Beef Wellington is één van de lekkerste vleesgerechten die er is. Deze Beef Wellington maak je met herfstige ingrediënten: champignons, tijm.... Ontzettend lekker.

En ondanks dat dit een indrukwekkend vleesgerecht is waarmee je tijdens bijvoorbeeld Kerst zeker indruk gaat maken, is zo'n stuk vlees in bladerdeeg verrassend makkelijk te maken. Zeker als je al mijn tips opvolgt!
Voorbereiding

Je kunt het vlees en de groenten de dag ervoor al braden, dat is alleen maar beter want dan zijn de ingrediënten goed koud, waardoor je Wellington beter lukt!
Ik geef je trouwens nog meer tips om dit gerecht goed te bereiden, want dat lukt niet altijd. Gelukkig weet ik waar het door kwam en geef ik jou tips om dit te voorkomen!
Welk vlees voor Beef Wellington?

Officieel maak je een Beef Wellington met ossenhaas, maar ik gebruikte voor deze versie een diamanthaas naar aanleiding van een tip van mijn slager. Dit is namelijk de helft goedkoper dan ossenhaas!
Je kunt ook rosbief of varkenshaas gebruiken. In dat laatste geval is het dan natuurlijk geen beef Wellington meer ;-)
Bijgerechten - Wat eet je bij Beef Wellington?

Ik gok zomaar dat je dit recept voor de feestdagen gaat klaarmaken. Daarom een paar tips voor wat feestelijke bijgerechten bij dit heerlijke Beef Wellington recept: aardappelgratin smaakt er echt geweldig bij, of ga voor een klassieke aardappelpuree.
Het is ook leuk om feestelijke groenten bij Beef Wellington te serveren, zoals haricots verts met spek, en wortels met honing uit de oven. Ook bijzonder lekker is deze gladde kastanjepuree.
Tips om je vlees in bladerdeeg nóg lekkerder te maken:
- Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het gaat braden.
- Zorg dat het vlees en de groenten zo koud mogelijk zijn, voordat je het gaat verwerken in het bladerdeeg.
- Zorg voor een rol vers bladerdeeg, dat werkt een stuk makkelijker dan plakjes uit de vriezer.
- Zorg dat de groenten echt volledig zijn drooggebakken, anders wordt het bladerdeeg niet gaar.
- Bestrooi de bakplaat met wat paneermeel, dit neemt eventueel vocht op en zo wordt je Wellington ook aan de onderkant knapperig.
- Maak een 'schoorsteentje' in het deeg door een pijpje van aluminiumfolie in je Wellington te steken, zo kan waterdamp ontsnappen en scheurt je bladerdeeg niet. Dat ziet er zo uit:

Beef Wellington recept
Zo, hopelijk heb ik er met deze tips voor gezorgd dat jouw Beef Wellington wel helemaal lukt zoals het hoort. Aan de slag dan maar, hier komt het recept voor Beef Wellington met champignons en tijm.
Recept

Recept Beef Wellington met champignons en tijm
Handig om te hebben
- vleesthermometer (optioneel)
Ingrediënten
- 300 gr ossenhaas (rosbief of diamanthaas kan ook)
- 1 el olie
- 25 gr roomboter
- 1 teen knoflook
- 1 sjalotje
- 250 gr kastanjechampignons
- 2 tl verse tijmblaadjes
- peper
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 ei
Zo maak je het
- Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en dep het goed droog. Bestrooi het vlees met wat zout en peper.
- Verhit de olie en boter in een braadpan of koekenpan en bak het vlees ca 2-3 minuten aan elke kant zodat het mooi geschroeid is.
- Snijd de knoflook, ui en champignons klein (je kunt dit mengsel ook even in de keukenmachine doen zodat het nog fijner wordt, maar het moet geen puree worden) en bak deze in het overgebleven bakvet.
- Breng op smaak met tijm, flink wat peper en een beetje zout en roer het mengsel regelmatig om tot het vocht verdampt is. Het is heel belangrijk dat de groenten zo droog mogelijk zijn, anders wordt het bladerdeeg straks een beetje vochtig en niet goed gaar. Neem dus de tijd en bak de groenten op een redelijk hoog vuur.
- Laat het vlees en de groenten nu helemaal afkoelen.
- Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd aan één kant een ruime reep van zo'n 7 centimeter breed van het deeg af. Steek hier desgewenst met een koekjes-steker mooie stervormpjes uit.
- Verdeel een beetje paneermeel over het midden van het deeg en verdeel daar vervolgens ⅔e van het champignonmengsel over. Leg nu het vlees erop, verdeel de rest van de champignons erover en pak je Beef Wellington in. Probeer ervoor te zorgen dat het bladerdeeg overal ongeveer even dik is, zodat de Wellington gelijkmatig gaar wordt. Snijd een teveel aan bladerdeeg weg.
- Eventueel kun je het pakketje nu versieren met vormpjes van bladerdeeg.
- Strooi wat paneermeel op het bladerdeeg en leg daar je Beef Wellington op.
- Vouw nu een reep aluminiumfolie dubbel en rol er een sigaartje van, dit wordt een soort schoorsteentje wat ervoor zorgt dat de hete lucht uit de Beef Wellington kan ontsnappen en je deeg beter gaar wordt. Snijdt een gaatje in de zijkant van het deeg (waar geen vlees zit) en steek dit schoorsteentje erin.
- Op dit moment kun je het vlees inpakken en een dag bewaren in de koelkast, voor je hem gaat bakken. Laat hem sowieso minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Kluts het ei en bestrijk de Beef Wellington ermee, dit zorgt straks voor een mooi glanslaagje en je pakketje wordt er mooi goudbruin van.
- Bak de Beef Wellington in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin en laat het vlees 10-15 minuten rusten voor je het serveert. Tip: het vlees is perfect gaar als het een kerntemperatuur van 52 graden heeft. Dit kun je meten met een vleesthermometer.








Eef
Wauw! Deze ziet er echt té lekker uit. Mooie foto trouwens :)
Sandra
Dankjewel!
Anne-Marie
Ik heb mij hier lang geleden een keer aan gewaagd maar kan me herinneren dat ik het toen heel lekker vond. Misschien binnenkort maar eens in de herkansing! Al heb ik er wel een beetje een kerst-gevoel bij :)
Sandra
Haha, inderdaad een beetje een recept voor Kerst, wij aten hem nu een keer met Pasen ;-) Maar eigenlijk altijd lekker, zo'n Beef Wellington!