Deze kastanje chocoladetaart is binnen tien minuten klaar en je hebt maar drie ingrediënten nodig! De combinatie van kastanje en chocolade is wel zó geweldig lekker! De notige smaak van de kastanjes past perfect bij pure chocolade.

Vlak voor de feestdagen zag ik in de supermarkt een blikje kastanjepuree (crème de marrons) staan. Met de helft van het blikje maakte ik een chocolade-kastanjemousse, en met de andere helft maakte ik deze chocolade-kastanjetaart.
Kastanje chocoladetaart - fudgetaart zonder bloem
De kastanjepuree is heerlijk zacht en doordat je in deze chocolade-kastanjetaart geen bloem gebruikt, wordt de taart na het opstijven heerlijk 'fudgy'. Zalig!
Voor dit recept heb je trouwens maar drie ingrediënten nodig:
- Kastanjecrème
- Boter
- Pure chocolade
Maar, omdat ik alleen chocolade en kastanje nog een beetje simpel vond, besloot ik om een lekkere saus bij deze taart te maken: een salted caramelsaus. Je kunt ook kant en klare karamelsaus gebruik en en er wat zeezout doorheen roeren.
De saus maakt de taart nog machtiger, maar ook nog lekkerder! Heb je geen zin om de saus te maken, bestrooi de kastanjetaart dan met een beetje grof zeezout. Anders is de taart wel erg zoet.
Kastanjepuree, waar koop je dat eigenlijk?
Ik kocht het bij de Albert Heijn maar volgens mij is het alleen rond de feestdagen daar te koop. Er zijn ook webwinkels die kastanjepuree (ook wel bekend onder de naam crème de marrons) verkopen. Het merk Faugier is volgens mij het meest bekend.
Zelf kastanjecrème maken
Ik ben trouwens ook fan van wildplukken en de kastanjepuree kun je ook zelf maken met zelfgeraapte tamme kastanjes. Hoe je van die stekelige kastanjes zelf zo'n zoete kastanjecrème kunt maken, leg ik je uit in dit crème de marrons recept.
Tip: als je fan bent van dit soort makkelijke taarten, maak dan ook zeker eens deze Oreo ganachetaart. Net zo'n heerlijke fudgy chocoladetaart, maar dan met Oreo in plaats van kastanjes!
Kastanjetaart voorbereiden en bewaren
Je kunt deze taart prima enkele dagen bewaren in de koelkast en hij is ook nog eens zó gemaakt. Daarmee vind ik dit zelf een ideaal toetje voor de feestdagen. Maak de taart op een moment dat het jou uitkomt en bewaar hem daarna rustig nog een dag of drie in de koelkast. Serveer wel de karamelsaus er pas vlak voor het serveren overheen. Eventuele restjes kun je dus ook nog prima bewaren. Goed: nu door naar het recept voor deze kastanje-chocoladetaart!
Recept
Chocolade-kastanjetaart met salted caramel
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 250 gr kastanjepuree
- 80 gr roomboter
- 150 gr pure chocolade
Voor de salted caramel saus
- 200 gr kristalsuiker
- 90 gr roomboter
- 120 ml slagroom
- zeezout naar smaak
Zo maak je het
- Doe de kastanjepuree en de roomboter in een pannetje. Breek de chocolade in stukken en voeg toe aan het pannetje. Zet het mengsel op een zacht vuurtje en roer regelmatig, tot de chocolade is gesmolten.
- Mochten er nog wat stukjes in het beslag zitten van de kastanjepuree, dan kun je het beslag nog eventjes doorkloppen met de mixer zodat het mooi glad is.
- Bekleed een boterkoekvorm of een kleine bakvorm met bakpapier en giet het chocolade-kastanje beslag in de vorm.
- Zet de taart minimaal vier uur in de koelkast om op te stijven, de taart wordt er alleen maar lekkerder op als je hem een dag of twee dagen van tevoren maakt trouwens! Maak in de tussentijd de salted caramelsaus, zodat deze klaar is wanneer de taart is opgesteven.
- Doe de suiker in een pannetje en zet het op een laag vuurtje. Wacht tot de suiker gesmolten is en lichtbruin (karamelkleurig) van kleur. Het mag niet verbranden! Het is belangrijk dat je niet roert, de pan voorzichtig rondwalsen mag wel. Belangrijk: roer niet in de pan.
- Voeg de roomboter toe, de saus zal nu gaan bubbelen. Blijf nu roeren tot de boter gesmolten is. Het kan zijn dat de saus nu begint te schiften of dat er suikerkristallen beginnen te vormen. Neem de pan dan van het vuur en roer goed met een garde. Het kan even duren maar uiteindelijk zou de saus weer een glad geheel moeten vormen.
- Doe de slagroom erbij, let goed op want dit kan gaan spetteren en de saus is erg heet. Blijf roeren met een garde en breng de saus aan de kook. Laat een minuutje doorkoken en breng de saus op smaak met zeezout. Giet over in een potje en laat afkoelen.
- Snijd de taart in stukjes (dit taartje is klein, maar heel machtig. Snijd er dan ook kleine puntjes van) en garneer de stukjes chocolade-kastanjetaart met de salted caramelsaus.
Manon
Ik heb 'm ondertussen 2x gemaakt zonder de caramelsaus. Hij is echt hemels zo lekker. En eenvoudig te maken. Met de komende feestdagen wordt dit het toetje, smullen maar.
Sandra
Wat superleuk om te horen Manon, dankjewel voor je reactie! Ik wens je heel fijne feestdagen toe!
ohladybake
zag deze passeren op instagram en meteen verlekkerd!
zie er enorm zalig lekker uit...
Sandra
Wat een mooi compliment, dankjewel!
Lianne
Ik heb nog een pot kastanjepasta staan, ooit eens gekocht bij de Lidl, ik denk dat ik dit taartje eens maak, maar dan met die pasta. Want deze taart ziet er goed uit! :D
Sandra
Oh wat leuk, doen!!! Laat je het me weten als je hem hebt gemaakt?