Passievruchten curd is een zalig zoet mengsel wat heel handig is om op voorraad te hebben, je kunt er namelijk heel veel dingen lekkerder mee maken.

Lekker op scones en taarten
Zo is het heerlijk om een flinke klodder passievruchten curd op versgebakken scones te smeren, maar kun je er ook toetjes mee maken of een taart mee aftoppen (lekker op een cheesecake of mon chou taart bijvoorbeeld! Ook fijn: de passievruchtencurd is heel lang houdbaar als je het bewaart in een brandschone pot.
Curd van passievrucht
Van zijn bekende broertje lemoncurd heb je misschien wel eens gehoord, want dat is vrij bekend. Je kunt het ook kant en klaar in de supermarkt kopen. Maar wist je dat je van veel andere vruchten ook heel goed curd kunt maken?
Zo ben ik groot fan van mandarijnencurd en frambozencurd. Maar deze curd van passsievrucht moet je ook echt eens proberen. Passievruchten zijn meestal wat zurig, maar in deze curd verdwijnt dat zurige helemaal naar de achtergrond en houd je alleen de lekkere passievruchtensmaak over!
Weckpotjes steriliseren
Tip: als je goed steriele en goed afsluitbare potjes en deksels gebruikt, kun je de passievruchten curd tot wel een jaar bewaren. Doe het potje en de bijbehorende deksel in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje helemaal onder water staat. Laat dit tien minuten staan en laat de pot goed opdrogen op een schone theedoek. Nu is deze klaar voor gebruik.
Recept
Passievruchten curd
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 3 passievruchten
- 150 gr boter
- 2 eieren
- 130 gr suiker
Zo maak je het
- Doe de boter in een steelpannetje. Halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees bij de boter. Laat de boter op een zacht vuurtje smelten.
- Meng ondertussen het ei met de suiker. Giet het boter-passievruchtenmengsel langzaam bij het ei-suiker mengsel, blijf ondertussen steeds kloppen met een garde. Meng goed door elkaar en doe het mengsel weer terug in de pan.
- Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat 2 minuten zachtjes doorkoken tot het mengsel dik wordt.
- Giet de passievruchten curd in een brandschoon, goed afsluitbaar potje, sluit af en laat volledig afkoelen voor gebruik.
Marleen Verhulst
Hallo zo ik die passievrucht curd in bonbons kunnen doen als vulling
Sandra
Hi Marleen, wat een leuk idee! Ja, ik denk dat dat zeker kan. Wel is de curd redelijk vloeibaar, nu heb je soms wel redelijk vloeibare vullingen in bonbons dus op zich zou dat geen probleem moeten zijn. Het lijkt me vooral lekker in combinatie met pure chocolade. Je zou voor de zekerheid het mengsel ietsje langer in kunnen laten koken, zodat het nog iets dikker wordt. En uiteraard volledig af laten koelen voordat je de bonbons er mee gaat vullen, maar dat had je ongetwijfeld zelf ook al bedacht, haha! Laat je me weten of het is gelukt?
Deborah
Zou je de curd ook door botercreme kunnen doen als smaakmaker. En wat past daar dan voor smaak bij?
Sandra
Hey Deborah,
Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar ik weet dat lemon curd regelmatig wordt gebruikt als smaakmaker voor botercrème, dus ik denk dat dit zeker kan! Ik zou dan denk ik een neutrale botercrème maken, en er op het laatst een paar eetlepels van de passievruchten curd doorheen mengen. Ik hoop dat het smaakt!
Groetjes, Sandra
Deborah
Ik heb wel het toetje kunnen maken. Dat was heerlijk.
Deborah
Helaas was mijn passievruchtencurd gisteren bedorven. Toch maar in de koelkast bewaren dan?
Sandra
Hey Deborah, ach wat zonde zeg! Hoe lang heb je de curd bewaard? En heb je er een brandschoon potje voor gebruikt?
Deborah
Ik denk een maand. En potjes gesteriliseerd. Heel jammer. Ga het nu toch maar in de koelkast bewaren.
Sandra
Zeker jammer! Ik hoop dat het in de koelkast beter gaat, ik zal het in het recept aanpassen.
Deborah
Net de passievruchtencurd gemaakt. Zo lekker!! Zou zo het hele potje leegeten.
Sandra
Hahaha, ik hou je niet tegen ;-) Fijn dat het zo in de smaak viel!
Deborah
Ben ik weer. Ik wil het nog eens maken. Maar hoeveel gebruik je als je het uit de vriezer haalt?
Sandra
Hi Deborah, ik begrijp het niet helemaal goed. Heb je de curd ingevroren? Ik weet niet zeker of dat wel kan. Ik denk dat de structuur dan helemaal verandert, maar zeker weten doe ik dit niet. Als je me laat weten waar je de curd voor wilt gebruiken, denk ik graag met je mee over hoeveelheden!