weekendgerechten

Recept voor Broeder, Poffert, Boffert of Ketelkoek met stroopsaus

Broeder recept

Tjonge, wat een titel hè? Ik wist écht niet hoe ik dit gerecht moest noemen. Ik neig naar Broeder, want ik heb van mijn moeder geleerd dat dit gerecht zo heet. Maar het is onder vele namen bekend. In Groningen noemen ze het poffert, in Friesland boffert, en ook de namen Ketelkoek en Broeder komen dus vaak voor. En hoewel de recepten volgens mij weer allemaal net iets verschillen, komen ze allemaal op hetzelfde neer: een vrij dik beslag dat wel wat lijkt op cakebeslag of pannenkoekenbeslag, dat je vrij lang kookt in een pofferttrommel / ketelkoek vorm of broederzak (je kunt ook een tulbandvorm gebruiken).

Ketelkoek vorm

Omdat mijn moeder zulke goede herinneringen aan dit gerecht heeft, besloot ik op zoek te gaan naar een ketelkoekvorm. Marktplaats bood uitkomst en ik kwam terecht bij een lief oud dametje dat hun ‘veel te grote en volle’ huis in Alkmaar aan het opruimen was. Bij de poffertvorm kreeg ik ook nog een stapeltje papiertjes. Dat bleek een handgeschreven recept voor poffert te zijn, inclusief een lekkere stroopsaus met boter. Dat recept vind je nu hieronder.

De vulling

Poffert met stroopsaus

Traditioneel vul je broeder / poffert / boffert / ketelkoek met zowel rozijnen als krenten, maar er zijn ook varianten in omloop waarbij sukade, gemberbolletjes of stukjes gedroogde vijgen worden toegevoegd. Zelf maak ik meestal poffert met rozijnen, maar ook naturel is het al erg lekker. Een stroopsaus is er onmisbaar bij. Je kunt het eten als avondeten maar ook als lunch doet dit gerecht het erg goed.

Restje over?

Geen probleem! Je kunt de broeder / poffert / boffert / ketelkoek prima een dag of twee bewaren en de volgende dag in plakken gesneden opbakken in een koekenpan in wat boter. Ook dan is de stroopsaus er weer erg lekker bij. Je kunt van dit recept met ongeveer 4 personen eten.

Recept voor Broeder, Poffert, Boffert of Ketelkoek met stroopsaus

5 from 1 vote
Course: Diner, LunchCuisine: NederlandsDifficulty: Gemiddeld
Voor

4

personen
Bereidingstijd

20

minutes
Kooktijd

1

hour 

30

minutes
Calorieën

795

kcal

Traditioneel recept voor Broeder, Poffert, Boffert of Ketelkoek

Ingrediënten

  • 400 gr zelfrijzend bakmeel

  • 125 gr rozijnen

  • 3 eieren

  • 1 snuf zout

  • 300 ml lauwe melk

  • 60 gr boter (op kamertemperatuur)

  • 50 gr suiker

  • 1 citroen (alleen de rasp)

  • Om in te vetten: boter en suiker

  • 150 ml stroop

  • 45 gr boter

Bereiding

  • Doe het zelfrijzend bakmeel met het zout in een ruime kom en vorm een kuiltje in het midden.
  • Breek de eieren en doe deze in het kuiltje. Voeg de lauwe melk toe en klop alles tot een glad beslag.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze samen met de suiker en het citroenrasp toe aan het beslag. Kneed alles goed door elkaar en meng tenslotte de rozijnen door het beslag.
  • Vet de ketelkoekvorm heel goed in met ruim boter en bestrooi met een dun laagje kristalsuiker.
  • Leg in een grote pan een vuurvast schoteltje op de bodem en zet daar de poffertvorm op. Gebruik je een tulbandvorm? Dek deze dan af met een bord. Voeg warm water toe (zorg dat het minimaal 2 centimeter onder de rand van de vorm blijft, ook als het straks kookt) en breng het water aan de kook. Laat de ketelkoek 1,5 uur tot 2 koken tot hij gaar is (dit kun je testen door er een satéprikker in te steken, als deze er schoon uitkomt, is de koek klaar – voeg tussendoor wat extra water toe als er veel water verdampt – en haal de vorm daarna uit de pan.
  • Maak nu de stroopsaus door de boter en de stroop op een zacht vuurtje warm te laten worden. Laat het niet koken! Stort de broeder op een bord, snijd in plakken en serveer met de stroopsaus.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten