• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Crème de marrons - zoete kastanjecrème

    Bijgewerkt: okt 2023 · Geplaatst: nov 2023 door Sandra

    Crème de marrons is een verslavend lekker goedje! Deze zoete kastanjecrème is een geweldige basis voor verschillende zoete recepten. Kant en klaar kopen kan, maar hoe leuk is het om het zelf te maken? Ik leg je uit hoe je dat doet!

    Naar recept Naar video
    Bovenaanzicht van een weckpot gevuld met crème de marrons.

    Crème de marrons van tamme kastanjes

    Voor het maken van crème de marrons heb je natuurlijk kastanjes nodig. In het herfstseizoen kun je soms kastanjes kopen op de markt of in beter gesorteerde (buitenlandse) supermarkten.

    Maar in de herfst staat het bos natuurlijk ook vol met kastanjebomen, dus het is ook zeker een optie om zelf kastanjes te rapen voor dit recept. Belangrijk: gebruik alleen tamme kastanjes. Wilde kastanjes zijn niet eetbaar en je kunt er flink ziek van worden.

    De wilde kastanje is rond van vorm en zit in een bolster met korte, dikke stekels De bolster is ook erg dik en stug. Tamme kastanjes zijn aan één kant plat en hebben een puntige bovenkant. De bolster zit vol met dunne stekels die heel dicht op elkaar zitten.

    Ingrediënten voor dit recept

    Kastanjes - koop ze kant en klaar of raap tamme kastanjes in het bos (zie hierboven voor een uitleg). Voor dit recept heb je ongeveer een halve kilogram ongepelde tamme kastanjes nodig.

    Een verzameling tamme kastanjes, met andere herfstdecoratie ernaast (dennenappels en schijfjes hout.).

    Melk - het maakt niet zoveel uit welke melk je gebruikt voor dit recept. Koemelk of een plantaardige drink zijn beide prima. De notensmaak van amandelmelk vind ik zelf goed bij de smaak van de kastanjes passen.

    Smaakmakers - kook twee stokjes kaneel mee, dat geeft een heerlijke smaak aan de crème. Als variatie kun je ook een vanillestokje meekoken. Schraap na het meekoken het merg eruit en meng dit door de puree.

    Suiker - lichte basterdsuiker is een goede keus om crème de marrons te maken. Deze suiker lost snel op in de kastanjepuree en geeft een lichte karamelsmaak aan de crème.

    Zout - een beetje zout geeft altijd een smaakboost aan gerechten!

    Waar kun je crème de marrons voor gebruiken?

    Geloof me, dit goedje is zo lekker dat je het ook gewoon gaat oplepelen uit de pot! Maar het smaakt ook geweldig op een geroosterd broodje, en het de basis voor deze overheerlijke kastanjetaart met chocolade én deze kastanje-chocolademousse.

    Hoe wordt mijn kastanjespread mooi glad?

    Na het zeven wordt de zoete puree van kastanjes zo glad, dat het van de lepel afloopt.

    Dat kan best een uitdaging zijn, maar er is een goede oplossing voor: wrijf na het pureren de puree door een fijne zeef. Dit is best een klusje, maar laat het echt niet achterwege. Anders krijg je klontjes in je kastanjecrème en dat is echt niet lekker.

    Crème de marrons bewaren

    Om de kastanjespread het langste te kunnen bewaren:

    • Gebruik je een brandschone (weck)pot om de spread in te bewaren
    • Bewaar je de crème in de koelkast
    • Gebruik je altijd een schone lepel om de crème eruit te scheppen

    Op deze manier kun je de puree zeker een week bewaren.

    Recept

    Bovenaanzicht van een weckpot gevuld met crème de marrons.

    Crème de marrons - zoete kastanjespread

    Een zijdezachte crème van kastanjes. Heerlijk als basis voor zoete recepten, maar ook heerlijk als broodbeleg.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 25 minuten minuten
    Bereidingstijd: 35 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur
    Servings: 10 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • zeef
    • weckpot

    Ingrediënten

    • 500 gr tamme kastanjes (ongepeld)
    • 500 ml melk
    • 2 kaneelstokjes
    • zout
    • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Kruis de ongepelde kastanjes op de bodem in. Dit mag vrij diep, des te makkelijker kun je ze straks pellen!
      Kastanjes inkruisen doe je aan de onderkant van de kastanje, zodat er een kruis ontstaat in de dikke, taaie schil van de kastanje.
    • Doe ze in een pan en vul de pan met water, tot de kastanjes net onder staan. Kook ze 20 minuten, giet af en laat ze een beetje afkoelen zodat je ze kunt pellen.
    • Pel de kastanjes door de buitenste dikkere schil eraf te halen. Haal ook zoveel mogelijk van het vliesje weg. Het is niet erg als er wat restjes achterblijven, die zeef je er later uit.
    • Doe de kastanjes terug in de pan en voeg de melk, suiker, kaneelstokjes en wat zout toe. Kook de kastanjes 20 minuten.
    • Verwijder de kaneelstokjes. Doe de kastanjes inclusief de melk in een keukenmachine en maal alles zo glad mogelijk. Als dit niet helemaal lukt, kun je nog wat extra melk of warm water toevoegen.
    • Wrijf je de kastanjepuree door een fijne zeef. Eventuele achtergebleven vliesjes verwijder je op deze manier ook. Dit is best een rotklusje maar anders houd je geen mooie gladde crème over, dus sla deze stap niet over!
    • Doe de gladde puree terug in de pan en voeg de basterdsuiker toe. Verwarm nog eventjes en roer regelmatig, zodat de suiker mooi oplost in de kastanjes. Als de crème te dik blijft, voeg je wat warme melk of warm water toe om het wat vloeibaarder te maken.
    • Giet de crème de marrons over in een brandschone (weck)pot en bewaar in de koelkast.

    Video

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 169kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwitten: 3g | Vetten: 2g | Zout: 23mg | Vezels: 0.4g | Suiker: 12g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Wildplukken

    • Een kom met gladde kastanjepuree. Er liggen twee kaneelstokjes en drie kastanjes op ter decoratie.
      Kastanjepuree van tamme kastanjes
    • Zelf vlierbloesemsiroop maken is erg makkelijk, het resultaat zie je op de foto: een grote fles vlierbloesem siroop met een groot glas vlierbloesemlimonade ernaast.
      Vlierbloesem
    • Brandnetelsoep recept met citroen en feta, in een ouderwets diep bord dat op een groene doek staat.
      Brandnetelsoep maken
    • Walnotenpesto maken - een grote pot zelfgemaakte walnotenpesto met walnootjes ervoor ter decoratie.
      Walnotenpesto zelf maken - zo gepiept!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.