Een goed basisrecept voor tomatensaus is onmisbaar! Want zelf tomatensaus maken is supermakkelijk en het is heel handig om een portie op voorraad te hebben.

Je kunt bijvoorbeeld een extra portie tomatensaus maken en deze invriezen. Heel handig als je een keer weinig tijd wilt en toch pasta met homemade saus op tafel wilt zetten.
Basisrecept tomatensaus: lekker veelzijdig!
Deze saus is trouwens heel veelzijdig. Natuurlijk kun je hem gebruiken als basissaus om te serveren bij pasta, maar je kunt er ook heel goed een pizzabodem mee insmeren.
De saus is ook heerlijk onder een laagje groenten uit de oven.
Een paar andere lekkere recepten waar je deze tomatensaus in kunt gebruiken:
Tomatensaus maken: verse tomaten of tomaten uit blik?
Natuurlijk kun je voor je tomatensaus verse tomaten gebruiken, maar eerlijk: wanneer heb jij in Nederland voor het laatst een écht lekkere tomaat gegeten?
Misschien ben ik te kritisch, maar meestal vind ik ze erg tegenvallen... In de zomer gaat het soms nog wel, maar zeker in de winter kun je beter kiezen voor bliktomaten.
Zelfs de Italianen zweren erbij, en als het goed genoeg is voor de Italianen.... Tomaten uit blik vind ik - voor gebruik in een saus - ook nog eens veel makkelijker in gebruik, immers hoef je alleen maar het blikje even open te trekken en klaar!
Recept

Basisrecept tomatensaus voor pasta en andere lekkere gerechten
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 tl suiker
- 1 tl peterselie
- 1 tl oregano
- 1 tl tijm
- 1 tl paprikapoeder
- eventueel cayennepeper of chilipoeder voor wat pit
Handig om te hebben
Zo maak je het
- Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit deze even licht aan in wat olie.
- Voeg de gepelde tomaten toe, plet ze zo goed mogelijk (de staafmixer er even doorhalen kan ook!) en breng op smaak met de kruiden, peper en zout, een theelepeltje suiker en eventueel wat cayennepeper of chilipoeder als je van pittig houdt.
- Laat de tomatensaus 15-20 minuten pruttelen op een laag vuurtje totdat hij wat is ingedikt.
- Je kunt de tomatensaus bewaren in een glazen pot (blijft wel enkele dagen goed in de koelkast) maar je kunt hem ook invriezen voor later gebruik.






Ilona
Zeg San de verse tomaten staan klaar in de koelkast. Was ik net van plan te maken 😉