• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Basisrecept tomatensaus voor pasta en andere lekkere gerechten

    Bijgewerkt: jun 2023 · Geplaatst: okt 2018 door Sandra

    Een goed basisrecept voor tomatensaus is onmisbaar! Want zelf tomatensaus maken is supermakkelijk en het is heel handig om een portie op voorraad te hebben.

    Naar recept
    Basisrecept tomatensaus voor pasta

    Je kunt bijvoorbeeld een extra portie tomatensaus maken en deze invriezen. Heel handig als je een keer weinig tijd wilt en toch pasta met homemade saus op tafel wilt zetten.

    Basisrecept tomatensaus: lekker veelzijdig!

    Deze saus is trouwens heel veelzijdig. Natuurlijk kun je hem gebruiken als basissaus om te serveren bij pasta, maar je kunt er ook heel goed een pizzabodem mee insmeren.

    De saus is ook heerlijk onder een laagje groenten uit de oven. 

    Een paar andere lekkere recepten waar je deze tomatensaus in kunt gebruiken:

    • Platbrood pizza Caprese
    • Chinese koolrolletjes met gehakt
    • Aubergine torentjes met mozzarella

    Tomatensaus maken: verse tomaten of tomaten uit blik?

    Natuurlijk kun je voor je tomatensaus verse tomaten gebruiken, maar eerlijk: wanneer heb jij in Nederland voor het laatst een écht lekkere tomaat gegeten?

    Misschien ben ik te kritisch, maar meestal vind ik ze erg tegenvallen... In de zomer gaat het soms nog wel, maar zeker in de winter kun je beter kiezen voor bliktomaten.

    Zelfs de Italianen zweren erbij, en als het goed genoeg is voor de Italianen.... Tomaten uit blik vind ik - voor gebruik in een saus - ook nog eens veel makkelijker in gebruik, immers hoef je alleen maar het blikje even open te trekken en klaar!

    Recept

    Basisrecept tomatensaus voor pasta, de saus zit in een weckpot en is gegarneerd met verse tijm.

    Basisrecept tomatensaus voor pasta en andere lekkere gerechten

    Makkelijke tomatensaus, heerlijk als basis voor pastasaus, of om pizza's mee te besmeren.
    5 van 8 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 30 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • koekenpan
    • weckpot (als je de saus niet direct gaat gebruiken)

    Ingrediënten

    • 1 ui
    • 2 tenen knoflook
    • 1 blik gepelde tomaten
    • 1 tl suiker
    • 1 tl peterselie
    • 1 tl oregano
    • 1 tl tijm
    • 1 tl paprikapoeder
    • eventueel cayennepeper of chilipoeder voor wat pit

    Handig om te hebben

    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit deze even licht aan in wat olie.
    • Voeg de gepelde tomaten toe, plet ze zo goed mogelijk (de staafmixer er even doorhalen kan ook!) en breng op smaak met de kruiden, peper en zout, een theelepeltje suiker en eventueel wat cayennepeper of chilipoeder als je van pittig houdt.
    • Laat de tomatensaus 15-20 minuten pruttelen op een laag vuurtje totdat hij wat is ingedikt.
    • Je kunt de tomatensaus bewaren in een glazen pot (blijft wel enkele dagen goed in de koelkast) maar je kunt hem ook invriezen voor later gebruik.

    Notities

    De tomatensaus is in de koelkast enkele dagen houdbaar, en in de vriezer nog veel langer. Maak dus gerust een (drie)dubbele portie.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 59kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Zout: 15mg | Vezels: 3g | Suiker: 8g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More sausjes

    • Een bakje zelfgemaakte mayonaise, met gebakken aardappels uit de oven er omheen.
      Zelf mayonaise maken: zó lukt het altijd (met of zonder staafmixer)
    • Een weckpotje gevuld met zelfgemaakte enchiladasaus.
      Enchiladasaus
    • Een potje lavaspesto met lavasbladeren ervoor.
      Lavaspesto (maggiblad-pesto)
    • Knoflookboter maken met als ingrediënten boter, knoflook, citroen en veel verse kruiden.
      Knoflookboter maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Ilona

      oktober 16, 2018 at 8:19 pm

      Zeg San de verse tomaten staan klaar in de koelkast. Was ik net van plan te maken 😉

      Beantwoorden
    5 from 8 votes (8 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.