• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Griesmeelpudding - Ouderwets toetje

    Bijgewerkt: sep 2025 · Geplaatst: sep 2025 door Sandra

    Griesmeelpudding: dat is nog eens een lekker ouderwets toetje! Vergeet de kant-en-klare versie, zelf griesmeelpudding maken is makkelijk én lekkerder!

    Naar recept Naar video
    Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.

    Als je mijn blog een beetje volgt, weet je wel dat ik een zwak heb voor ouderwetse gerechten. Traditionele Broeder, de lekkerste hachee van oma... En na zo'n oudhollandse maaltijd smaakt een ouderwets nagerecht het best. Dan komt dit griesmeelpudding recept goed van pas!

    Wat heb je nodig om griesmeelpudding te maken?

    Geen ingewikkelde ingrediënten:

    De ingredienten voor het zelf maken van griesmeelpudding, uitgestald op een wit-marmeren ondergrond.

    Volle melk en slagroom voor een heerlijk romige pudding. Ik gebruik 650ml melk op 150ml slagroom. Voor een extra romig resultaat kun je een deel van de melk vervangen door extra slagroom. Wil je juist een lichte pudding? Gebruik dan halfvolle melk in plaats van volle melk en slagroom.

    Vanillepasta vind ik zelf het lekkerste, maar je kunt ook vanille-extract gebruiken of een opengeschraapt vanillestokje meekoken met de melk en room.

    Suiker - gewone kristalsuiker werkt prima in dit recept.

    Griesmeel - geen griesmeelpudding zonder griesmeel! Dit is te koop bij de wat ruimer gesorteerde supermarkten. Je vindt het bij de bakproducten / meelsoorten.

    Tip: de pudding is extra lekker met een (zelfgemaakte) saus, bijvoorbeeld aardbeiensaus of warme vanillesaus.

    Tips voor het beste resultaat

    Gebruik een natte vorm: door de puddingvorm eerst om te spoelen met koud water, laat de pudding later makkelijker los.

    Laat lang genoeg opstijven: geef de pudding minimaal 4 uur (maar het liefst een hele nacht) in de koelkast om goed stevig te worden.

    Zorg voor contrast: een frisse saus (met bessen, citroen of rabarber) maakt het toetje frisser en doorbreekt de romigheid.

    Bovenaanzicht van een griesmeelpudding met aardbeien.

    Veelgestelde vragen

    Hoe voorkom ik dat mijn griesmeelpudding klonterig wordt?

    Blijf tijdens het toevoegen van het griesmeel goed kloppen met een garde en voeg het langzaam toe. Zo voorkom je dat er klontjes ontstaan.

    Hoe weet ik of mijn pudding stevig genoeg wordt?

    Na 3-4 minuten koken is de pudding nog vloeibaar maar al dikker. Tijdens het afkoelen in de koelkast stijft hij verder op. Twijfel je? Voeg 5-10 gram extra griesmeel toe.

    Hoe lang blijft griesmeelpudding goed in de koelkast?

    Bewaar hem afgedekt in de koelkast, dan blijft hij 2-3 dagen goed. Serveer restjes eventueel met een andere saus of wat fruit.

    Recept

    Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.

    Griesmeelpudding

    Een ouderwets toetje! Met dit griesmeelpudding recept maak jij dit dessert voortaan zelf, zonder onnodige toevoegingen.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Afkoelen: 4 uur uur
    Totale tijd: 4 uur uur 15 minuten minuten
    Servings: 6 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • garde
    • puddingvorm

    Ingrediënten

    Voor de griesmeelpudding

    • 650 ml volle melk
    • 150 ml slagroom
    • 1 tl vanille-pasta
    • 85 gr suiker
    • 90 gr griesmeel

    Voor erbij

    • aardbeiensaus (gekocht of zelfgemaakt)
    • verse aardbeien
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Vorm omspoelen: spoel de puddingvorm om met water en droog deze niet af.
    • Pudding koken: doe de melk, room, suiker en vanillepasta in een steelpan en breng aan de kook.
      650 ml volle melk, 150 ml slagroom, 1 tl vanille-pasta, 85 gr suiker
    • Pudding afmaken: doe het griesmeel er rustig en onder voortdurend roeren bij. Breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat 3-4 minuten al roerend doorkoken. De pudding is nu nog vloeibaar, maar wel iets ingedikt, en moet glad zijn zonder klontjes.
      90 gr griesmeel
    • Afkoelen: giet het mengsel in de puddingvorm en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Laat de griesmeelpudding daarna volledig opstijven in de koelkast (minimaal 4 uur).
    • Garneren: stort de pudding op een bord en garneer met aardbeiensaus en verse aardbeien.

    Video

    Notities

    Bewaartip: bewaar de pudding goed afgedekt in de koelkast, dan blijft deze nog 2-3 dagen goed.
    Klontjes in je pudding: klop stevig met een garde om de meeste klontjes los te maken. Zijn ze hardnekkig? Giet de pudding dan door een zeef voordat je hem in de vorm doet. 

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 261kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 6g | Vetten: 13g | Zout: 50mg | Vezels: 1g | Suiker: 20g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone
    • Een ijscoupe met drie bolletjes cactusvijg-ijs, gegarneerd met rozenblaadjes.
      Cactusvijg-ijs zonder ijsmachine

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required