Dit is zo'n feestelijk en lekker bijgerecht: hasselback aardappels. Deze aardappels uit de oven zijn op zichzelf al erg lekker, maar met de topping van kruidenroomkaas en geraspte manchego wordt het helemaal een feestje.

Heel fijn: je kunt dit bijgerecht erg goed voorbereiden en op het laatst afbakken. Handig voor de feestdagen! Deze lekkere aardappels zullen zeker niet misstaan als bijgerecht tijdens Kerst.
Wat zijn hasselback aardappels?
"Hasselback" is een techniek waarbij je in een aardappel of een groente (met pompoen kan het bijvoorbeeld ook heel goed, bekijk deze pompoen hasselback maar eens) heel smalle inkepingen maakt, die je bijna tot beneden doorsnijdt.
Je snijdt de aardappel dus net niet helemaal door. Op die manier blijft de aardappel intact, maar heb je allemaal mooie, dunne plakjes die goed gaar kunnen worden in de oven.
Je kunt de hasselback aardappels gewoon zó serveren, met alleen wat olijfolie, peper en zout. Maar je kunt ook helemaal los gaan met allerlei smaakmakers. Kruiden, verschillende soorten kaas, kleine stukjes bacon... Ook een aanrader; warmgerookte zalm en crème fraiche. Die gebruik ik normaal als vulling bij dit gepofte aardappel recept, maar is ook heerlijk als sausje bij deze hasselback aardappeltjes!
Welke aardappels voor hasselback aardappels?
Om deze mooie 'waaieraardappeltjes' te maken kies je het beste voor vastkokende aardappels. Verder is het aan te raden om zo dun mogelijk te snijden, dan wordt de aardappel lekker krokant.
Nog een handige tip om te voorkomen dat je de aardappels tot de bodem insnijdt: leg twee houten pollepels aan elke kant van de aardappel als je ze gaat insnijden, dan kun je nooit tot de bodem snijden!
Je kunt deze hasselback aardappels bij talloze gerechten serveren, denk bijvoorbeeld aan een hele kip uit de oven, de krokante kip kerrie stukjes, deze traybake met zalm of bij een entrecote.
Recept
Hasselback aardappels met kruidenkaas
Ingrediënten
- 600 gr vastkokende aardappels
- 50 gr kruidenroomkaas
- 25 gr manchego of parmezaan
- olijfolie, peper, zout en peterselie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de aardappels en halveer ze. Snijdt ze in zo dun mogelijke plakjes, maar niet helemaal tot de bodem zodat de aardappel wel heel blijft.
- Doe de aardappels in een ovenschaal, besprenkel ruim met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak ze 50 minuten in de oven.
- Haal ze uit de oven en verdeel de kruidenroomkaas erover. Rasp de kaas over de aardappels en bak ze nog 10 minuten verder zodat de kaas een beetje smelt.
- Garneer de hasselback aardappels met peterselie.
Laat een reactie achter