Griesmeelpudding: dat is nog eens een lekker ouderwets toetje! Vergeet de kant-en-klare versie, zelf griesmeelpudding maken is makkelijk én lekkerder!

Als je mijn blog een beetje volgt, weet je wel dat ik een zwak heb voor ouderwetse gerechten. Traditionele Broeder, de lekkerste hachee van oma... En na zo'n oudhollandse maaltijd smaakt een ouderwets nagerecht het best. Dan komt dit griesmeelpudding recept goed van pas!
Wat heb je nodig om griesmeelpudding te maken?
Geen ingewikkelde ingrediënten:
Volle melk en slagroom voor een heerlijk romige pudding. Ik gebruik 650ml melk op 150ml slagroom. Voor een extra romig resultaat kun je een deel van de melk vervangen door extra slagroom. Wil je juist een lichte pudding? Gebruik dan halfvolle melk in plaats van volle melk en slagroom.
Vanillepasta vind ik zelf het lekkerste, maar je kunt ook vanille-extract gebruiken of een opengeschraapt vanillestokje meekoken met de melk en room.
Suiker - gewone kristalsuiker werkt prima in dit recept.
Griesmeel - geen griesmeelpudding zonder griesmeel! Dit is te koop bij de wat ruimer gesorteerde supermarkten. Je vindt het bij de bakproducten / meelsoorten.
Tip: de pudding is extra lekker met een (zelfgemaakte) saus, bijvoorbeeld aardbeiensaus of warme vanillesaus.
Tips voor het beste resultaat
Gebruik een natte vorm: door de puddingvorm eerst om te spoelen met koud water, laat de pudding later makkelijker los.
Laat lang genoeg opstijven: geef de pudding minimaal 4 uur (maar het liefst een hele nacht) in de koelkast om goed stevig te worden.
Zorg voor contrast: een frisse saus (met bessen, citroen of rabarber) maakt het toetje frisser en doorbreekt de romigheid.
Veelgestelde vragen
Blijf tijdens het toevoegen van het griesmeel goed kloppen met een garde en voeg het langzaam toe. Zo voorkom je dat er klontjes ontstaan.
Na 3-4 minuten koken is de pudding nog vloeibaar maar al dikker. Tijdens het afkoelen in de koelkast stijft hij verder op. Twijfel je? Voeg 5-10 gram extra griesmeel toe.
Bewaar hem afgedekt in de koelkast, dan blijft hij 2-3 dagen goed. Serveer restjes eventueel met een andere saus of wat fruit.
Recept
Griesmeelpudding
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de griesmeelpudding
- 650 ml volle melk
- 150 ml slagroom
- 1 tl vanille-pasta
- 85 gr suiker
- 90 gr griesmeel
Voor erbij
- aardbeiensaus (gekocht of zelfgemaakt)
- verse aardbeien
Zo maak je het
- Vorm omspoelen: spoel de puddingvorm om met water en droog deze niet af.
- Pudding koken: doe de melk, room, suiker en vanillepasta in een steelpan en breng aan de kook.650 ml volle melk, 150 ml slagroom, 1 tl vanille-pasta, 85 gr suiker
- Pudding afmaken: doe het griesmeel er rustig en onder voortdurend roeren bij. Breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat 3-4 minuten al roerend doorkoken. De pudding is nu nog vloeibaar, maar wel iets ingedikt, en moet glad zijn zonder klontjes.90 gr griesmeel
- Afkoelen: giet het mengsel in de puddingvorm en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Laat de griesmeelpudding daarna volledig opstijven in de koelkast (minimaal 4 uur).
- Garneren: stort de pudding op een bord en garneer met aardbeiensaus en verse aardbeien.
Laat een reactie achter