Menu
tips & trucs

Koken met restjes groenten

Ovenschotel met aubergine

Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl). 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over dit onderwerp, met vandaag: koken met restjes groenten.

Bekijk ook: koken met restjes zuivel en koken met restjes fruit

Wat te doen met restjes groenten?

Er zijn verschillende gerechten die bij uitstek geschikt zijn om je restjes groente op te maken:

Gevulde courgette

Gevulde courgettes met paprika en champignons

Ideaal om allerlei restjes groenten in te verwerken. Een overgebleven ui, prei, broccoli, champignons, paprika, broccoli….  Niet alleen groenten trouwens, ook restjes vlees en kaas kun je prima kwijt in een gevulde courgette.

Ovenschotel

Ovenschotel met aubergine

AGV (aardappels, groenten en vlees) maar dan net even anders! Rul wat gehakt en bedek de bodem van een ovenschaal ermee. Schep er je gebakken restjes groenten op en dek af met een laagje aardappelschijfjes of aardappelpuree. Zo’n gehakt-ovenschotel is een ideaal gerecht voor zeer veel restjes groenten, eigenlijk kun je hier alle groenten wel in kwijt… Denk bijvoorbeeld aan prei, spitskool, paprika, champignons, ui, broccoli, bloemkool, boontjes…

Pastasaus

Pasta pesto met spek en kip

Ook voor pastasaus geldt dat je er zeer veel verschillende groenten in kunt verwerken. Neem een basis van tomatensaus en voeg hier bijvoorbeeld bleekselderij, broccoli, courgette, knoflook, ui, prei, spinazie, tomaat en/of wortel aan toe. Een beetje pasta erbij koken en klaar ben je!

Curry

Curry met zalm en kokos

Een enkele aardappel, een paar roosjes broccoli, een eenzame wortel, een handje spinazie… Soms houd je zomaar een klein beetje groenten over omdat je teveel hebt gemaakt. Zonde om weg te gooien en dat hoeft ook niet, want voor curry stop je vaak een klein beetje van veel verschillende groenten in één pan (nog lekker weinig afwas ook!) Denk eens aan deze curry met zalm en kokos of curry met garnalen en tomaat.

Quiche

Spanakopita - quiche met spinazie en feta

Met een bodem van bladerdeeg en wat eieren, melk en kaas maak je van een restje groenten een lekkere quiche! De mogelijkheden om groenten te verwerken in een quiche zijn eindeloos, want eigenlijk is alles lekker in een quiche. Een paar favorieten: broccoli, champignons, paprika, prei, spinazie, prei, pompoen, rode biet, witlof en ui.

Pizza of plaattaart

Vegetarische plaattaart

Bij de meeste supermarkten zijn kant en klare pizzabodems te koop, of koop een rol plaattaartdeeg. Besmeer ze met (de soms bijgeleverde) tomatensaus en beleg ze met je restjes groenten en eventueel wat vlees en bestrooi met geraspte kaas. Heel veel groenten zijn lekker op een pizza, denk aan aubergine, artisjok, asperges, broccoli, champignons, erwtjes, paprika, prei, tomaat, ui… Ook perfect om restjes kaas op te maken die zijn overgebleven van een kaasplank!

Salade

Avocado salade met tomaat en feta

Maak een lekkere lunchsalade of een salade als bijgerecht, tussendoortje of hoofdgerecht. Je kunt hier een restje sla of rucola in verwerken en bijvoorbeeld groenten als avocado, paprika, tomaat, rode ui… Ook een restje geroosterde groenten uit de oven kan prima verwerkt worden in een salade. Denk aan courgette, aubergine, wortel, pompoen…

Omelet of Frittata

Omelet met pesto, feta en parmezaan

In een omelet of frittata kun je zeer veel fijngesneden groenten kwijt, zo maak je er snel een heerlijke en gezonde boerenomelet van, heerlijk als lunch. Denk bijvoorbeeld aan champignons, erwtjes, ui, paprika, prei, spinazie, tomaat… Allemaal lekker in een omelet of frittata! En een restje geraspte kaas of Franse kaas is heerlijk altijd topping.

Smoothie

Smoothie rode biet banaan

Van diverse soorten groenten kun je, eventueel in combinatie met wat fruit, een lekkere smoothie maken. Enkele groentensoorten die geschikt zijn voor het maken van smoothies, zijn avocado, andijvie, bleekselderij, boerenkool, rode biet, sla en spinazie.

Soep

Courgettesoep

Met een lekkere bouillon als basis, maak je in een handomdraai al je groentenrestjes op. Enkele suggesties van groenten die prima in een (groenten)soep passen:

En heb je een aardappel over? Die kun je gebruiken om een soep wat meer te binden of wat meer vulling te geven.

Heb je nog meer tips om restjes groenten op te maken? Laat het me weten!

2 Reacties

  • Paulette
    7 april 2019 at 16:36

    Ik heb nog een Spaans recept voor groente,ik woon in Spanje.
    Welke groente dan ook, alle restjes uit je groentela, in een pan, zoete en gewone aardappel kan er ook bij
    Zelfs artisjokken…
    Water erbij, lekkere virgen olijfolie,zout erbij en 20min.koken.
    Groente uit laten lekken,opscheppen en olijfolie en zeezout erover.

    Reply
    • Sandra
      8 april 2019 at 14:35

      Dat smaakt vast heerlijk onder de Spaanse zon Paulette!

      Reply

Laat een reactie achter