Volg culi-sandra.nl op:
Ovenschotel met aubergine

Koken met restjes groenten

Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl). 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over dit onderwerp, met vandaag: koken met restjes groenten.

Bekijk ook: koken met restjes zuivel en koken met restjes fruit

Wat te doen met restjes groenten?

Er zijn verschillende gerechten die bij uitstek geschikt zijn om je restjes groente op te maken:

Omelet

Omelet met pesto, feta en parmezaan

In een omelet kun je zeer veel fijngesneden groenten kwijt, zo maak je er snel een heerlijke en gezonde boerenomelet van, heerlijk als lunch. Denk bijvoorbeeld aan champignons, erwtjes, ui, paprika, prei, spinazie, tomaat… Allemaal lekker in een omelet!

Ovenschotel

AGV (aardappels, groenten en vlees) maar dan net even anders! Rul wat gehakt en bedek de bodem van een ovenschaal ermee. Schep er je gebakken restjes groenten op en dek af met een laagje aardappelschijfjes of aardappelpuree. Zo’n gehakt-ovenschotel is een ideaal gerecht voor zeer veel restjes groenten, eigenlijk kun je hier alle groenten wel in kwijt… Denk bijvoorbeeld aan prei, spitskool, paprika, champignons…

Pastasaus

Spaghetti bolognese

Ook voor pastasaus geldt dat je er zeer veel verschillende groenten in kunt verwerken. Neem een basis van tomatensaus en voeg hier bijvoorbeeld bleekselderij, broccoli, courgette, knoflook, ui, prei, spinazie, tomaat en/of wortel aan toe.

Quiche

Met een bodem van bladerdeeg en wat eieren, melk en kaas maak je van een restje groenten een lekkere quiche! De mogelijkheden om groenten te verwerken in een quiche zijn eindeloos, want eigenlijk is alles lekker in een quiche. Een paar favorieten: broccoli, champignons, paprika, prei, spinazie en ui.

Pizza of plaattaart

Pizza met champignons, taleggio en truffelolie

Bij de meeste supermarkten zijn kant en klare pizzabodems te koop, of koop een rol plaattaartdeeg. Besmeer ze met (de soms bijgeleverde) tomatensaus en beleg ze met je restjes groenten en eventueel wat vlees en bestrooi met geraspte kaas. Heel veel groenten zijn lekker op een pizza, denk aan aubergine, artisjok, broccoli, champignons, paprika, tomaat, ui…

Salade

Maak een lekkere lunchsalade of een salade als bijgerecht, tussendoortje of hoofdgerecht. Je kunt hier een restje sla of rucola in verwerken en bijvoorbeeld groenten als avocado, paprika, tomaat, rode ui…

Smoothie

Smoothie met rode biet en banaan

Van diverse soorten groenten kun je, eventueel in combinatie met wat fruit, een lekkere smoothie maken. Enkele groentensoorten die geschikt zijn voor het maken van smoothies, zijn avocado, andijvie, bleekselderij, boerenkool, rode biet, sla en spinazie.

Soep

Met een lekkere bouillon als basis, maak je in een handomdraai al je groentenrestjes op. Enkele suggesties van groenten die prima in een (groenten)soep passen:

  • Aardappels
  • Broccoli
  • Paprika
  • Prei
  • Tomaat
  • Ui
  • Wortel

Heb je nog meer tips om restjes groenten op te maken? Laat het me weten!

Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

Ook leuk voor jou...

Geen reacties

Laat een reactie achter