• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Groentebouillon maken: zo doe je dat!

    Bijgewerkt: nov 2025 · Geplaatst: jun 2025 door Sandra

    Groentenbouillon is zo'n basisrecept dat altijd handig is om bij de hand te hebben. Of je nu een pan soep op tafel wil zetten, risotto wilt maken of gekookte groente extra smaak wilt geven, zelfgemaakte groentenbouillon is je vriend!

    Naar recept Naar video
    Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.

    Natuurlijk kun je een bouillonblokje gebruiken, maar zelf groentebouillon maken is zó makkelijk (en lekkerder!) dat ik het je echt wil aanraden om het eens te proberen. Bovendien is zelf groentebouillon maken gezonder: gemaakt van échte groenten, kruiden en smaakmakers, en zonder onnodige toevoegingen. Ook het zoutgehalte heb je veel beter in de hand als je zelf bouillon maakt!

    Ingrediënten voor groentebouillon

    De ingrediënten om groentebouillon te maken, uitgestald op een marmeren ondergrond.

    Verse groenten - bleekselderij, wortel, prei en sjalot zijn de basis voor groentebouillon.

    Knoflook - geeft veel smaak. Je gebruikt in dit recept een hele bol, maar kunt ook losse teentjes halveren en deze in de soep doen.

    Laurier, peperkorrels en zout - geven een extra diepe smaak aan de bouillon.

    Verse kruiden - naar keuze. Ik gebruikte peterselie en rozemarijn. Tijm en selderij zijn ook lekker.

    Maggiblad (lavas) is een gewéldige smaakmaker voor bouillon en als je het kunt krijgen, voeg het dan zeker toe. Maggi is heel makkelijk zelf te kweken en je kunt er ook lavaspesto van maken.

    Zero waste bouillon: Groenterestjes opmaken

    Wat ik zo fijn vind aan zelf bouillon trekken, is dat je er allerlei restjes groenten in kwijt kunt. Een stronkje prei, een paar wortels, een ui die begint te rimpelen, een overgebleven stukje knolselderij... Ze geven namelijk nog wel smaak af, maar op het laatst verwijder je alle groenten om een heldere bouillon te creëren. Ook groentenafsnijdsels zoals uienschillen, wortelschillen, preigroen en kruidenstelen zijn prima extra smaakmakers in je soep.

    Let op: je restjes of afsnijdsels mogen niet schimmelen en niet alle soorten groenten zijn geschikt voor het maken van bouillon.

    Wel geschikt:

    • Bleekselderij
    • Prei
    • Tomaten
    • Ui
    • Venkel
    • Wortel

    Niet geschikt:

    • Aardappel (maakt de bouillon troebel)
    • Biet (maakt de bouillon roze)
    • Bladgroenten (spinazie, rucola... geven een bittere smaak)
    • Bloemkool, Broccoli (te overheersend)
    • Courgette (wordt bitter)

    Groentebouillon maken doe je zo:

    Doe alle groenten samen met wat smaakmakers in een pan, overgiet met water en laat het geheel rustig pruttelen, voor anderhalf tot twee uur. Meer is het niet. Het resultaat? Een geurige, smaakvolle bouillon die je kunt gebruiken als basis voor groenten-soepen, zoals ouderwetse groentesoep, courgettesoep of paprikasoep. Het is ook een geweldige basis voor stoofpotjes, sauzen, risotto of het extra smakelijk maken van gekookte groenten, rijst of quinoa.

    Bewaartip

    Heb je bouillon over? Laat afkoelen en bewaar tot 5 dagen in de koelkast of vries in porties in (bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm of afsluitbare bakjes). Zo heb je altijd een smaakmaker achter de hand. Superhandig!

    Een glazen pot met groentenbouillon, gemaakt met afsnijdsels van groenten.

    Gebruik je ook wel eens vlees in je bouillon? Dan is mijn recept voor runderbouillon misschien ook wat voor je.

    Veelgestelde vragen

    Kan ik groentebouillon maken zonder selderij of prei?

    Ja, voeg dan extra ui toe of vervang door een andere groente, zoals paprika. Let op dat sommige groenten (zoals kool) een bittere of overheersende smaak kunnen geven en daarom niet geschikt zijn voor het maken van een basis groentenbouillon.

    Hoe lang kan ik groentebouillon bewaren?

    In de koelkast: 4-5 dagen. In de vriezer: tot 3 maanden. Laat de bouillon goed afkoelen voordat je 'm koel wegzet of invriest.

    Wat als mijn bouillon te flauw smaakt?

    Voeg wat extra zout, peper en/of kruiden toe. Je kunt ook de bouillon verder inkoken om de smaak te concentreren.

    Recept

    Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.

    Groentebouillon maken

    Zelf groentebouillon maken, daar kan geen bouillonblokje tegenop! Een simpele, smaakvolle bouillon, zonder onnodige toevoegingen.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 2 uur uur
    Totale tijd: 2 uur uur 15 minuten minuten
    Servings: 8 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • soeppan
    • koksmes
    • zeef

    Ingrediënten

    • 2 liter water
    • 0,5 tl zout
    • 2 uien
    • 2 preien
    • 2 wortels
    • 4 stengels bleekselderij
    • 1 bol knoflook
    • 4 blaadjes laurier
    • 15 peperkorrels
    • 15 gr verse kruiden (bv Maggi, peterselie, rozemarijn, selderij, tijm)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Breng een grote soeppan met twee liter water en het zout aan de kook.
      2 liter water, 0,5 tl zout
    • Schil de uien en snijd ze in grove stukken. Je hoeft dit niet netjes te doen!
      2 uien
    • Snijd het kontje en het bovenste stukje groen van de prei en halveer deze in de lengte. Was de prei goed en snijd in grove stukken.
      2 preien
    • Was de wortelen en schil ze met een dunschiller. Snijd het kopje en kontje eraf. Bewaar de schillen eventueel om ze mee te koken.
      2 wortels
    • Snijd het kontje en het bovenste stukje van de bleekselderij en snijd in grove stukken.
      4 stengels bleekselderij
    • Doe alle groenten in de soeppan. Halveer de bol knoflook en doe deze in zijn geheel in de soep.
      1 bol knoflook
    • Voeg nu de laurier, peperkorrels en verse kruiden toe aan de soep.
      4 blaadjes laurier, 15 peperkorrels, 15 gr verse kruiden
    • Laat de bouillon nu 1,5 uur zachtjes koken en proef of deze naar smaak is. Voeg zo nodig extra zout, peper en verse kruiden toe en laat nog een half uurtje verder pruttelen.
    • Zeef de soep voor een heldere bouillon, en gebruik deze vervolgens als basis voor soepen, sauzen, het koken van groenten of het maken van risotto.

    Video

    Notities

    Qua kruiden gebruik je wat je zelf lekker vindt. Een combinatie van peterselie en tijm is lekker, en Maggiblad (lavas) voegt ontzettend veel smaak toe aan je bouillon. Rozemarijn en selderij zijn ook erg lekker in groentenbouillon.
    Je kunt de bouillon invriezen. Doe dit bij voorkeur in porties, zodat je niet alles in 1x hoeft te gebruiken. 

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 35kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwitten: 1g | Vetten: 0.2g | Zout: 53mg | Vezels: 2g | Suiker: 3g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Plaattaart met pompoen en feta, de taart is in zes stukken gesneden en bestrooid met verse basilicum.
      Plaattaart met pompoen en feta
    • Een mand gevuld met zelfgemaakte volkoren wraps. De wraps liggen op een geblokte groene theedoek.
      Wraps maken (volkoren)
    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required