Tjonge, wat een titel hè? Ik wist écht niet hoe ik dit gerecht moest noemen. Ik neig naar Broeder, want ik heb van mijn moeder geleerd dat dit gerecht zo heet. Maar het is onder vele namen bekend. In Groningen noemen ze het poffert, in Friesland boffert, en ook de namen Ketelkoek en Broeder komen dus vaak voor. En hoewel de recepten volgens mij weer allemaal net iets verschillen, komen ze allemaal op hetzelfde neer: een vrij dik beslag dat wel wat lijkt op cakebeslag of pannenkoekenbeslag, dat je vrij lang kookt in een pofferttrommel / ketelkoek vorm of broederzak (je kunt ook een tulbandvorm gebruiken).
Ketelkoek vorm
Omdat mijn moeder zulke goede herinneringen aan dit gerecht heeft, besloot ik op zoek te gaan naar een ketelkoekvorm. Marktplaats bood uitkomst en ik kwam terecht bij een lief oud dametje dat hun ‘veel te grote en volle’ huis in Alkmaar aan het opruimen was. Bij de poffertvorm kreeg ik ook nog een stapeltje papiertjes. Dat bleek een handgeschreven recept voor poffert te zijn, inclusief een lekkere stroopsaus met boter. Dat recept vind je nu hieronder.
De vulling


Traditioneel vul je broeder / poffert / boffert / ketelkoek met zowel rozijnen als krenten, maar er zijn ook varianten in omloop waarbij sukade, gemberbolletjes of stukjes gedroogde vijgen worden toegevoegd. Zelf maak ik meestal poffert met rozijnen, maar ook naturel is het al erg lekker. Een stroopsaus is er onmisbaar bij. Je kunt het eten als avondeten maar ook als lunch doet dit gerecht het erg goed.
Restje over?
Geen probleem! Je kunt de broeder / poffert / boffert / ketelkoek prima een dag of twee bewaren en de volgende dag in plakken gesneden opbakken in een koekenpan in wat boter. Ook dan is de stroopsaus er weer erg lekker bij. Je kunt van dit recept met ongeveer 4 personen eten.
Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten
1 Reactie
Puntowati
25 november 2020 at 17:28Weet u waarom dit gerecht Broeder wordt genoemd?