Zelf aardbeienvla maken is leuk, makkelijk en lekker! Bonus; geen onnodige toevoegingen te bekennen... Hét nostalgische toetje, maar dan met echte aardbeien - alsof je oma 'm gemaakt heeft!

In een pak aardbeienvla uit de supermarkt zul je geen échte aardbei tegenkomen. Er wordt eigenlijk altijd gebruik gemaakt van 'aroma', vandaar dat chemische smaakje. Weinig lekkers aan, dus maak lekker zelf aardbeienvla met mijn makkelijke recept!
🍓Zelf aardbeienvla maken 🍓
- Géén onnodige toevoegingen en echte aardbeien
- Met een kwartiertje op tafel
- Echte ouderwetse vla
Inhoudsopgave
Ingrediënten voor dit recept
Om zelf vla te maken heb je maar een paar dingen nodig:

- Melk: volle melk geeft het beste resultaat.
- Eieren: om de vla te binden gebruik je eidooiers. De eiwitten kun je invriezen voor later, gebruik ze bijvoorbeeld om pavlova, meringue-koekjes of een eiwit-omelet te maken.
- Maizena: helpt om de vla in te dikken.
- Vanille: het meekoken van een opengesneden vanillestokje geeft een subtiel smaakje aan de vla. Als alternatief kun je ook vanille-pasta of vanille-extract gebruiken.
- Wat suiker maakt de vla lekker zoet, en wat simpel keukenzout haalt alle smaken op, net als in andere zoete recepten.
- Natuurlijk gaan we nu aardbeienvla maken, dus voegen we ook nog verse aardbeien toe. Aardbeien zijn er volop in de zomer, maar met diepvriesfruit kun je dit toetje het hele jaar maken.
Tip: vervang de helft van de melk door slagroom voor heerlijke aardbeien-roomyoghurt.
Tips voor het beste resultaat
Koel de vla af met een velletje folie erop → zo voorkom je dat er een vel op de vla ontstaat.
Gebruik goed rijpe aardbeien → hoe zoeter en rijper de aardbei, hoe lekkerder en intenser de smaak van je vla.
Laat de melk met vanille echt even trekken → zo wordt de smaak voller en aromatischer.
Variatietips: vervang de aardbeien eens door frambozen. En wat dacht je van deze ouderwetse vanillevla en romige sinaasappelvla?
Veelgestelde vragen
Blijf tijdens het verwarmen constant roeren met een garde en zorg dat de vla niet gaat koken. Gaat het toch mis? Zet de staafmixer er kort in en je vla is vaak nog te redden.
Jazeker, laat ze wel eerst ontdooien en giet overtollig vocht af.
Maak een papje van wat extra maizena en koude melk en roer dit erdoor. Laat nog even meekoken tot de vla dikker wordt.
Recept

Zelf aardbeienvla maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 750 ml volle melk
- 1 vanillestokje
- 300 gr aardbeien
- 75 gr suiker
- 4 eidooiers
- 30 gr maizena
- zout
Zo maak je het
- Melk verwarmen: snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit met een scherp mesje. Doe de melk, het merg en het opengesneden vanillestokje in een pan en verwarm dit een kwartier. Verwijder daarna het vanillestokje.750 ml volle melk, 1 vanillestokje
- Aardbeienpuree maken: verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in kwarten. Doe ze met de suiker in een pannetje en laat 5-10 minuten zacht koken, tot het fruit zacht is. Pureer eventueel met een staafmixer voor een gladde vla zonder stukjes.300 gr aardbeien, 75 gr suiker
- Vla maken: klop de eidooiers los met de maizena en het zout, en voeg dit samen met de aardbeienpuree toe aan de pan met melk. Blijf de aardbeienvla nu net zo lang verwarmen en doorroeren tot deze indikt. Zorg dat de vla net iets dunner is dan je wilt, want bij het afkoelen dikt deze nog verder in.4 eidooiers, 30 gr maizena, zout






Laat een reactie achter