Crème de marrons is een verslavend lekker goedje! Deze zoete kastanjecrème is een geweldige basis voor verschillende zoete recepten. Kant en klaar kopen kan, maar hoe leuk is het om het zelf te maken? Ik leg je uit hoe je dat doet!

Crème de marrons van tamme kastanjes
Voor het maken van crème de marrons heb je natuurlijk kastanjes nodig. In het herfstseizoen kun je soms kastanjes kopen op de markt of in beter gesorteerde (buitenlandse) supermarkten.
Maar in de herfst staat het bos natuurlijk ook vol met kastanjebomen, dus het is ook zeker een optie om zelf kastanjes te rapen voor dit recept. Belangrijk: gebruik alleen tamme kastanjes. Wilde kastanjes zijn niet eetbaar en je kunt er flink ziek van worden.
De wilde kastanje is rond van vorm en zit in een bolster met korte, dikke stekels De bolster is ook erg dik en stug. Tamme kastanjes zijn aan één kant plat en hebben een puntige bovenkant. De bolster zit vol met dunne stekels die heel dicht op elkaar zitten.
Ingrediënten voor dit recept
Kastanjes - koop ze kant en klaar of raap tamme kastanjes in het bos (zie hierboven voor een uitleg). Voor dit recept heb je ongeveer een halve kilogram ongepelde tamme kastanjes nodig.

Melk - het maakt niet zoveel uit welke melk je gebruikt voor dit recept. Koemelk of een plantaardige drink zijn beide prima. De notensmaak van amandelmelk vind ik zelf goed bij de smaak van de kastanjes passen.
Smaakmakers - kook twee stokjes kaneel mee, dat geeft een heerlijke smaak aan de crème. Als variatie kun je ook een vanillestokje meekoken. Schraap na het meekoken het merg eruit en meng dit door de puree.
Suiker - lichte basterdsuiker is een goede keus om crème de marrons te maken. Deze suiker lost snel op in de kastanjepuree en geeft een lichte karamelsmaak aan de crème.
Zout - een beetje zout geeft altijd een smaakboost aan gerechten!
Waar kun je crème de marrons voor gebruiken?
Geloof me, dit goedje is zo lekker dat je het ook gewoon gaat oplepelen uit de pot! Maar het smaakt ook geweldig op een geroosterd broodje, en het de basis voor deze overheerlijke kastanjetaart met chocolade én deze kastanje-chocolademousse.
Hoe wordt mijn kastanjespread mooi glad?

Dat kan best een uitdaging zijn, maar er is een goede oplossing voor: wrijf na het pureren de puree door een fijne zeef. Dit is best een klusje, maar laat het echt niet achterwege. Anders krijg je klontjes in je kastanjecrème en dat is echt niet lekker.
Crème de marrons bewaren
Om de kastanjespread het langste te kunnen bewaren:
- Gebruik je een brandschone (weck)pot om de spread in te bewaren
- Bewaar je de crème in de koelkast
- Gebruik je altijd een schone lepel om de crème eruit te scheppen
Op deze manier kun je de puree zeker een week bewaren.
Recept

Crème de marrons - zoete kastanjespread
Ingrediënten
- 500 gr tamme kastanjes (ongepeld)
- 500 ml melk
- 2 kaneelstokjes
- zout
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
Zo maak je het
- Kruis de ongepelde kastanjes op de bodem in. Dit mag vrij diep, des te makkelijker kun je ze straks pellen!
- Doe ze in een pan en vul de pan met water, tot de kastanjes net onder staan. Kook ze 20 minuten, giet af en laat ze een beetje afkoelen zodat je ze kunt pellen.
- Pel de kastanjes door de buitenste dikkere schil eraf te halen. Haal ook zoveel mogelijk van het vliesje weg. Het is niet erg als er wat restjes achterblijven, die zeef je er later uit.
- Doe de kastanjes terug in de pan en voeg de melk, suiker, kaneelstokjes en wat zout toe. Kook de kastanjes 20 minuten.
- Verwijder de kaneelstokjes. Doe de kastanjes inclusief de melk in een keukenmachine en maal alles zo glad mogelijk. Als dit niet helemaal lukt, kun je nog wat extra melk of warm water toevoegen.
- Wrijf je de kastanjepuree door een fijne zeef. Eventuele achtergebleven vliesjes verwijder je op deze manier ook. Dit is best een rotklusje maar anders houd je geen mooie gladde crème over, dus sla deze stap niet over!
- Doe de gladde puree terug in de pan en voeg de basterdsuiker toe. Verwarm nog eventjes en roer regelmatig, zodat de suiker mooi oplost in de kastanjes. Als de crème te dik blijft, voeg je wat warme melk of warm water toe om het wat vloeibaarder te maken.
- Giet de crème de marrons over in een brandschone (weck)pot en bewaar in de koelkast.







Laat een reactie achter