Laatst kwam mijn moeder weer eens langs met lekkers uit de moestuin: een flinke berg prachtig groene, extreem verse peultjes. Lekker! Aan zulke mooie, verse groente moet je vooral niet teveel doen, daarom besloot ik ze te wokken in boter en te serveren met citroenrasp. Een recept kun je dit haast niet noemen, zo simpel is het... Maar toch: hier het recept voor gewokte peultjes met citroen en boter!

250 gram groenten per dag
Dit makkelijke peultjes recept is een perfect bijgerecht waarbij je een flinke portie groenten binnenkrijgt. Wel 200 gram per persoon! Dan zit je al bijna aan de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten per dag. Dat schiet lekker op!
Simpel bijgerecht
Dit recept is lekker voor een simpel dagje "AVG" (aardappels, vlees, groenten - waarbij je het vlees uiteraard ook kunt vervangen door een vega-variant) maar deze gewokte peultjes met citroen smaken ook erg lekker bij een stukje vis.
Zo zou je ze kunnen serveren naast deze heerlijk simpele kaasschnitzels, bij een hele kip uit de oven of bij een stukje kabeljauw met tomatensaus.
Peultjes schoonmaken
Peultjes hebben een klein klusje nodig voordat je ze kunt klaarmaken, je moet ze namelijk even schoonmaken. Gelukkig is dit niet heel veel werk:
Snijd eerst een stukje van beide uiteindes af. Dit puntje is namelijk meestal niet zo lekker, het kan een beetje hard zijn.
Ook zit er soms een 'draad' aan peultjes. Verwijder die zeker, want die is echt niet lekker. Als je het puntje van de peul bijna helemaal eraf snijd en deze meetrekt naar de andere kant van de peul, zie je vanzelf of er een draad meekomt. Check even een paar peulen, als geen van de peulen zo'n draad hebben, zit je waarschijnlijk wel goed!
Recept
Gewokte peultjes met citroen
Ingrediënten
- 400 gr peultjes
- 1 klontje boter
- ½ citroen (alleen de rasp)
Zo maak je het
- Was en droog de peultjes. Snijd het puntje van beide kanten van de peultjes af en check ook of er een vezelige draad in de bovenkant van de peultjes zit (dit gaat het makkelijkste door het grootste puntje vast te pakken met een mesje en voorzichtig langs de bovenkant van de peul te trekken).
- Smelt de boter in een wokpan en voeg de peultjes toe. Breng ze op smaak met een beetje zout en wok ze vijf minuten, zodat ze mooi groen en beetgaar blijven.
- Rasp de citroen over de peultjes en serveer ze direct.
Laat een reactie achter