• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Beef Wellington met champignons en tijm

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: dec 2022 door Sandra

    Beef Wellington is één van de lekkerste vleesgerechten die er is. Deze Beef Wellington maak je met herfstige ingrediënten: champignons, tijm.... Ontzettend lekker.

    Naar recept
    beef wellington met champignons

    En ondanks dat dit een indrukwekkend vleesgerecht is waarmee je tijdens bijvoorbeeld Kerst zeker indruk gaat maken, is zo'n stuk vlees in bladerdeeg verrassend makkelijk te maken. Zeker als je al mijn tips opvolgt!

    Voorbereiding

    beef wellington recept

    Je kunt het vlees en de groenten de dag ervoor al braden, dat is alleen maar beter want dan zijn de ingrediënten goed koud, waardoor je Wellington beter lukt!

    Ik geef je trouwens nog meer tips om dit gerecht goed te bereiden, want dat lukt niet altijd. Gelukkig weet ik waar het door kwam en geef ik jou tips om dit te voorkomen!

    Welk vlees voor Beef Wellington?

    tijm recept

    Officieel maak je een Beef Wellington met ossenhaas, maar ik gebruikte voor deze versie een diamanthaas naar aanleiding van een tip van mijn slager. Dit is namelijk de helft goedkoper dan ossenhaas!

    Je kunt ook rosbief of varkenshaas gebruiken. In dat laatste geval is het dan natuurlijk geen beef Wellington meer ;-)

    Bijgerechten - Wat eet je bij Beef Wellington?

    beef wellington met tijm

    Ik gok zomaar dat je dit recept voor de feestdagen gaat klaarmaken. Daarom een paar tips voor wat feestelijke bijgerechten bij dit heerlijke Beef Wellington recept: aardappelgratin smaakt er echt geweldig bij, of ga voor een klassieke aardappelpuree.

    Het is ook leuk om feestelijke groenten bij Beef Wellington te serveren, zoals haricots verts met spek, en wortels met honing uit de oven. Ook bijzonder lekker is deze gladde kastanjepuree.

    Tips om je vlees in bladerdeeg nóg lekkerder te maken:

    • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het gaat braden.
    • Zorg dat het vlees en de groenten zo koud mogelijk zijn, voordat je het gaat verwerken in het bladerdeeg.
    • Zorg voor een rol vers bladerdeeg, dat werkt een stuk makkelijker dan plakjes uit de vriezer.
    • Zorg dat de groenten echt volledig zijn drooggebakken, anders wordt het bladerdeeg niet gaar.
    • Bestrooi de bakplaat met wat paneermeel, dit neemt eventueel vocht op en zo wordt je Wellington ook aan de onderkant knapperig.
    • Maak een 'schoorsteentje' in het deeg door een pijpje van aluminiumfolie in je Wellington te steken, zo kan waterdamp ontsnappen en scheurt je bladerdeeg niet. Dat ziet er zo uit:
    schoorsteentje voor wellington

    Beef Wellington recept

    Zo, hopelijk heb ik er met deze tips voor gezorgd dat jouw Beef Wellington wel helemaal lukt zoals het hoort. Aan de slag dan maar, hier komt het recept voor Beef Wellington met champignons en tijm.

    Recept

    Beef Wellington met champignons, de afbeelding is een close-up zodat het vlees en de champignonvulling zichtbaar zijn.

    Recept Beef Wellington met champignons en tijm

    Beef Wellington - ossenhaas in bladerdeeg met een vulling van champignons en tijm. Lekker met gebakken aardappeltjes en groene groenten.
    4 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 25 minuten minuten
    Bereidingstijd: 30 minuten minuten
    Totale tijd: 55 minuten minuten
    Servings: 3 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • koekenpan
    • bakpapier
    • aluminiumfolie
    • vleesthermometer (optioneel)

    Ingrediënten

    • 300 gr ossenhaas (rosbief of diamanthaas kan ook)
    • 1 el olie
    • 25 gr roomboter
    • 1 teen knoflook
    • 1 sjalotje
    • 250 gr kastanjechampignons
    • 2 tl verse tijmblaadjes
    • peper
    • 1 rol vers bladerdeeg
    • 1 ei
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en dep het goed droog. Bestrooi het vlees met wat zout en peper.
    • Verhit de olie en boter in een braadpan of koekenpan en bak het vlees ca 2-3 minuten aan elke kant zodat het mooi geschroeid is.
    • Snijd de knoflook, ui en champignons klein (je kunt dit mengsel ook even in de keukenmachine doen zodat het nog fijner wordt, maar het moet geen puree worden) en bak deze in het overgebleven bakvet.
    • Breng op smaak met tijm, flink wat peper en een beetje zout en roer het mengsel regelmatig om tot het vocht verdampt is. Het is heel belangrijk dat de groenten zo droog mogelijk zijn, anders wordt het bladerdeeg straks een beetje vochtig en niet goed gaar. Neem dus de tijd en bak de groenten op een redelijk hoog vuur.
    • Laat het vlees en de groenten nu helemaal afkoelen.
    • Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd aan één kant een ruime reep van zo'n 7 centimeter breed van het deeg af. Steek hier desgewenst met een koekjes-steker mooie stervormpjes uit.
      Versieringen voor een wellington: uit een restje vers bladerdeeg worden sterren gestoken met een koeksteker, hiermee wordt het bladerdeeg versierd.
    • Verdeel een beetje paneermeel over het midden van het deeg en verdeel daar vervolgens ⅔e van het champignonmengsel over. Leg nu het vlees erop, verdeel de rest van de champignons erover en pak je Beef Wellington in. Probeer ervoor te zorgen dat het bladerdeeg overal ongeveer even dik is, zodat de Wellington gelijkmatig gaar wordt. Snijd een teveel aan bladerdeeg weg.
    • Eventueel kun je het pakketje nu versieren met vormpjes van bladerdeeg. 
    • Strooi wat paneermeel op het bladerdeeg en leg daar je Beef Wellington op.
    • Vouw nu een reep aluminiumfolie dubbel en rol er een sigaartje van, dit wordt een soort schoorsteentje wat ervoor zorgt dat de hete lucht uit de Beef Wellington kan ontsnappen en je deeg beter gaar wordt. Snijdt een gaatje in de zijkant van het deeg (waar geen vlees zit) en steek dit schoorsteentje erin.
      Beef wellington met schoorsteen van aluminiumfolie, voordat het gerecht de oven ingaat.
    • Op dit moment kun je het vlees inpakken en een dag bewaren in de koelkast, voor je hem gaat bakken. Laat hem sowieso minimaal een uur rusten in de koelkast.
    • Verwarm de oven voor op 180 graden. Kluts het ei en bestrijk de Beef Wellington ermee, dit zorgt straks voor een mooi glanslaagje en je pakketje wordt er mooi goudbruin van.
    • Bak de Beef Wellington in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin en laat het vlees 10-15 minuten rusten voor je het serveert. Tip: het vlees is perfect gaar als het een kerntemperatuur van 52 graden heeft. Dit kun je meten met een vleesthermometer.

    Notities

    Als je verse tijm gebruikt, kun je de rest van het bakje invriezen voor later. Het blijft in de vriezer nog enkele maanden goed houdbaar.
    Het recept is voor 3 personen, omdat ik er van uitga dat je dit bij een feestelijke aangelegenheid eet, en er waarschijnlijk nog een flink aantal bijgerechten op tafel zal staan. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het recept ongeveer voor 2 personen.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 876kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwitten: 30g | Vetten: 64g | Zout: 350mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More vlees

    • Een hazen stoofpotje in een bord in een rijke, donkere saus met wortel.
      Hazen stoofpotje (Hazenpeper)
    • Een hazenrug omwikkeld met spek en gegarneerd met verse kruiden, ligt op een bord met een vleesbestek ernaast.
      Hazenrug
    • Een ovenschotel met Italiaanse gehaktballetjes: met mozzarella gevulde balletjes gehakt in een tomatensaus. De schotel is gegratineerd met kaas en gegarneerd met verse basilicum.
      Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
    • Een plankje met daarop drie Schotse eieren (gehaktballen gevuld met een gekookt ei), waarvan één gehalveerd.
      Schotse eieren

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Eef

      april 08, 2015 at 8:58 pm

      Wauw! Deze ziet er echt té lekker uit. Mooie foto trouwens :)

      Beantwoorden
      • Sandra

        april 10, 2015 at 6:08 pm

        Dankjewel!

        Beantwoorden
    2. Anne-Marie

      april 07, 2015 at 8:48 pm

      Ik heb mij hier lang geleden een keer aan gewaagd maar kan me herinneren dat ik het toen heel lekker vond. Misschien binnenkort maar eens in de herkansing! Al heb ik er wel een beetje een kerst-gevoel bij :)

      Beantwoorden
      • Sandra

        april 10, 2015 at 6:07 pm

        Haha, inderdaad een beetje een recept voor Kerst, wij aten hem nu een keer met Pasen ;-) Maar eigenlijk altijd lekker, zo'n Beef Wellington!

        Beantwoorden
    4 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.