Groentenbouillon is zo'n basisrecept dat altijd handig is om bij de hand te hebben. Of je nu een pan soep op tafel wil zetten, risotto wilt maken of gekookte groente extra smaak wilt geven, zelfgemaakte groentenbouillon is je vriend!

Natuurlijk kun je een bouillonblokje gebruiken, maar zelf groentebouillon maken is zó makkelijk (en lekkerder!) dat ik het je echt wil aanraden om het eens te proberen. Bovendien is zelf groentebouillon maken gezonder: gemaakt van échte groenten, kruiden en smaakmakers, en zonder onnodige toevoegingen. Ook het zoutgehalte heb je veel beter in de hand als je zelf bouillon maakt!
Ingrediënten voor groentebouillon

Verse groenten - bleekselderij, wortel, prei en sjalot zijn de basis voor groentebouillon.
Knoflook - geeft veel smaak. Je gebruikt in dit recept een hele bol, maar kunt ook losse teentjes halveren en deze in de soep doen.
Laurier, peperkorrels en zout - geven een extra diepe smaak aan de bouillon.
Verse kruiden - naar keuze. Ik gebruikte peterselie en rozemarijn. Tijm en selderij zijn ook lekker.
Maggiblad (lavas) is een gewéldige smaakmaker voor bouillon en als je het kunt krijgen, voeg het dan zeker toe. Maggi is heel makkelijk zelf te kweken en je kunt er ook lavaspesto van maken.
Zero waste bouillon: Groenterestjes opmaken
Wat ik zo fijn vind aan zelf bouillon trekken, is dat je er allerlei restjes groenten in kwijt kunt. Een stronkje prei, een paar wortels, een ui die begint te rimpelen, een overgebleven stukje knolselderij... Ze geven namelijk nog wel smaak af, maar op het laatst verwijder je alle groenten om een heldere bouillon te creëren. Ook groentenafsnijdsels zoals uienschillen, wortelschillen, preigroen en kruidenstelen zijn prima extra smaakmakers in je soep.
Let op: je restjes of afsnijdsels mogen niet schimmelen en niet alle soorten groenten zijn geschikt voor het maken van bouillon.
Wel geschikt:
- Bleekselderij
- Prei
- Tomaten
- Ui
- Venkel
- Wortel
Niet geschikt:
- Aardappel (maakt de bouillon troebel)
- Biet (maakt de bouillon roze)
- Bladgroenten (spinazie, rucola... geven een bittere smaak)
- Bloemkool, Broccoli (te overheersend)
- Courgette (wordt bitter)
Groentebouillon maken doe je zo:
Doe alle groenten samen met wat smaakmakers in een pan, overgiet met water en laat het geheel rustig pruttelen, voor anderhalf tot twee uur. Meer is het niet. Het resultaat? Een geurige, smaakvolle bouillon die je kunt gebruiken als basis voor groenten-soepen, zoals ouderwetse groentesoep, courgettesoep of paprikasoep. Het is ook een geweldige basis voor stoofpotjes, sauzen, risotto of het extra smakelijk maken van gekookte groenten, rijst of quinoa.
Bewaartip
Heb je bouillon over? Laat afkoelen en bewaar tot 5 dagen in de koelkast of vries in porties in (bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm of afsluitbare bakjes). Zo heb je altijd een smaakmaker achter de hand. Superhandig!

Gebruik je ook wel eens vlees in je bouillon? Dan is mijn recept voor runderbouillon misschien ook wat voor je.
Veelgestelde vragen
Ja, voeg dan extra ui toe of vervang door een andere groente, zoals paprika. Let op dat sommige groenten (zoals kool) een bittere of overheersende smaak kunnen geven en daarom niet geschikt zijn voor het maken van een basis groentenbouillon.
In de koelkast: 4-5 dagen. In de vriezer: tot 3 maanden. Laat de bouillon goed afkoelen voordat je 'm koel wegzet of invriest.
Voeg wat extra zout, peper en/of kruiden toe. Je kunt ook de bouillon verder inkoken om de smaak te concentreren.
Recept

Groentebouillon maken
Ingrediënten
- 2 liter water
- 0,5 tl zout
- 2 uien
- 2 preien
- 2 wortels
- 4 stengels bleekselderij
- 1 bol knoflook
- 4 blaadjes laurier
- 15 peperkorrels
- 15 gr verse kruiden (bv Maggi, peterselie, rozemarijn, selderij, tijm)
Zo maak je het
- Breng een grote soeppan met twee liter water en het zout aan de kook.2 liter water, 0,5 tl zout
- Schil de uien en snijd ze in grove stukken. Je hoeft dit niet netjes te doen!2 uien
- Snijd het kontje en het bovenste stukje groen van de prei en halveer deze in de lengte. Was de prei goed en snijd in grove stukken.2 preien
- Was de wortelen en schil ze met een dunschiller. Snijd het kopje en kontje eraf. Bewaar de schillen eventueel om ze mee te koken.2 wortels
- Snijd het kontje en het bovenste stukje van de bleekselderij en snijd in grove stukken.4 stengels bleekselderij
- Doe alle groenten in de soeppan. Halveer de bol knoflook en doe deze in zijn geheel in de soep.1 bol knoflook
- Voeg nu de laurier, peperkorrels en verse kruiden toe aan de soep.4 blaadjes laurier, 15 peperkorrels, 15 gr verse kruiden
- Laat de bouillon nu 1,5 uur zachtjes koken en proef of deze naar smaak is. Voeg zo nodig extra zout, peper en verse kruiden toe en laat nog een half uurtje verder pruttelen.
- Zeef de soep voor een heldere bouillon, en gebruik deze vervolgens als basis voor soepen, sauzen, het koken van groenten of het maken van risotto.






Laat een reactie achter