Menu
lunch

Hartige scones met tijm en kaas

Hartige scones

Iedereen kent ze wel van een high tea, scones! Meestal maak je zoete scones met room en jam, maar wist je dat je met dezelfde basisingredienten ook hele lekkere hartige scones kunt maken? Deze hartige scones met tijm en kaas zijn erg lekker bij de lunch, bij een kom soep. Zo smaken ze uitstekend bij een kom uiensoep, mosterdsoep of pompoensoep.

Lekker variëren

Je kunt natuurlijk lekker experimenteren met andere smaakmakers. Gebruik bijvoorbeeld eens een andere soort kaas (cheddar of parmezaan bijvoorbeeld) of experimenteer met andere kruiden (zoals rozemarijn).

Handig: je kunt het deeg al eerder op de dag maken, hoef je de hartige scones alleen nog maar even af te bakken in de oven voor je ze gaat eten.

Hartige scones bewaren

Net als bij de zoete variant, zou ik deze hartige scones niet te lang bewaren. Vers zijn ze het aller-lekkerste. Net uit de oven zijn ze nog een beetje zacht en luchtig van binnen. En warm komen ook de smaken het beste tot hun recht.

Eet ze dus het liefste direct na het bakken op, en bewaar ze niet lang. Ze zullen snel uitdrogen en hard worden. Wat wél kan is de scones ongebakken invriezen en ze op een later moment afbakken.

Hartige scones met tijm en kaas
Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Hartige scones met tijm en kaas

0 from 0 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: LunchNiveau: Eenvoudig
Voor

9

scones
Voorbereiding

10

minutes
Oventijd

15

minutes
Calorieën

196

kcal

Weer eens wat anders dan de zoete variant: hartige scones met kaas en tijm. Erg lekker bij een kom soep.

Ingrediënten

  • 230 gr zelfrijzend bakmeel

  • 1 tl bakpoeder

  • 2 tl gedroogde tijm

  • 100 gr geraspte kaas

  • 60 gr roomboter

  • 1 el grove mosterd

  • 1 ei

  • 50 ml melk

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het bakmeel in een kom en roer het bakpoeder er doorheen. Voeg de tijm en de geraspte kaas toe.
  • Voeg de boter, mosterd en het ei toe en kneed het deeg goed door. Voeg beetje bij beetje de melk toe tot je een mooi beslag hebt. Misschien heb je niet alle melk nodig.
  • Vorm 9 scones van het deeg – dit doe je het makkelijkste door het deeg met een deegroller uit te rollen en er met een glas 8 scones uit te steken. Tip: doe dit niet met een draaiende beweging, dan rijzen de scones namelijk niet. Vorm van het overgebleven deeg nog 1 scone.
  • Bak de kaasscones ongeveer 15 minuten tot ze mooi bruin zijn. Bij mij was het nodig om de bakplaat halverwege om te keren, om alle scones gelijkmatig bruin te laten worden. De hartige scones zijn het lekkerste als je ze lauwwarm eet, met wat roomboter of kruidenboter.

Opmerkingen

  • Vers uit de oven zijn de hartige scones het lekkerste. Je kunt ze ook ongebakken invriezen.
Recept hartige scones

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hieronder aanmelden. Ontvang je meteen een gratis e-book met vijf exclusieve recepten!

2 Reacties

  • Eef
    29 augustus 2015 at 06:44

    Weet je dat ik volgens mij nog nooit scones heb gegeten? Het lijkt me wél echt lekker zeker deze hartige versie met tijm, feta, parmezaanse kaas hmm :)

    Reply
  • Anne-Marie
    27 augustus 2015 at 18:54

    Mmmm ben dol op scones dus deze hartige versie ga ik zeker een keer maken!!

    Reply

Laat een reactie achter