• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Chocoladecake met bier

    Bijgewerkt: apr 2024 · Geplaatst: feb 2023 door Sandra

    Chocoladecake met bier - die had je vast niet zien aankomen, of wel? Bakken met bier: het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is erg lekker.

    Naar recept Naar video
    chocoladecake met bier

    Als je gebruik maakt van een lekker donker biertje, laat dat namelijk een rijke, diepe smaak na. En die combineert weer geweldig met chocolade!

    Chocoladecake met bier

    Voor deze chocoladecake maakte ik gebruik van een biertje van Cornet, de Oaked smoked. Een zwaar blond bier. Die smaakte prima in deze cake. Maar ik heb het recept ook een keertje gemaakt met Guinness en dat was ook erg lekker!

    Deze cake is echt geweldig. Hij is rijk van smaak en heerlijk smeuiig. Je blijft ervan eten!

    Frosting voor chocoladecake

    Om deze chocoladecake met bier extra feestelijk te maken, serveerde ik hem met een simpele frosting. Die maak je met roomkaas, poedersuiker en een beetje cacaopoeder voor de kleur.

    Nog een beetje pure chocoladehagelslag (van die grote hagels zijn het lekkerste!) en je hebt een onwijs feestelijke taart!

    Bakken met bier

    bakken met bier

    Je ziet het: bakken met bier is helemaal zo gek nog niet. Het zorgt enkel voor een extra dimensie aan deze heerlijke chocoladecake.

    Maak je je zorgen over de alcohol? Door het bakken vervliegt de alcohol grotendeels. Na een uur bakken is nog slechts 25% van de alcohol aanwezig. En dat verdeeld over een hele cake is bijna te verwaarlozen.

    Dronken zul je van deze cake niet worden ;-) Maar ik raad hem uiteraard alsnog af voor minderjarigen, zwangeren en kinderen.

    Overigens kun je ook prima koken met bier, probeer bijvoorbeeld eens dit stoofpotje met bier of dit kaasfondue recept als je een bier-liefhebber bent!

    Chocoladecake bewaren en invriezen

    Voor deze chocoladecake geef ik je hetzelfde advies als bij mijn andere cake recepten:

    Zonder de frosting kun je de cake heel goed invriezen. Laat na het bakken volledig afkoelen en pak hem in. Dit kan in een bijenwasdoek of in plasticfolie, of in een grote luchtdichte doos. In de vriezer blijft de cake nog maandenlang goed.

    Na het bakken kun je de cake zonder frosting nog wel een dag of twee, drie goed houden. Ik laat hem dan in de cakevorm zitten en dek hem af met een bijenwasdoek en bewaar hem buiten de koelkast.

    Mét frosting bewaar je de cake in de koelkast. Ook weer een dag of twee, drie. Laat de chocoladecake wel even op kamertemperatuur komen voor je hem serveert, dan smaakt hij het lekkerste!

    Goed, het wordt nu wel eens tijd voor het chocoladecake recept, komt 'ie!

    Recept

    Chocoladecake met bier en roomkaasfrosting. De biercake is bestrooid met chocoladehagels en op de achtergrond staat een flesje bier.

    Chocoladecake met bier

    Een heerlijk rijke chocoladecake met bier en een heerlijke, simpele roomkaasfrosting.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 50 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 5 minuten minuten
    Servings: 12 plakken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • cakeblik (ca 25 cm)
    • mixer
    • mengkom

    Ingrediënten

    Voor de chocoladecake

    • 115 gr boter
    • 275 gr donkere basterdsuiker
    • 2 eieren
    • 1 tl vanille-extract
    • 200 ml donker bier
    • 170 gr bloem
    • 5 gr bakpoeder
    • 30 gr cacao
    • 1 snuf zout

    Voor de chocolade roomkaasfrosting

    • 200 gr roomkaas (ik gebruik Philadelphia neutraal)
    • 100 gr poedersuiker
    • 0,5 el cacao
    • grote, pure hagelslag (optioneel)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 180 graden.
    • Klop de boter met de suiker met een mixder, tot er een romig mengsel ontstaat. Klop één voor één de eieren erdoor en voeg het vanille-extract toe.
    • Voeg nu onder voortdurend mixen het bier beetje bij beetje toe. Het mengsel gaat schiften maar geen zorgen, dit komt later weer goed!
    • Zeef de bloem, bakpoeder, cacao en zout boven een kom en spatel dit vlug beetje bij beetje door het bier-mengsel. Roer vooral niet te lang, als het nét gemengd is, is het goed.
    • Giet het chocoladebeslag in een ingevet cakeblik en bak de chocoladecake in ca 50 minuten gaar.
    • Laat de cake volledig afkoelen en maak ondertussen de frosting door de roomkaas in een kom te doen. Zeef de poedersuiker en cacao en meng deze door de roomkaas, tot je een egaal bruin mengsel hebt. Besmeer de cake ermee en garneer met chocoladehagels.

    Video

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 331kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwitten: 4g | Vetten: 16g | Zout: 208mg | Vezels: 1g | Suiker: 31g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.