• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Chocolade-kastanjetaart met salted caramel

    Bijgewerkt: nov 2023 · Geplaatst: feb 2018 door Sandra

    Deze kastanje chocoladetaart is binnen tien minuten klaar en je hebt maar drie ingrediënten nodig! De combinatie van kastanje en chocolade is wel zó geweldig lekker! De notige smaak van de kastanjes past perfect bij pure chocolade.

    Naar recept
    Een kastanje chocoladetaart in een bakvorm met bakpapier. Enkele kastanjes liggen er ter decoratie naast.

    Vlak voor de feestdagen zag ik in de supermarkt een blikje kastanjepuree (crème de marrons) staan. Met de helft van het blikje maakte ik een chocolade-kastanjemousse, en met de andere helft maakte ik deze chocolade-kastanjetaart.

    Kastanje chocoladetaart - fudgetaart zonder bloem

    De kastanjepuree is heerlijk zacht en doordat je in deze chocolade-kastanjetaart geen bloem gebruikt, wordt de taart na het opstijven heerlijk 'fudgy'. Zalig!

    Een puntje chocolade kastanjetaart op een gebaksbord, met enkele herfstdecoraties ernaast. Je ziet nog een klein stukje van de rest van de taart.

    Voor dit recept heb je trouwens maar drie ingrediënten nodig:

    • Kastanjecrème
    • Boter
    • Pure chocolade

    Maar, omdat ik alleen chocolade en kastanje nog een beetje simpel vond, besloot ik om een lekkere saus bij deze taart te maken: een salted caramelsaus. Je kunt ook kant en klare karamelsaus gebruik en en er wat zeezout doorheen roeren.

    Een kastanjetaart met salted caramel er overheen gesprenkeld.

    De saus maakt de taart nog machtiger, maar ook nog lekkerder! Heb je geen zin om de saus te maken, bestrooi de kastanjetaart dan met een beetje grof zeezout. Anders is de taart wel erg zoet.

    Kastanjepuree, waar koop je dat eigenlijk?

    Ik kocht het bij de Albert Heijn maar volgens mij is het alleen rond de feestdagen daar te koop. Er zijn ook webwinkels die kastanjepuree (ook wel bekend onder de naam crème de marrons) verkopen. Het merk Faugier is volgens mij het meest bekend.

    Zelf kastanjecrème maken

    Bovenaanzicht van een weckpot gevuld met crème de marrons.

    Ik ben trouwens ook fan van wildplukken en de kastanjepuree kun je ook zelf maken met zelfgeraapte tamme kastanjes. Hoe je van die stekelige kastanjes zelf zo'n zoete kastanjecrème kunt maken, leg ik je uit in dit crème de marrons recept.

    Tip: als je fan bent van dit soort makkelijke taarten, maak dan ook zeker eens deze Oreo ganachetaart. Net zo'n heerlijke fudgy chocoladetaart, maar dan met Oreo in plaats van kastanjes!

    Kastanjetaart voorbereiden en bewaren

    Je kunt deze taart prima enkele dagen bewaren in de koelkast en hij is ook nog eens zó gemaakt. Daarmee vind ik dit zelf een ideaal toetje voor de feestdagen. Maak de taart op een moment dat het jou uitkomt en bewaar hem daarna rustig nog een dag of drie in de koelkast. Serveer wel de karamelsaus er pas vlak voor het serveren overheen. Eventuele restjes kun je dus ook nog prima bewaren. Goed: nu door naar het recept voor deze kastanje-chocoladetaart!

    Recept

    Een kastanje chocoladetaart in een bakvorm met bakpapier. Enkele kastanjes liggen er ter decoratie naast.

    Chocolade-kastanjetaart met salted caramel

    Met een blikje kastanjepuree en slechts drie andere ingrediënten maak je snel deze rijke, fudgy taart met kastanje en chocolade.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 15 minuten minuten
    Servings: 12 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • mixer
    • boterkoekvorm

    Ingrediënten

    • 250 gr kastanjepuree
    • 80 gr roomboter
    • 150 gr pure chocolade

    Voor de salted caramel saus

    • 200 gr kristalsuiker
    • 90 gr roomboter
    • 120 ml slagroom
    • zeezout naar smaak
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Doe de kastanjepuree en de roomboter in een pannetje. Breek de chocolade in stukken en voeg toe aan het pannetje. Zet het mengsel op een zacht vuurtje en roer regelmatig, tot de chocolade is gesmolten.
    • Mochten er nog wat stukjes in het beslag zitten van de kastanjepuree, dan kun je het beslag nog eventjes doorkloppen met de mixer zodat het mooi glad is.
    • Bekleed een boterkoekvorm of een kleine bakvorm met bakpapier en giet het chocolade-kastanje beslag in de vorm.
    • Zet de taart minimaal vier uur in de koelkast om op te stijven, de taart wordt er alleen maar lekkerder op als je hem een dag of twee dagen van tevoren maakt trouwens! Maak in de tussentijd de salted caramelsaus, zodat deze klaar is wanneer de taart is opgesteven.
    • Doe de suiker in een pannetje en zet het op een laag vuurtje. Wacht tot de suiker gesmolten is en lichtbruin (karamelkleurig) van kleur. Het mag niet verbranden! Het is belangrijk dat je niet roert, de pan voorzichtig rondwalsen mag wel. Belangrijk: roer niet in de pan.
    • Voeg de roomboter toe, de saus zal nu gaan bubbelen. Blijf nu roeren tot de boter gesmolten is. Het kan zijn dat de saus nu begint te schiften of dat er suikerkristallen beginnen te vormen. Neem de pan dan van het vuur en roer goed met een garde. Het kan even duren maar uiteindelijk zou de saus weer een glad geheel moeten vormen.
    • Doe de slagroom erbij, let goed op want dit kan gaan spetteren en de saus is erg heet. Blijf roeren met een garde en breng de saus aan de kook. Laat een minuutje doorkoken en breng de saus op smaak met zeezout. Giet over in een potje en laat afkoelen.
    • Snijd de taart in stukjes (dit taartje is klein, maar heel machtig. Snijd er dan ook kleine puntjes van) en garneer de stukjes chocolade-kastanjetaart met de salted caramelsaus.

    Notities

    Bewaar de kastanjetaart in de koelkast zonder de saus als topping, dan blijft hij een paar dagen goed.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 316kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwitten: 2g | Vetten: 21g | Zout: 97mg | Vezels: 1g | Suiker: 20g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Manon

      december 20, 2022 at 7:54 pm

      Ik heb 'm ondertussen 2x gemaakt zonder de caramelsaus. Hij is echt hemels zo lekker. En eenvoudig te maken. Met de komende feestdagen wordt dit het toetje, smullen maar.

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 21, 2022 at 8:00 pm

        Wat superleuk om te horen Manon, dankjewel voor je reactie! Ik wens je heel fijne feestdagen toe!

        Beantwoorden
    2. ohladybake

      februari 14, 2018 at 11:39 am

      zag deze passeren op instagram en meteen verlekkerd!
      zie er enorm zalig lekker uit...

      Beantwoorden
      • Sandra

        februari 18, 2018 at 5:06 pm

        Wat een mooi compliment, dankjewel!

        Beantwoorden
    3. Lianne

      februari 14, 2018 at 7:50 am

      Ik heb nog een pot kastanjepasta staan, ooit eens gekocht bij de Lidl, ik denk dat ik dit taartje eens maak, maar dan met die pasta. Want deze taart ziet er goed uit! :D

      Beantwoorden
      • Sandra

        februari 18, 2018 at 5:06 pm

        Oh wat leuk, doen!!! Laat je het me weten als je hem hebt gemaakt?

        Beantwoorden
    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.