• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Aardbeienvla

    Bijgewerkt: aug 2025 · Geplaatst: sep 2025 door Sandra

    Zelf aardbeienvla maken is leuk, makkelijk en lekker! Bonus; geen onnodige toevoegingen te bekennen... Hét nostalgische toetje, maar dan met echte aardbeien - alsof je oma 'm gemaakt heeft!

    Naar recept Naar video
    Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.

    In een pak aardbeienvla uit de supermarkt zul je geen échte aardbei tegenkomen. Er wordt eigenlijk altijd gebruik gemaakt van 'aroma', vandaar dat chemische smaakje. Weinig lekkers aan, dus maak lekker zelf aardbeienvla met mijn makkelijke recept!

    🍓Zelf aardbeienvla maken 🍓

    • Géén onnodige toevoegingen en echte aardbeien
    • Met een kwartiertje op tafel
    • Echte ouderwetse vla
    Inhoudsopgave
    • 🍓Zelf aardbeienvla maken 🍓
    • Ingrediënten voor dit recept
    • Tips voor het beste resultaat
    • Veelgestelde vragen
    • Recept

    Ingrediënten voor dit recept

    Om zelf vla te maken heb je maar een paar dingen nodig:

    De ingrediënten om zelf aardbeienvla te maken.
    • Melk: volle melk geeft het beste resultaat.
    • Eieren: om de vla te binden gebruik je eidooiers. De eiwitten kun je invriezen voor later, gebruik ze bijvoorbeeld om pavlova, meringue-koekjes of een eiwit-omelet te maken.
    • Maizena: helpt om de vla in te dikken.
    • Vanille: het meekoken van een opengesneden vanillestokje geeft een subtiel smaakje aan de vla. Als alternatief kun je ook vanille-pasta of vanille-extract gebruiken.
    • Wat suiker maakt de vla lekker zoet, en wat simpel keukenzout haalt alle smaken op, net als in andere zoete recepten.
    • Natuurlijk gaan we nu aardbeienvla maken, dus voegen we ook nog verse aardbeien toe. Aardbeien zijn er volop in de zomer, maar met diepvriesfruit kun je dit toetje het hele jaar maken.

    Tip: vervang de helft van de melk door slagroom voor heerlijke aardbeien-roomyoghurt.

    Tips voor het beste resultaat

    Koel de vla af met een velletje folie erop → zo voorkom je dat er een vel op de vla ontstaat.

    Gebruik goed rijpe aardbeien → hoe zoeter en rijper de aardbei, hoe lekkerder en intenser de smaak van je vla.

    Laat de melk met vanille echt even trekken → zo wordt de smaak voller en aromatischer.

    Variatietips: vervang de aardbeien eens door frambozen. En wat dacht je van deze ouderwetse vanillevla en romige sinaasappelvla?

    Veelgestelde vragen

    Hoe voorkom ik dat mijn vla gaat schiften?

    Blijf tijdens het verwarmen constant roeren met een garde en zorg dat de vla niet gaat koken. Gaat het toch mis? Zet de staafmixer er kort in en je vla is vaak nog te redden.

    Kan ik ook diepvriesaardbeien gebruiken?

    Jazeker, laat ze wel eerst ontdooien en giet overtollig vocht af.

    Mijn vla is te dun, wat nu?

    Maak een papje van wat extra maizena en koude melk en roer dit erdoor. Laat nog even meekoken tot de vla dikker wordt.

    Recept

    Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.

    Zelf aardbeienvla maken

    Dit aardbeienvla recept bevat lekker veel echte aardbeien en geen onnodige toevoegingen zoals de gekochte versie van dit aardbeientoetje. Geniet ervan!
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 20 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • garde
    • staafmixer

    Ingrediënten

    • 750 ml volle melk
    • 1 vanillestokje
    • 300 gr aardbeien
    • 75 gr suiker
    • 4 eidooiers
    • 30 gr maizena
    • zout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Melk verwarmen: snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit met een scherp mesje. Doe de melk, het merg en het opengesneden vanillestokje in een pan en verwarm dit een kwartier. Verwijder daarna het vanillestokje.
      750 ml volle melk, 1 vanillestokje
    • Aardbeienpuree maken: verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in kwarten. Doe ze met de suiker in een pannetje en laat 5-10 minuten zacht koken, tot het fruit zacht is. Pureer eventueel met een staafmixer voor een gladde vla zonder stukjes.
      300 gr aardbeien, 75 gr suiker
    • Vla maken: klop de eidooiers los met de maizena en het zout, en voeg dit samen met de aardbeienpuree toe aan de pan met melk. Blijf de aardbeienvla nu net zo lang verwarmen en doorroeren tot deze indikt. Zorg dat de vla net iets dunner is dan je wilt, want bij het afkoelen dikt deze nog verder in.
      4 eidooiers, 30 gr maizena, zout

    Video

    Notities

    Bewaren: de aardbeienvla is na het maken 2 tot maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast.
    Serveertips: lekker met verse aardbeien bovenop, een dot slagroom of wat gehakte nootjes voor crunch.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 302kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwitten: 10g | Vetten: 11g | Zout: 84mg | Vezels: 2g | Suiker: 32g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.
      Griesmeelpudding - Ouderwets toetje
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone
    • Een ijscoupe met drie bolletjes cactusvijg-ijs, gegarneerd met rozenblaadjes.
      Cactusvijg-ijs zonder ijsmachine

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required