soep. Verwarm de soep indien nodig nog even maar breng niet aan de kook. Roer nog een scheut slagroom door de soep en breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
    • Snijd de peterselie fijn en snijd de gerookte zalm in reepjes. Verdeel de soep over de borden en garneer met de fijngesneden peterselie en reepjes gerookte zalm.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 75kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 6g | Vetten: 1g | Zout: 802mg | Vezels: 3g | Suiker: 6g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More soep

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!
    • Brandnetelsoep recept met citroen en feta, in een ouderwets diep bord dat op een groene doek staat.
      Brandnetelsoep maken
    • Zelf groentesoep maken met sjalot, prei, jeneverbessen, selderij en laurier.
      Zelf groentesoep maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.