• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Passievruchten curd

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: apr 2019 door Sandra

    Passievruchten curd is een zalig zoet mengsel wat heel handig is om op voorraad te hebben, je kunt er namelijk heel veel dingen lekkerder mee maken.

    Naar recept
    Passievruchten Curd

    Lekker op scones en taarten

    Zo is het heerlijk om een flinke klodder passievruchten curd op versgebakken scones te smeren, maar kun je er ook toetjes mee maken of een taart mee aftoppen (lekker op een cheesecake of mon chou taart bijvoorbeeld! Ook fijn: de passievruchtencurd is heel lang houdbaar als je het bewaart in een brandschone pot.

    Curd van passievrucht

    Van zijn bekende broertje lemoncurd heb je misschien wel eens gehoord, want dat is vrij bekend. Je kunt het ook kant en klaar in de supermarkt kopen. Maar wist je dat je van veel andere vruchten ook heel goed curd kunt maken?

    Zo ben ik groot fan van mandarijnencurd en frambozencurd. Maar deze curd van passsievrucht moet je ook echt eens proberen. Passievruchten zijn meestal wat zurig, maar in deze curd verdwijnt dat zurige helemaal naar de achtergrond en houd je alleen de lekkere passievruchtensmaak over!

    Weckpotjes steriliseren

    Tip: als je goed steriele en goed afsluitbare potjes en deksels gebruikt, kun je de passievruchten curd tot wel een jaar bewaren. Doe het potje en de bijbehorende deksel in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje helemaal onder water staat. Laat dit tien minuten staan en laat de pot goed opdrogen op een schone theedoek. Nu is deze klaar voor gebruik.

    Recept

    Passievruchten Curd in een glazen pot. Er staat een zilveren lepeltje in de pot en de pot staat op een blauwe doek.

    Passievruchten curd

    Een lekkere variatie op de bekende lemoncurd: passievruchten curd. Zalig op pannenkoeken en door de yoghurt, of als topping voor toetjes of taart.
    3.84 van 6 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 10 porties
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • garde
    • klein weckpotje

    Ingrediënten

    • 3 passievruchten
    • 150 gr boter
    • 2 eieren
    • 130 gr suiker
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Doe de boter in een steelpannetje. Halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees bij de boter. Laat de boter op een zacht vuurtje smelten.
    • Meng ondertussen het ei met de suiker. Giet het boter-passievruchtenmengsel langzaam bij het ei-suiker mengsel, blijf ondertussen steeds kloppen met een garde. Meng goed door elkaar en doe het mengsel weer terug in de pan.
    • Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat 2 minuten zachtjes doorkoken tot het mengsel dik wordt.
    • Giet de passievruchten curd in een brandschoon, goed afsluitbaar potje, sluit af en laat volledig afkoelen voor gebruik.

    Notities

    Bewaar de curd in de koelkast en haal de curd er met een brandschone lepel uit als je er wat van gebruikt. Dan blijft het lang houdbaar.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 195kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwitten: 2g | Vetten: 13g | Zout: 116mg | Vezels: 3g | Suiker: 16g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Marleen Verhulst

      oktober 28, 2023 at 12:06 pm

      Hallo zo ik die passievrucht curd in bonbons kunnen doen als vulling

      Beantwoorden
      • Sandra

        oktober 28, 2023 at 8:01 pm

        Hi Marleen, wat een leuk idee! Ja, ik denk dat dat zeker kan. Wel is de curd redelijk vloeibaar, nu heb je soms wel redelijk vloeibare vullingen in bonbons dus op zich zou dat geen probleem moeten zijn. Het lijkt me vooral lekker in combinatie met pure chocolade. Je zou voor de zekerheid het mengsel ietsje langer in kunnen laten koken, zodat het nog iets dikker wordt. En uiteraard volledig af laten koelen voordat je de bonbons er mee gaat vullen, maar dat had je ongetwijfeld zelf ook al bedacht, haha! Laat je me weten of het is gelukt?

        Beantwoorden
    2. Deborah

      juni 05, 2022 at 4:25 am

      Zou je de curd ook door botercreme kunnen doen als smaakmaker. En wat past daar dan voor smaak bij?

      Beantwoorden
      • Sandra

        juni 06, 2022 at 11:35 am

        Hey Deborah,

        Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar ik weet dat lemon curd regelmatig wordt gebruikt als smaakmaker voor botercrème, dus ik denk dat dit zeker kan! Ik zou dan denk ik een neutrale botercrème maken, en er op het laatst een paar eetlepels van de passievruchten curd doorheen mengen. Ik hoop dat het smaakt!

        Groetjes, Sandra

        Beantwoorden
    3. Deborah

      februari 23, 2022 at 8:20 pm

      Ik heb wel het toetje kunnen maken. Dat was heerlijk.

      Beantwoorden
    4. Deborah

      februari 23, 2022 at 8:17 pm

      3 sterren
      Helaas was mijn passievruchtencurd gisteren bedorven. Toch maar in de koelkast bewaren dan?

      Beantwoorden
      • Sandra

        februari 24, 2022 at 12:31 pm

        Hey Deborah, ach wat zonde zeg! Hoe lang heb je de curd bewaard? En heb je er een brandschoon potje voor gebruikt?

        Beantwoorden
        • Deborah

          maart 04, 2022 at 12:18 pm

          Ik denk een maand. En potjes gesteriliseerd. Heel jammer. Ga het nu toch maar in de koelkast bewaren.

          Beantwoorden
          • Sandra

            maart 05, 2022 at 2:23 pm

            Zeker jammer! Ik hoop dat het in de koelkast beter gaat, ik zal het in het recept aanpassen.

            Beantwoorden
    5. Deborah

      januari 22, 2022 at 10:37 pm

      4 sterren
      Net de passievruchtencurd gemaakt. Zo lekker!! Zou zo het hele potje leegeten.

      Beantwoorden
      • Sandra

        januari 27, 2022 at 9:47 am

        Hahaha, ik hou je niet tegen ;-) Fijn dat het zo in de smaak viel!

        Beantwoorden
        • Deborah

          februari 12, 2024 at 12:47 am

          Ben ik weer. Ik wil het nog eens maken. Maar hoeveel gebruik je als je het uit de vriezer haalt?

          Beantwoorden
          • Sandra

            februari 12, 2024 at 9:56 am

            Hi Deborah, ik begrijp het niet helemaal goed. Heb je de curd ingevroren? Ik weet niet zeker of dat wel kan. Ik denk dat de structuur dan helemaal verandert, maar zeker weten doe ik dit niet. Als je me laat weten waar je de curd voor wilt gebruiken, denk ik graag met je mee over hoeveelheden!

            Beantwoorden
    3.84 from 6 votes (4 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.